Közélet

Családterapeuta páros segít a bajbajutottaknak Szegeden

Családterapeuta páros segít a bajbajutottaknak Szegeden

2013. augusztus 10., szombat
Családterapeuta páros segít a bajbajutottaknak Szegeden
SZS20130807_parkapcsolati_krizis_001

Szászi Balázs és felesége, Szásziné Fehérváry Anikó már tíz éve foglalkoznak párok és családok magánéleti válságaival a szegedi Remény Háza párkapcsolati műhelyükben. Számos sikertörténetet tudnak már a hátuk mögött, de saját bevallásuk szerint közös családi életükben is tapasztaltak változást, mióta magukra vették más családok gondjait is.

Krízishelyzetet számtalan probléma szülhet a párok és családok életében, kezdve attól, hogy összeköltöznek a felek, gyermekük születik, vagy éppen újabb életszakaszba lépnek a csemeték. Az alapvető gondokat tovább nehezítheti, ha betegség üti fel fejét a család valamely tagjánál, esetleg, ha a gyermeknek viselkedészavarai jelentkeznek a közösségben.

Szászi Balázs

és

Szásziné Fehérváry Anikó

családterapeuták

(alsó képünkön)

már 2003 óta igyekeznek megoldást nyújtani a hozzájuk forduló segélykérőknek a szegedi Remény Háza kapcsolati műhelyben. Portálunk a tanácsadás módjáról, a legnehezebb feladataikról, valamint arról faggatta őket, milyen változásokon ment át közös családi életük a szemük elé táruló példák következtében.

Ki felel a kapcsolatért?

„A házasságokban inkább a nők felelnek a kapcsolatokért, ezért náluk hamarább jelentkezik az igény a változásra” – fogalmazott Szásziné Fehérvéry Anikó, majd hozzáfűzte, az sem ritka, hogy a nő utólag odahaza megbeszéli párjával a gondokat, és végül együtt keresik fel a műhelyet. Továbbá olyan fiatal felnőttek, illetve kamaszok szoktak még segítséget kérni, akik felismerik, hogy családjukban nincs minden rendben, de ők inkább saját helyzetükön változtatnának. „Mindenkinek vannak problémái, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenkinek ide kell jönnie. Mi sem ígérjük, hogy aki elmegy, annak nem lesznek problémái. Hozzánk azok jelentkeznek, akik valamilyen módon már eljutottak a felismerésig, hogy külső segítséget igényelnek” – így Szászi Balázs hivatásuk nehézségeiről. Családok esetében leggyakrabban gyermekük nyomán jutnak el a tanácsadóhoz, a párok inkább kommunikációs nehézségekre panaszkodnak. Az anyós-após beleszólásból kevesebb konfliktus születik, mint ahogyan azt az ezen élcelődő viccekből gondolnánk, de még így is előfordul, hogy túlbuzgóságukból adódnak a gondok.

Minden körülmények között partnerek

hazassag_online_it (1)

Persze az erőfeszítések csak akkor vezetnek eredményre, ha mindkét fél hajlandóságot mutat a változásra. Hiába a gondok, megértésre és meghallgatásra kell találni a partnerben: minden körülmények között csapatként kell együttműködniük. A családterapeuták szerint nem is lehet úgy eredményt elérni, ha csak az egyik fél fejlődik. Sőt, ilyen esetben akár árthat is a kapcsolatnak, újabb összezörrenéseket eredményezhet. A célmeghatározás – a honnan hová jutás – tartozik a legnehezebb faladatok közé, hiszen a segélykérők azt tudják, mit kell megszüntetni egymásban, de azt nem, hogy hová szeretnének eljutni. A Remény Házában, mint fogalmaztak, lelassulnak a dolgok: érthetőbbek lesznek a párbeszédek és megtanulják meghallani a másik mondatait, mögöttes szándékát. Sokan úgy érzik, szükségük van egy harmadik félre, aki kordában tudja tartani indulataikat. Aki rámutathat a hibákra, mivel érzelmeiket magukba fojtják, és szinte elvárják, hogy párjuk magától jöjjön rá mi nyomja a lelküket. A beszélgetések során konfliktuskezelő módszereket kapnak, így előbb-utóbb maguk mögött hagyják az otthonról hozott – hibás – mintákat és megtanulnak bízni.

Kemény dió volt…

A családterapeuta páros szívesen emlékszik vissza arra a közös esetre, amikor egy életközépi válsággal küzdő házaspáron segítettek. A munkanélküliség miatt zárkózott férfi és tanulás iránt nyitott nő kettőssége óriási krízist eredményezett. A két félnek annyira eltért az életről alkotott képe, hogy az egymásról táplált illúziók torzulásnak indultak, mert egyszerűen képtelenek voltak azokat egymás felé kielégíteni. „Egyre nőtt a keserűség és a vádaskodás” – mondták, de kemény munkával és külső támogatókkal kompromisszumra jutottak: a férfi végül kitört árnyékából, s munkahelyet is talált.

Miben változtak a terapeuták?

Összemosolyogtak, mikor portálunk arról kérdezte őket, miben változtak az elmúlt tíz év alatt, mióta mások életét is a nyakukba veszik. Fehérváry Anikó szerint mindkettejüknek tanulságosak az itt megforduló emberi sorsok, ezért jelentősen változtak ők is magánéletükben. Még a Remény Háza előtt családpasztorációval (egyházi lelkigondozás) foglalkoztak, akkor tanultak meg igazán hatékonyan együttműködni. Ma ezekből a tapasztalatokból merítenek, s próbálnak nem jobban belefolyni a családok gondjaiba, mint amennyire feltétlenül szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.