Közélet

Drog és cigaretta a csempészek kedvence

Drog és cigaretta a csempészek kedvence

2013. június 5., szerda
Drog és cigaretta a csempészek kedvence
harmashatar_megnyito01_gs

Jóllehet az unión belül érvényes az áruk és termékek szabad áramlása, a jövedéki termékeknél érdemes résen lenni, mivel ez esetben vannak mennyiségi korlátok a magánszemélyek számára is. Az EU-s alapelv szerint szabad árumozgástól lesz nagyobb a piac, nagyobb piacon pedig nagyobb a verseny, nincsenek ilyen tekintetben megkötések. Kivéve a jövedéki termékeket, esetükben ez szűkítve, korlátozva van, ami abból adódik, hogy a jövedéki adónemek nemzeti adóbevételek.

Mivel az adókulcsok eltérőek, gyakran egy másik országban jobban megéri jövedéki terméket vagy más árut vásárolni, mint idehaza, s így adót spórolni.

Minden ország érzékeny adóbevételeire

A jövedéki adómértékekre ezért limiteket vezettek be, meghatározták, mi az a minimumszint, ami még tolerálható: jellemzően legtöbbször alkoholról, dohánytermékekről beszélhetünk. Az unión belül az egyik tagállamból a másikba például a gépjármű-üzemtartályán kívül 20 liter motorbenzint lehet vinni, gázolajból ez a mennyiség 100 liter. Sörből 110 liter, pezsgőből legfeljebb 60 liter, szivarból pedig 200 darab lehet az utazónál szigorúan magáncélra. Cigarettánál 800 szál, amit át lehet vinni személyes és családi szükséglet kielégítésére, de csak akkor, ha az utassal együtt van az áru. Ennél nagyobb mennyiség már kereskedelmi forgalomnak számít, tehát jövedékiadó-köteles, és ha magától nem jelentkezik az utas a hatóságoknál, csúnya következményekkel számolhat. Az is nyilván számít, milyen közlekedési eszközzel utazik az illető. Ha biciklikormányra akasztott nejlonszatyorba visz több karton cigarettát és naponta többször átmegy a határon, akkor az nyilván gyanússá válik az ottani pénzügyőröknek.

Horvátország július 1-jétől lesz az unió tagja

Szigorúbbak a szabályok, ha az utazó unión kívüli országból érkezik vagy oda tart. Ez egyebek mellett Horvátország esetében lehet érdekes, hiszen déli szomszédunk csak július 1-jétől lép az EU-ba. Sok magyar utazik nyáron Horvátországba szabadságra, amely jelen esetben harmadik államnak számít útlevél-ellenőrzéssel, vámvizsgálattal. Jóval kisebb az a mennyiség, amelyet be lehet vinni az országba. Ha elindul autóval egy család nyaralni, akkor vihet magával 200 szál cigarettát, és 4 liter bort. Július elseje után már 800 szál cigaretta, és 90 liter bor a megengedett mennyiség, és a vámellenőrzés is megszűnik.

hataratkelo13_gs

A jövedéki adóztatás unió szerte fontos költségvetési tételként szerepel, nem véletlen tehát az a tendencia, hogy idén és jövőre több tagállamban is emelkedni fog a jövedéki termékek adója. A vámfizetést régen is, ma is megpróbálják a legkülönbözőbb módon megúszni az arra szakosodott csempészek, mert valljuk be, nem rossz üzlet, ha valamilyen tiltott, többnyire jövedéki áru a határ túloldalán fele annyiba kerül, mint idehaza. A ’90-es években a délszláv háborúk hatására kialakult embargó vonzotta a kalandorokat, százával-ezrével sorakoztak lepukkant verdákkal a csempészek a határ előtt üzemanyagot csempészve Szerbiába, mert ott az hiánycikknek számított, az itthoni ár háromszorosát is megadták egy liter benzinért. Magyarországon sokan az olajszőkítésből és a csempészésből alapozták meg későbbi mesés vagyonukat, politikai hatalmukat, ekkor kezdődött meg az elsődleges tőkefelhalmozódás, ekkor jött létre az újkapitalisták mára jócskán megfogyatkozott rétege. Az üzlet, persze oda-vissza működött, hiszen mindig volt odaát is olyan áru, ami meg idehaza volt jóval drágább, lásd szesz, cigaretta, sör, nem beszélve a Közel- és Távol-Keletről származó kábítószerről, melynek – ha nem is célországa – tranzit országa Magyarország.

A kábítószer-csempészés vezet

Megkeresésünkre a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság illetékesei megerősítették, illetékességi területükön a felderítések tekintetében a külső határszakaszon található határkirendeltségek a legtermékenyebbek, azonban közúton, a román határszakasz térségében végzett ellenőrzéseik során feltárt jogsértésekkel is az élen járnak. A külső (szerb) határszakaszon az illegális termékek listáját a kábítószerek vezetik, melynek vonatkozásában az elmúlt évek statisztikája a következőképpen alakult: 2009-ben marihuánából 52,5 kg-ot, heroinból 61,5 kilogrammot, 2010-ben marihuánából 322 kilogrammot, heroinból 73 kilogrammot, efedrinből 6,5 kilogrammot foglaltak le a fináncok. 2011-ben marihuánából 33, heroinból 1 kilogrammot koboztak el a vámosok. Az elmúlt év a felderítések éve volt: marihuána 1 368 kg, heroin 80 kg, kokain 394 gramm, 3 liter, hasis 25 kg.

A dohányban is van dohány

0421cigi1

A lista második helyét foglalja el a jövedéki termékek köre, azon belül is a cigaretta csempészete (2012. év 7 583 650 szál – 244 967 134 Ft, 2013. év 2 115 662 szál – 69 408 264 Ft) hazánk területére. Jellemző azonban, hogy míg évekkel ezelőtt több százezer kartonnal próbálkoztak (főként kamionban fedőáruval álcázva: fenyő fűrészáru, fagyasztott zöldség, gyümölcs, stb. közé rejtve) addig napjainkban kisebb mennyiségek illegális behozatalával próbálkoznak, jellemzően utasforgalomban. Nem ritka azonban, hogy a fenti termékeken túl a CITES-egyezmény hatálya alá tartozó élő állatok, növények, hamis termékek, fegyverek, migránsok akadnak fenn a pénzügyőrök ellenőrzésein. A közúton folytatott ellenőrzésekre vonatkozó tapasztalataik szerint (Nagylak és Gyula térségében) leginkább a hamis termékek jogellenes behozatala, szállítása jellemző. A fináncok megerősítették, amit különben is tudtunk, rejtekhelyek tekintetében igen színes a paletta, hiszen mint az elmúlt évek során tapasztalták, a csempészek a mai napig is kihasználják a gépjárművek valamennyi gyárilag kialakított üregét, de nem riadnak vissza, hogy házilag kialakított rejtekhelyeket hozzanak létre (pl. dupla alváz, lerekesztett üzemanyagtartály stb.). Az embercsempészekről külön most nem szólunk, hiszen köztudott, hogy Röszke Európa egyik legjobban őrzött és legfrekventáltabb határszakasza. Csak annyit jegyzünk meg, hogy idén eddig több mint négyezer határsértőt fogtak el Csongrád megyében, míg a tavalyi év hasonló időszakában 1259 illegális bevándorlót tartóztattak föl. Az örökös macska-egérjáték a fináncok és a csempészek között nyilván folytatódik a jövőben is, hiszen uniós tagságunk nem számolta fel ezt a kétségkívül jól jövedelmező üzletágat, sőt a jövőben az egyre nagyobb szegénység és munkanélküliség kényszerű hatására lehet, hogy jelentősen nőni fog is a szerencselovagok eme tábora.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.