Közélet

Különleges ritkaság: Darwin-nandu a vadasparkban!

Különleges ritkaság: Darwin-nandu a vadasparkban!

2013. május 8., szerda
Különleges ritkaság: Darwin-nandu a vadasparkban!
Darwin-nandu érkezett a Szegedi Vadasparkba

A vadaspark megalakulása óta híres egyedülálló dél-amerikai gyűjteményéről, amely immár egy újabb, eddig nem látott ritkasággal bővült. Az új faj nem más, mint a neves tudós nevét viselő futómadár, a Darwin-nandu.

Az első, ezzel a madárral találkozó tudós valóban a Föld körüli útján lévő fiatal

Charles Darwin

volt, aki először az argentin marhapásztorokról hallott a már ismert nandunál valamivel kisebb méretű, délen élő futómadárról. A nevet természetesen nem a szerénységéről ismert tudós, hanem egy kortársa adta a madárnak. A Darwin-nandu Argentínában, a Rio Negro folyótól délre, valamint Chilében és Patagóniában él, alacsonyabban fekvő, száraz, füves területeken. Az ott élők nemcsak húsa miatt vadászták, hanem azért is, mert a legelő háziállataik riválisaként tekintettek rá. Ennek következtében északi alfajaik mára veszélyeztetettekké váltak. Főként növényevő madár, igaz, szívesen elfogyaszt kisebb állatokat is. A kakasok több tojóval állnak kapcsolatban, azonban azok tojásait maguk költik ki. Ekkor kifejezetten agresszívé válnak, még az embert is megkergethetik. A Szegedi Vadaspark nemzetközi törzskönyvi program keretében tartja a fajt, amelyet egyelőre egy, Olaszországból érkezett kakas képvisel. Természetesen céljuk az, hogy tojó, illetve tojók is érkezzenek a madár mellé. Viszonylag ritkának számít, a világ mindössze 31 állatkertjében tartják 84 egyedét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.