Közélet

DNS-kivonás és kalandtúra a Növények Napján + FOTÓK

DNS-kivonás és kalandtúra a Növények Napján + FOTÓK

2013. május 18., szombat
DNS-kivonás és kalandtúra a Növények Napján + FOTÓK
novenyek napja_mj 013

A Növények Napját ünnepelték idén is az SZTE Biológia Épületében. Szombat délelőttől előadásokkal, természetismereti kalandtúrával és kísérletekkel várták a környezetbarátokat, valamint az egykori szegedi növénytani tanszék munkatársát, Richter Ilonát is köszöntötték.

Idén második alkalommal is csatlakozott az SZTE Növénybiológiai és Ökológia Tanszéke a Növények Napja rendezvénysorozathoz. Eredetileg az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) indította útjára a kezdeményezést azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő flóra fontosságára és a természet életünkben betöltött mindennapi szerepére. Az SZTE újszegedi biológus épületében idén játékos feladatokkal, előadásokkal, kísérletekkel és természetismereti kalandtúrával oktatták és szórakoztatták a kilátogatókat.

Környezetismereti kalandozások

Délelőtt a géntechnológiáról és az Alföld jellegzetes növényközösségeiről tartottak előadást, délután pedig a Nemzeti Kiválóság Program három ösztöndíjasa beszélt kutatási területéről. Emellett az érdeklődők gyakorlatiasabb módszereken keresztül is megismerkedhettek a növénytudománnyal: sóval és mosogatószerrel egy kisgyerek is kivonhatott DNS-t egy kiviből, vagy a növények párologtatását ismerhették meg stresszes és nyugodt körülmények között. Kalandtúrára is invitálták a kilátogatókat, akik egy térkép segítségével járhatták be az épület és az udvar bizonyos részeit, játékos fejtörőket megoldva. A gyerekek mellett a felnőttek is bővíthették itt ismereteiket, a középiskolás természetismeret órákat lélekben máshol töltő munkatársunkat legalábbis jópár kérdés komolyan gondolkodóba ejtette. Jutalom is járt az okos környezetbarátoknak, akik egy kis növényt nyerhettek a körút végén.

novenyek napja_mj 048

Különleges vendégüket, a 85 éves

Richter Ilonát

is köszöntették ezen a napon. A Munkácsy Mihály-díjas magyar grafikus, illusztrátor 1975-90 között a szegedi Növénytani Tanszék munkatársa volt, életrajzát

Mihalik Erzsébet

, a füvészkert igazgatója mesélte el. Mint mondta, a grafikus nagy segítség volt az intézmény arculatának kialakításában, a füvészkert mai napig használt logója is az ő keze munkáját dicséri. Huszonhat kiállítás (ebből négy szegedi), számtalan díj és elismerés foglalja össze munkásságának nyolcvanöt évét, melyért az igazgató mellett

Györgyey János,

a Magyar Növénybiológiai Társaság elnöke is köszönetet mondott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.