Közélet

Tovább emelkedik a Duna vízszintje, éjjel-nappal dolgoznak a katonák (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ

Tovább emelkedik a Duna vízszintje, éjjel-nappal dolgoznak a katonák (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ

2013. június 6., csütörtök
Tovább emelkedik a Duna vízszintje, éjjel-nappal dolgoznak a katonák (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ
Árvíz - Árad a Duna Budapestnél

Tovább emelkedett a Duna vízszintje csütörtök hajnalra az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint: Budapestnél 5 órakor 713 centimétert mértek a négy órával korábbi 699 centiméter után. A vásárhelyi katonák éjjel-nappal dolgoznak a gátakon

21.30: Neszmély és Dunaalmás térségében védekeznek a Csongrád megyei tűzoltók

Az esti órákban érkezett meg Tatabányára a Csongrád megyéből a Dunai védekezésre az állomány, akiknek az elhelyezésére Komárom-Esztergom megye székhelyének hivatásos tűzoltó-parancsnokságán került sor – tájékoztatott a 114 fős hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportot vezető Lúczó László őrnagy. A szegedi és makói tűzoltók nem sokkal később már meg is kezdték a védekezést, feladatuk Neszmély és Dunaalmás területén a töltéskorona magasítása és megerősítése volt. Éjjel egy órától őket váltják a kontingens másik részér alkotó makói, hódmezővásárhelyi és szentesi kollégáik. A Csongrád megyei egység számára kijelölt területen a tetőzést péntekre várják - tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t Arany-Tóth Attila, a Csongrád megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

21.00: Budapesten már több mint hét és fél méteres a Duna magassága

A Dunán Budapesten este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból. Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették. A 2002-es árvíz idején Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna. A vízügyi honlap szerint már csaknem 760 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren folyik, 62 kilométeren harmadfokú készültség van érvényben, 114 kilométeres szakaszon másod-, 392 kilométeren elsőfokú készültség mellett védekeznek.

19.45: Rohamcsónakok a Dunához Vásárhelyről

A Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi helyőrségéből egy alumínium ladik, két rohamcsónak, és két gumicsónak segíti majd az árvízi védekezésben részt vevők munkáját.

Részletek itt!

19.21: Pénteken az egész országban várható felhőszakadás

Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: csütörtök estétől gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű - több mint 20 milliméternyi - csapadék, kis méretű - egy centiméter körüli átmérőjű - jég, és akár viharos széllökések is társulhatnak. Pénteken a legalacsonyabb hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb 23 és 27 Celsius-fok között várható. A meteorológiai szolgálat korábbi előrejelzése szerint a hétvégén is várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is, de ezzel együtt melegszik az idő, vasárnap már 30 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

17.50: Ausztriában mindenütt apad a Duna

Javult az árvízi helyzet Ausztriában csütörtökön, Bécstől keletre is apadás kezdődött a Dunán. Az árvíz ismert halálos áldozatainak száma ugyanakkor kettőről négyre nőtt. A délutáni órákban a vízállás nagyon lassú, fokozatos csökkenéséről számoltak be a vízügyi illetékesek a fővárostól keletre, Bruck an der Leitha járásban. A térség már elöntött lakott területein szakadatlan az árvízi védekezés. Az osztrák-szlovák határtól tizenöt kilométerre fekvő Hainburgban szünet nélkül szivattyúzták a kiáradt Duna vizét és a talajvizet. Stabilan ellenállt az áradásnak az előző nap megerősített gát Bécstől nyugatra, Krems térségében. A védművet megfeszített munkával egy nap alatt 600 tonna kőzúzalékkal és ezer tonna homokkal erősítették meg, és egy második védővonalat is emeltek mellette. Az intézkedések egyelőre hatásosnak bizonyultak. A tűzoltóság azt közölte, hogy nem áll fenn a gátszakadás veszélye. A hét eleje óta több Duna menti település is részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg. A takarítás már több helyen megkezdődött, de a tűzoltóság szerint napokig eltart, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből. A közlekedési helyzet fokozatosan javul az országban. Bécsben feloldották az A4-es autópálya városból kivezető szakaszán a vízátfolyás miatt elrendelt útlezárást, ezzel szabaddá vált a repülőtérre és Nyugat-Magyarországra vezető fontos útvonal. Mindkét irányban egy sávban megindult a forgalom a bajor A8-as autópályán. Ezen az útvonalon, a "német saroknak" is nevezett beszögellésen át húzódik az egyik legforgalmasabb közúti összeköttetés Ausztria két vége, illetve Salzburg és Tirol között. Ugyanakkor továbbra is számos főútvonal még zárva van a Duna mentén Alsó- és Felső-Ausztriában. Összesen 220 kilométernyi vasútvonalon állt helyre a közlekedés csütörtökön. Újra járnak a vonatok Bécs és Salzburg között, a Brenner-hágói és a Tauern vasútvonalon. Salzburg és Tirol között azonban vonat helyett továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat és nem közlekednek a vonatok a Duna menti vasútvonalon sem.

17.40: A magyarlakta területeket sújthatja leginkább a Duna a Délvidéken

Elsősorban a magyarlakta területeket érintheti a Duna áradása a Délvidéken. Horvátországban Vukovár és Eszék, míg Szerbiában Zombor és Belcsény szenvedheti meg leginkább az áradást.

Részletek itt!

17.00: Több ezer katonával és speciális eszközökkel segít a honvédség

A Magyar Honvédség több ezer katonával és speciális eszközökkel segíti az árvízi mentési munkálatokat. Nosza Vilmos, a katonai operatív törzs ügyeletes parancsnoka csütörtökön az MTI-nek elmondta: jelenleg a Magyar Honvédség 3650 emberrel és mintegy 300 eszközzel dolgozik a dunai árvízi védekezésben. Több száz önkéntes tartalékos katonát és speciális eszközöket - köztük vízi járműveket, lánctalpasokat, pilóta nélküli járműveket - is bevetettek.

Árvíz - Katonák építenek gátat Vámosszabadiban

Mint az ezredes kifejtette: a katonák csütörtökön többek között Komárom, Szőny, Esztergom és Győr térségében, valamint a Dunakanyarban Kismaroson és Szentendrén, a fővárosban pedig a Római parton és a Margitszigeten segítették az árvízi munkálatokat. Nosza Vilmos elmondta: a honvédségnél rendelkeznek tartalékokkal, s szükség esetén a jelenlegi létszámon felül még mintegy 6 ezer embert be tudnak vonni a mentési munkálatokba.

16.40: Főpolgármester: a legpesszimistább esetben 55 ezer ember kiköltöztetésével kell számolni a III. kerületben

Szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert költöztethet ki a katasztrófavédelem Budapest III. kerületében a hullámtérből, de ez csak akkor következne be, ha átszakadna a gát - jelentette ki Tarlós István főpolgármester csütörtökön az MTI-nek. A városvezető cáfolta az óbudai polgármester által elmondottakat, miszerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására. Kiemelte: a Római-parton nem az ártérből, hanem a hullámtérből, vagyis a Királyok útjánál lévő gát és a Duna közötti szintterületről költöztetett ki lakókat a katasztrófavédelem. A főpolgármester arról is beszámolt, hogy a Margitszigetre eddig 200 ezer homokzsákot helyeztek ki, a Királyok útján pedig 10 ezer köbméter úgynevezett agyagmagot használtak fel a töltés erősítésére. A védműveket 9 méterre magasítják, s nem 9,5-re, az a római-parti nyúlgát koronamagassága - tette hozzá Tarlós István, megjegyezve: egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 pluszzsáksort kell elhelyezni.

15.46: Ismét Komáromnál irányítja a védekezést a miniszterelnök

Ismét a komáromi Duna-partra érkezett csütörtök délután Orbán Viktor miniszterelnök, aki a helyszínen irányítja az árvízi védekezés munkálatait - közölte a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel. A miniszterelnök a helyszínen találkozott Czunyiné Bertalan Judit megyei kormánymegbízottal és a gátakon dolgozókkal - tájékoztatott Havasi Bertalan megjegyezve, hogy Komáromnál több százan töltik és pakolják a homokzsákokat. Orbán Viktor a nap folyamán még több olyan helyszínt is felkeres a Duna mentén, ahol a legkritikusabb az árvízi helyzet. A kormányfő szerda délután is személyesen irányította a Komárom-Esztergom megyei árvízi védekezést.

Árvíz - Révkomárom

15.03: Fél méterrel magasabbra építik a fővárosi gátakat

A minden korábbinál magasabb várható vízszint miatt fél méterrel magasabbra építik a gátak tetejét a fővárosban, amelyek így 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten - jelentette be Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy a főváros valamennyi árterületén elrendelték a kiürítést. Ez azt jelenti, hogy az itt élőknek pénteken déli 12 óráig kell felkészülniük a kiürítésre, ezután pedig készenlétben kell állniuk arra, hogy elhagyják lakhelyüket, ha a víz eléri otthonaikat. Ez különösen a budafoki Horgász szigeten élőket érinti – tette hozzá Pesti Imre. A kormánymegbízott elmondta: a legfrissebb előrejelzések szerint a Duna hétfő helyett csak kedden fog tetőzni Budapesten. A kiürített Margitszigeten a gátak 70 százaléka készült eddig el. A Római-part árteréből eddig 15 családot költöztettek ki, de szükség esetén további családoknak is el kell hagyniuk otthonaikat. Pesti Imre beszámolt arról, hogy az V. kerületben vizsgálják a hajók működését, az ottani kereskedelmi tevékenységet pedig beszüntették. Elmondta: a Római-parton eddig 18 ezer homokzsákot helyeztek ki, további 45 ezer zsákot pedig megtöltöttek. Így biztosítva lesz az Aranyhegyi-patak és a gázgyár környékének védelme is. A fővárosban jelenleg 600-700 ember dolgozik a gátakon és a védművek megerősítésén. A védelmi bizottság elnöke köszönetet mondott a honvédség, a katasztrófavédelem, a polgárőrség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Vöröskereszt munkatársainak és az önkénteseknek is. Hozzátette: egyelőre több emberre nincs szükség, de később még lehet. Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda polgármestere elmondta: felkészültek arra, hogy veszély esetén Csillaghegyen 20 ezer, Békásmegyeren pedig 50 ezer embert kiköltöztessenek otthonaikból, ám véleménye szerint erre nem lesz szükség, mert a védvonalat meg tudják tartani. Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta: szerdán felmérték az ártéren élők helyzetét, elsősorban azt, hogy kinek kell segítség egy esetleges kiürítéskor. Több mint másfél méterrel emelkedik még a vízszint – figyelmeztetett. Elmondta: szükség esetén a rendőrség segítségével telepítik ki az ott élőket. Varga Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy péntek délután leáll az elektromos áramszolgáltatás az ártéren. A fővárosi védművek építése során eddig 400 ezer homokzsákot és 4 ezer köbméter homokot használtak fel. A munkálatokat 4 homlokrakodó jármű, 15 billencs és 7 kisméretű markoló segíti. A fővárosban eddig több mint 100 ezer homokzsákot töltöttek meg. A Népszigetről szerdán 112 embert költöztettek ki - áll a fővárosi védelmi bizottság tájékoztatójában.

14.53: Az ügyészség soron kívül jár el az árvízzel összefüggő bűncselekmények esetén

Az ügyészségek - a rendőrséggel együttműködve - soron kívül járnak el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, továbbá az árvízi védekezési, mentési munkákat akadályozó bűncselekmények esetén - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t. Fazekas Géza közleményében azt írta: a törvényi feltételek megléte esetén a bűncselekmény elkövetőjét azonnal bíróság elé fogják állítani. Kitért arra is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész azoknak az ügyészségi alkalmazottaknak, akik önkéntesként részt vesznek az árvízi védekezésben, felmentést adott a hivatali munkavégzés alól.

14.09: Baján nyolcvan embernek kell elhagynia lakhelyét

Baján a vártnál intenzívebb áradás miatt két szigetről mintegy nyolcvan embert kell kitelepíteni - mondta Baja fideszes polgármestere csütörtökön az árvízi védekezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón. Zsigó Róbert közölte, hajnalban Baja-Dunafürdőről negyven embert kellett kitelepíteni, a Nagy-Pandúr-sziget negyven lakójának pedig péntek reggel 8 óráig kell elhagyni lakhelyét. Hangsúlyozta: az önkormányzat különleges helyzetben van, mert nemcsak a mintegy nyolc kilométer hosszan elnyúló nyári gátakon kell a védelmet megszervezni, hanem a két és fél kilométeres fővédvonalszakasz is hozzá tartozik. A fővédvonalat folyamatosan figyelik, és remélik, hogy ott nem lesz probléma - fűzte hozzá. A csaknem kilenc kilométer hosszú Nagy-Pandúr-szigeti gát 8,5 méter vízmagasságig védi településrészt, mivel azonban 9 méteres vagy annál nagyobb víztömeg várható a Duna tetőzésekor, a kitelepítésről kellett dönteni - indokolta a polgármester az intézkedést. Az eredeti tervek szerint csütörtökön 14 órára tervezték Baja-Dunafürdő lezárását, de több mint 20 centiméterrel magasabb volt a reggeli vízállás az előre jelzettnél, ezért éjszaka elkezdték a kitelepítést, és reggel 8 órakor lezárták a területet. Zsigó Róbert elmondta, hogy a lakosok kitelepítése után a nyári gátat egy helyen meg fogják gyengíteni azért, mert a lassú árasztás kevesebb kárt okoz, mint a hirtelen gátszakadás. A Baja belvárosához tartozó Petőfi-szigeten több kilométer hosszan ideiglenes védművet építenek, ez a polgármester tájékoztatása szerint péntekre elkészül. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 947 centiméteres vízállásnál sikerült a szigetet megmenteni az árvíztől. Zsigó Róbert szerdán 700 centiméteres vízmagasságnál elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. Tájékoztatása szerint a másodfokút 800 centiméteres, míg a harmadfokút 900 centiméteres vízmagasságnál kell elrendelni. Az MTI kérdésére elmondta: nem lehet még pontosan tudni, mekkora vízállás várható Baja térségében, de a mostani adatok elemzése alapján nem elképzelhetetlen, hogy Bajánál magasabb szinten fog tetőzni a Duna, mint 1965-ben, amikor 976 centiméter volt a legmagasabb vízállás. Zsigó Róbert hozzátette: a védekezést megnehezítheti, ha esős, szeles idő lesz, mert az gyengíti az ideiglenes védműveket. Az MTI tudósítója a Petőfi-szigeten azt tapasztalta, hogy szervezetten folyik a több kilométer hosszú ideiglenes védőgát építése. A teherautók folyamatosan szállítják a homokkal töltött zsákokat az ideiglenes védműhöz, amely már embermagasságú.

13.51: Kisoroszi egy hétig lehet elzárva

Néhány óra múlva körbezárhatja a Duna a Szentendrei-sziget északi csücskében fekvő Kisoroszit, a község várhatóan egy hétig lesz elzárva - hangzott el a település határában tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: néhány óra múlva víz zárja el Kisoroszit, csak csónakkal majd lehet bejutni, illetve légi úton lesz megközelíthető. A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: az árvízi védekezéshez a településen minden eszköz és ember rendelkezésre áll, az orvosi ellátástól kezdve az élelmiszerig. A kormánymegbízott a csütörtök esti Nógrád megyei földrengéssel összefüggésben azt mondta, hogy megvizsgálták a gátakat, és megállapították, hogy a földmozgás nem okozott károkat, a gátak stabilak. Tarnai Richárd közölte azt is, hogy a hajnalban - a fővárosi vezetéssel egyeztetve - arról döntött, hogy Budakalász környékén nem engedik be a Barát-patak medrébe az árvizet, ezzel megóvva az ott élők ingatlanjait, és megóvva a békásmegyerieket is. Fővárosi területen kellett kiépíteni azt a gátat, amely elzárja a vizet, és amely a szakemberek szerint tartani fogja a vízmennyiséget - tette hozzá. A kormánymegbízott szólt arról is, hogy döntése értelmében a Pest Megyei Kormányhivatal munkatársai - az ügyfélszolgálati dolgozók kivételével - a gátakon fognak dolgozni. Juhász Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a reggel mintegy négyszáz önkéntes kezdte meg a munkát, valamint száz hivatásos tűzoltót és a rendőrség állományából háromszáz embert várnak. Mint mondta, jelezte segítési szándékát a büntetés-végrehajtás és a honvédség is. A katasztrófavédelmi igazgató elmondta: Pest megye területén jelenleg a 2-es, a 12-es, valamint Visegrádnál a 11-es főút van lezárva. Molnár Csaba (független), Kisoroszi polgármestere arról számolt be, hogy a település várhatóan egy hétig lesz elzárta. Mintegy 130-140 ember vesz részt a védekezésben, közülük 80-100 civil - tette hozzá. Molnár Csaba közölte, a település először kapott egy kormányzat részéről a segítséget ahhoz, hogy állandó mentőszolgálat működjön a településen. A településvezető a következő időszakkal kapcsolatban azt mondta: az alapellátást naponta érkező hajóval oldják meg, de rendkívüli helyzetre a helikopteres szolgálat is készenlétben áll. Molnár Csaba megjegyezte: eddig két családot kellett kitelepíteni, további kitelepítésre nem számítanak. Kitért arra, hogy ezekben az órákban menekítenek ki egy lovardából harminc állatot.

12.45 Szegedi tűzoltók is az árvíz ellen vonulnak

Csongrád megyei tűzoltók is részt vesznek az árvízvédelemi munkálatokban a Duna mentén, összesen százhúsz főt vezényeltek Vácra, Verőcére és Zebegénybe. Részleteket

ide kattintva

olvashat!

kat_vedelem_arvizi_vedekezes09_gs

12.30 Nem várható további jelentős csapadék

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) Tudományos Tanácsa szerint nem várható olyan jelentős csapadék, amely tovább emelheti a Budapestnél várt dunai vízállást - közölte a tanács vezetője csütörtökön újságírókkal Budapesten. Váradi József elmondta, plusz-mínusz 20 centiméter eltéréssel 885 centiméter magas lehet a Duna vízállása Budapesten, a Vigadó téri vízmércénél. A fővárosban a legmagasabb vízállás 860 centiméter volt 2006-ban. Hozzátette: az akadémiai, egyetemi, kivitelezési, műszaki ellenőrzési és védekezési szakemberekből álló tanács délelőtt azt vizsgálta, hogy a helyzet ehhez a számításhoz képest tovább romolhat-e, és a válaszuk az, hogy nem. A következő időszakban a hétvégén várható csapadék, de ez nem befolyásolja jelentősen az árhullámot - tette hozzá. Németh András, a térinformatikai fejlesztések szakmai felelőse ismertette: a vízügy rendelkezésére állnak azok a műszaki informatikai eszközök, amelyekkel a nagy tömegű információfeldolgozás lehetséges. Az MTI kérdésére elmondta: év végéig uniós direktívák alapján folyamatosan fejlesztik az informatikai eszközparkot, amely már most is alkalmas arra, hogy az árvízi védekezésben használják. Az újságíróknak bemutatott diagramok és ábrák alapján ismertette: az informatikai rendszer tartalmazza a Duna teljes vonalára a korábbi árvizek adatait is. Az OMIT Tudományos Tanácsa a 2000. évi rendkívüli tiszai árvízvédekezéskor jött létre, hogy a védekezés kritikus helyzeteinek elemzéséhez és a szükséges megelőző, illetve operatív beavatkozások döntéseinek előkészítésében részt vegyen. A tanács tagjait akkor is, most is a szakmai és a gyakorlati ismereteket legjobban művelők köréből válogatták - tartalmazza az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak a sajtóbeszélgetésen átadott sajtóanyaga. A Tudományos Tanács javaslattevő, véleményező szerepet tölt be az OMIT mellett úgy, hogy a tagok megbeszélésén az aktuális műszaki probléma áttekintése után konszenzussal tesznek javaslatot a probléma műszaki szempontból optimálisnak tekinthető kezelésére. A sajtóanyag szerint a tanács működése lehetőséget teremt arra is, hogy a tudomány legfontosabb új eredményeit a védekezési feladatok által felszínre hozott probléma elemzésénél kipróbálják. További feladata a tanácsnak, hogy a védekezés ideje alatt az azonnali döntéseket vagy a későbbi kutatási-fejlesztési feladatokat megalapozó helyszíni mérések elvégzésére tegyen javaslatot. A tanács összehívásáról az OMIT dönt.

12.05 Már csaknem 760 kilométeren védekeznek

A Duna áradása miatt már csaknem 760 kilométeren védekeznek országszerte - derül ki az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök déli közleményéből. A 760 kilométerből több mint 190 kilométeren - Győr-Moson-Sopron megyében a Duna-mentén és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén pedig a Duna-menti állami védvonalakon - rendkívüli védekezés van. Több mint 62 kilométeren harmadfokú készültség mellett védekeznek, csaknem 114 kilométeren másod-, több mint 392 kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. Közleményük szerint csütörtökön több mint 3 ezer ember dolgozott az árvíz elleni védekezésben. A délelőtt tíz órai adatok szerint három óra alatt nagyjából 10 centimétert emelkedett a Duna vízállása. Nagybajcsnál 826, Budapestnél 727 centiméter volt a vízszint. Komáromnál 721, Esztergomnál 667, Nagymarosnál pedig 592 centiméteres vízmagasságot mértek. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

11.20 Észak-Dunántúlon 2300-an vannak a gátakon

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig) működési területén 2328-an vesznek részt az árvízi védekezésben - áll a szervezet csütörtök délelőtti tájékoztatójában. A védekezés kezdete óta mintegy kétmillió homokzsákot és csaknem ötezer köbméter homokot használtak fel az egységek. A jelenlegi forgalomkorlátozások mellett továbbiakra is kell számítani; erről a

Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján

található bővebb tájékoztatás. A Duna németországi szakaszán, az árhullám nagyobb víztömegét adó Inn Passau felett már jelentősen apadt, az alsó-ausztriai szakaszon, Ybbsnél is folyamatos apadás figyelhető meg. Kienstocknál 1078 centiméterrel 12 órán keresztül tetőzött a folyó. Szlovákiában, Dévénynél tovább emelkedett a vízszint; a reggeli vízállás 964 centiméter volt. Nagybajcs térségében az árhullám folyamatosan emeli a vízszintet, a vízállás ma reggel 812 centiméter volt - ott 875 centiméter az eddigi csúcs.

11.05 A korábban vártnál is magasabban tetőzhet a Duna Budapestnél

Vízben állnak a padok az áradó Duna partján, a Lánchíd pesti hídfőjénél június 5-én. A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje. Fotó: Kallos Bea (MTI)

arviz_budapest

10.55 Minden rászorulóról gondoskodnak a kórházak

A dunai árvízi védekezés miatt otthonukat elhagyni kényszerülő betegeket és ápolásra szorulókat kórházak fogadják be - tájékoztatta a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) csütörtökön az MTI-t. A győri Petz Aladár Oktató Kórház csaknem száz beteg elhelyezésére készült fel. A váci Jávorszky Ödön Kórház Sződligetről a Viktor Speciális Otthonból 20, a Kék Duna Idősek Otthonából pedig öt gondozottat fogadott szerdán. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet szintén helyet biztosít az otthonukat elhagyni kényszerülő krónikus betegeknek, valamint azoknak a művesekezelésre szorulóknak, akiket nem lehet hazavinni. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórház 80 ágyon tud fogadni dialízisre szoruló vagy mozgásukban korlátozott betegeket és kismamákat. A visegrádi Szent Kozma és Damján Kórház a 11-es út elárasztása miatt megnyitotta saját belső, védett útjait, így biztosítva a stratégiai fontosságú útvonalat. A komáromi Selye János Kórház felkészült a kórház esetleges vagy részleges kiürítésére is. A kórházban csütörtökön és pénteken nem lesz egynapos sebészeti tevékenység, a műtéteket a jövő hétre csoportosították át. A nappali kórházi tevékenység szintén szünetel. Ha ki kell üríteni a kórházat, akkor a fekvőbetegeket a kisbéri, a tatai és a tatabányai kórház, valamint az oroszlányi ápolási intézet tudja fogadni. Az intézményben megerősített ügyeleti szolgálatot szerveztek, a konyha élelmiszerkészletét hét napra feltöltötték. Ezzel a folyamatos működésre és az evakuálásra egyaránt felkészültek. A GYEMSZI folyamatos kapcsolatot tart az érintett intézményekkel. A Duna áradásával fenyegetett területen lévő kórházak felvették, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a védelmi bizottságokkal, meghozták a szükséges intézkedéseket, gondoskodnak a megfelelő gyógyszer- és élelmiszertartalékokról, az esetleges áramellátási zavarok áthidalásáról. A GYEMSZI arra kér minden érintettet, hogy otthona elhagyásakor vigye magával állandó gyógyszereit.

10.45 Mentik az ingóságokat Győrújfalun

Berkó-Horváth Gergely a Duna áradása miatt győrújfalui lakása bútorait biztonságba helyezi június 6-án. A településen több család is elhagyja otthonát az ár elvonulásáig. Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

arviz_mentes_mti

10.20 Orbán: kilenc veszélyes szakasz van a Duna mentén

Kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján: ezek között van Mecsér és környéke, Komárom és térsége, az egyik vörösiszap-tározója miatt Almásfüzitő, a táti térség, Esztergom, Szentendre, a közúton megközelíthetetlen Kisoroszi, valamint Budapest és Dunaújváros környéke. A kormányfő a veszélyhelyzet-kezelési központban jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén. Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak, a becslési tévedés plusz-mínusz 10 centiméter lehet. Azon a szakaszon a védekezéssel éjfélig kell elkészülni - tette hozzá. Komáromban a várható tetőzés 830 centiméter, a hibahatár ott is plusz-mínusz 10 centiméter, a védekezési munkát péntek délig kell befejezni, ahogyan Esztergomban is, ahol 795 (plusz-mínusz 15) centiméter lehet a legnagyobb vízállás. Nagymarosnál 740 (plusz-mínusz 15) centiméteres vízmagassággal számolnak, a védekezéssel ott szombat reggel 6 óráig kell végezni, csakúgy, mint Budapesten, ahol 885 centiméteres lehet a maximális vízállás (a becslési tévedés a fővárosban 20 centiméter. A veszélyeztetett szakaszok közül Orbán Viktor kiemelte Almásfüzitőt, ahol a 7-es sorszámú vörösiszap-tározónak nem készült el teljesen a rekultivációja, de a szakértői tanulmányok szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a magas vízállás iszapszennyeződést mos a Dunába. Ott a veszélyhelyzethez több mint hat méterrel magasabb vízállás kellene, mint amivel maximálisan számolni lehet - magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette, a szerda esti érsekvadkerti földrengés miatt egyelőre semmilyen árvízvédelmi problémát nem azonosítottak be, a földmozgás nem hátráltatja a védekezést. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről. Ha minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakul, akkor Győrújfaluból 1424, Komáromból 11 345, Almásfüzitőről 2097, Tátról 5057, Tahitótfaluból 1417, Pócsmegyerről 2047, Szigetmonostorról 2435, Szentendréről 873, Óbudáról pedig - a lakótelepet elérő árvíz esetén - 55 300 embert kellene kitelepíteni. Még egyszer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezek a legrosszabb forgatókönyvek. Minden valószínűség szerint alig néhány vagy az említetteknél jóval kevesebb embert kell evakuálni. Megjegyezte, hogy az esztergomi Prímás-szigetről 40 embert telepítettek ki, Pilismarótról pedig 70-et. "Erőszakkal senkit nem fogunk kitelepíteni, egész addig, amíg a veszélyhelyzet kézzel foghatóvá nem válik" - mondta, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség gondoskodik a hátrahagyott értékekről. Szólt arról is, hogy kérésére a Belügyminisztérium kirendelt 1700 rendészeti szakközépiskolást a gátakra, és rekordszámú önkéntes is dolgozik a védekezésben. "A nemzeti összefogás, együttműködés hibátlanul működik ez idáig", Magyarország alkalmas állapotban van a tetőző árhullám miatt szükséges feladatok ellátására - jelentette ki a miniszterelnök. A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy a honvédség teljes mozgósítása megtörtént, szükség esetén több mint 9600 embert tudnak bevetni. A veszélyeztetett területeket azonosították, a honvédség erői minden helyszínen jelen vannak, és részt vesznek egyebek mellett védművek erősítésében, logisztikai feladatokban, és szükség esetén készen állnak az evakuálásra is - mondta, hozzátéve, hogy a tartalékosok is jelentkeztek a munkavégzésre. Tarlós István főpolgármester arról számolt be, hogy zajlanak a munkálatok a két leginkább kritikus budapesti helyszínen, így a Római parton - ahol csütörtökön befejeződik a nyúlgáton a kapuk bezárása, péntekre elkészül a töltéstalp megerősítését szolgáló agyagmag - és a lezárt Margitszigeten is, amelyet kilencméteres vízszintig tudnak megvédeni. A közlekedési változásokat ismertetve elmondta: a 2-es villamos ideiglenes végállomása az Erzsébet hídnál van, a Lánchídig pedig egy vágányon halad a közlekedés. A HÉV-et a Margit híd és a Batthyány tér között sem kellett egyelőre leállítani. Sűrítették az 1-es, a 17-es, a 18-as és a nagykörúti villamosok járatait, miként a 2-es és a 3-as metrót, valamint a 9-es és a 86-os autóbusz közlekedését is. Megjegyezte, elképzelhető, hogy a Batthyány téri metróállomást le kell majd zárni, de a szerelvények akkor is áthaladnak majd az állomáson. Tarlós István hangsúlyozta: az épülő 4-es metró alagútját nem fogja elönteni a víz, egyedül a Fővám téren képzelhető el elméleti kockázat, ott az állomáson ideiglenes védművet emelnek. Legközelebb csütörtök délután várható átfogó árvízi tájékoztatás az országos helyzetről.

Az alábbi videóban Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel, Bakondi György OKF főigazgatóval és Tarlós István főpolgármesterrel közösen nézte meg az árvízi védekezés munkálatait a Római-parton.

http://www.youtube.com/watch?v=x5LL5kBA7ss

9.45 Éjjel-nappal a gátakon a bocskais katonák

Esztergomban, a Duna-kanyar térségében Táton, Győr mellett a koroncói őrgátnál, valamint Lipót településen dolgoznak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. A debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségből összesen kilencszázan vesznek részt a katasztrófahelyzet elhárításában. Jelenleg is közel ötszázan erősítik, építik a gátakat, vagy vannak készenlétben a 25. Klapka György Lövészdandár és a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán. Akik éjjel dolgoztak, most töltik pihenőidejüket, azért, hogy a délutáni és esti órákban újra munkába álljanak. A katonák nyolc vagy tizenkét órás váltásokban dolgoznak, a bázislaktanyákon pedig biztosítják számukra az étkezést és a szállást.

9.00 Tovább emelkedik a Duna vízszintje A tetőzést a fővárosban hétfőn napközbenre várják, 885 centiméteren. A legutóbbi vízjelentés szerint a folyó Nagybajcsnál 23 centiméterrel 809 centiméterre emelkedett, a Győr-Moson-Sopron megyei településnél a tetőzést 900 centiméter körül várják szombaton. Komáromnál hajnalban 20 centivel állt magasabban a víz, mint éjszaka, most 704 centiméter, a tetőzés ott vasárnap reggelre várható. Esztergomnál a vízmérce hajnali ötkor 649 centiméteres vízállást jelzett, az elmúlt órákban 19 centimétert emelkedett, a tetőzés vasárnap estére prognosztizálható. Nagymarosnál a vízállás 574 centiméterre nőtt hajnali ötre, a folyó ott várhatóan hétfőn hajnalban éri el a legmagasabb szintjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.