Közélet

Pneumobilok és modern kütyük a Magyar Műszaki Értelmiség Napján + FOTÓK

Pneumobilok és modern kütyük a Magyar Műszaki Értelmiség Napján + FOTÓK

2013. június 12., szerda
Pneumobilok és modern kütyük a Magyar Műszaki Értelmiség Napján + FOTÓK
8_gs

Tudományos előadások, modern berendezések és pneumobilok várták az Agórában a Magyar Műszaki Értelmiség Napján az érdeklődőket.

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozott a Magyar Műszaki Értelmiség Napjához, színes előadásokkal és bemutatókkal várták az érdeklődőket az Agórában. Az intelligens mintaotthonban bemutatták a legújabb fejlesztéseket, például egy olyan sütőt, mely betáplált programok szerint is tud ételt készíteni, többek között leméri a behelyezett hús súlyát, s ahhoz igazítja a sütés időtartamát. Egyéb modern kütyüket is szemügyre vehettek az érdeklődők az Informatóriumban, s kiderült az is, milyen egy videokonferencia. Az udvaron az SZTE Mérnöki Kar pneumobilprojektjét is bemutatták, valamint a FaRInn programot és a felelősségteljes innováció alapkoncepcióját is. A nagy laborban tudományos előadásokat hallhattak a lézerek anyagmegmunkálási alkalmazásai, valamint a matematika és az építészet összefüggései témakörében. A magyar mérnöktársadalom immár hagyományosan legnagyobb rendezvényét, a Magyar Műszaki Értelmiség Napját hetedik alkalommal rendezték meg. Legfőbb célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a műszaki értelmiség szerepére a magyar nemzetgazdaságban, kiemelve, hogy Magyarország csak akkor állhat stabil fejlődési pályára, ha a műszaki és természettudományos képzés területén markáns fejlesztési programok indulnak, melynek következtében nő az e területen tevékenykedő szakemberek társadalmi megbecsülése, javul a szakmai megítélése, presztízse. Idén a járműiparra helyezték a fő hangsúlyt.

1_gs

Orbán: a műszaki értelmiségnek kulcsszerepe van az ország felemelkedésében

A központi helyszínen, a győri Széchenyi István Egyetemen

Orbán Viktor

miniszterelnök hangsúlyozta, a műszaki értelmiségnek egyre inkább kulcsszerepe van az ország felemelkedésében, és ez a szerep erősödni fog a jövőben. „A magyar gazdaság számára a szaktudás, kiemelten a műszaki szaktudás az az erőforrás, amelynek segítségével meg tudjuk valósítani Magyarország újraiparosítását” – fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor rámutatott: a kormány azon dolgozik, hogy megteremtse a munkaalapú gazdaság teljes feltételrendszerét. Szavai szerint a gazdasági átalakításnak jó részén már túl van az ország, a magyar módszereket és eredményeket a külvilág is egyre inkább elismeri. Az a cél, hogy Magyarország Európa kiemelt termelési központjává váljon, és ezen belül az európai autóipar egyik meghatározó centruma legyen. Magyarország Németország és Csehország után a harmadik legerősebb ország Európában abból a szempontból, hogy az ipari termelés milyen mértékben járul hozzá a teljes nemzeti össztermékhez – utalt a statisztikákra a miniszterelnök.

13_gs

Pálinkás József

, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntőjében a kutatás, fejlesztés és az innovációs tevékenység fontosságáról szólva hangsúlyozta: a legtehetségesebb kutatók külföldön szerezhessenek tapasztalatokat, majd hazajőve Magyarországon kamatoztassák tudásukat. A K+F+I tevékenység intézményrendszere az Akadémia elnöke szerint változtatásra szorul, hatékonyabbá kell tenni.

Cséfalvay Zoltán

, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kifejtette: az autóipar jövője a kutatás, a fejlesztés és az innováció sikerén múlik. A változások abba az irányba mutatnak, hogy ugyanazon gyártmány megújítása helyett jelentősebb áttörés előtt áll a járműipar. Elég, ha csak az energiahatékony zöld autóra, a környezetkímélő elektromos autóra vagy akár a vezető nélkül működő autóra gondolunk – említette a példákat.

Ami Magyarországot illeti, a német autóipar külföldi befektetéseinek harmadik legerősebb célpontja Magyarország, az Egyesült Államok és Brazília után. A műszaki értelmiségtől is függ majd ennek a helyzetnek a fenntartása és továbbfejlesztése – vélekedett az államtitkár. Ezen túl a 2014-2020-as időszakban szükség lesz olyan technológiai központok, ipari kutatási centrumok létrehozására, amelyek lehetővé teszik a további autóipari beruházásokat Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.