Közélet

A villányi Vylyan Cabernet Franc: ismerje meg Szeged város borát!

A villányi Vylyan Cabernet Franc: ismerje meg Szeged város borát!

2013. május 22., szerda
A villányi Vylyan Cabernet Franc: ismerje meg Szeged város borát!
SZS20130521_kormanyos_arpad_interju_001

Egy pohár bor mellett Kormányos Árpáddal, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet kereskedelmi képviselőjével a 2013-as Szegedi Borfesztivál nyertes nedűjének legfőbb ismérveiről beszélgettünk.

Mint a jó vendéglátó borászok, ő sem hagyta, hogy egy pohár vörös társasága nélkül üljünk le az asztalhoz. Egyenesen az idei Szegedi Borfesztivál fődíjasából, a Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Franc 2008-as évjáratú borából töltött nekünk egy kis kóstolót.

„Aki Villányban jár, nem tudja kikerülni a Franc-t”

A villányi borszaküzlet alapjait egy szegedi üzletember,

Debreczeni Pál

fektette le, aki még az 1990-es évek elején vágott bele a szakmába. Mivel nem akarta magáról elnevezni a pincészetet, hónapokig tartó levéltári keresgélésbe kezdett. Végül ráakadt a borvidék latin kori nevére, a Vylyanra, ami megfelelőnek bizonyult. Az alapító halála után

Debreczeni Mónika

vette át a szaküzlet tulajdonjogát, aki

Ipacs Szabó István

főborásszal közösen számos hazai és nemzetközi díjat bezsebelt már, többek között 2008-ban elnyerték az Év pincészete Magyarországon kitüntetést is – ismertette nagy vonalakban

Kormányos Árpád

a borászat történetét. „Az átlag borfogyasztó a Sauvignont ismeri” – mondta a kereskedelmi képviselő, ugyanakkor úgy véli, aki Villányban tesz látogatást, nem mehet el a nélkül, hogy ne kóstolná meg a Cabernet Franc-t is. Egyensúlyos és harmonikus, gyümölcsös borként jellemzi a kereskedelmi képviselő a nyertes Franc-t. Ez köszönhető a 2008-as év optimális időjárásának. „Nem volt nagyon meleg, inkább átlagos nyár volt. A borok így könnyedebbek lettek. Ennek a bornak 13,5 százalékos alkoholtartalma van, ami nem kiemelkedően magas, viszont ezáltal jobban elő tud jönni a gyümölcsössége” – összegezte.

Amit a borvidékről tudni érdemes

A borvidékről talán sokaknak a villányi pincesor jut eszébe, az itt általános pincemodell szerint a szőlőtől elkülönülten, a városban, falvakban építik a pincéket. A Vylyan ezzel szemben a szőlőterületek szívében, a kisharsányi Fekete-hegyen alakította ki a birtok központot. A szürettől a szőlő feldolgozásának összes szakaszán és a bor érlelésén át a vendéglátásig minden egy helyen történik. Ez is a termőhelyhez, szőlőhöz való kötődésüket szimbolizálja.

SZS20130521_kormanyos_arpad_interju_002

Megkértük Kormányos Árpádot, adjon tanácsot a rutintalanabb borfogyasztóknak a helyes szervírozásról és fogyasztásról. „Fogyasztás előtt 15 perccel ajánlott megbontani egy jó vörösbort. Több kis korty és szürcsölős technika, amikor is zárt fogakkal levegőt szívunk a szánkba. A nedű így érintkezik legjobban a levegővel. Javaslom, hogy kis kóstolókat kérjenek és ízleljenek meg mindent. Én ezért nem is szoktam haragudni. Nem mondom, hogy csak Villányit igyanak, mindenki a saját ízlése szerint kóstoljon. Úgy tudják legjobban megismerni a borokat, ha sokat kipróbálnak” – osztotta meg jó tanácsait a a Vylyan szegedi munkatársa. Hogy mit fogyaszt szívesen Kormányos Árpád? Több kedvence is van a pincészetből: a fehér borok közül a Boszorkány Rizling, a mindennapok boraként pedig az Ördögre esküszik. Ezek mellett az idei borfesztivál nyertesét is szívesen fogyasztja. Bővebb információk találhatók a nyertes borszaküzletről

az alábbi linken olvasható.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.