Közélet

A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden + FOTÓK

A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden + FOTÓK

2013. május 22., szerda
A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden + FOTÓK
szeviep_demonstracio01_gs

A Szeviép Zrt. egykori alvállalkozói demonstráltak Szegeden elvégzett munkájuk ellenértékét követelve szerdán, a tiltakozók járműveikkel lezárták a nagykörút egyik külső sávját.

Szabó Bálint

, az alvállalkozók érdekeit képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, 2010-ben a választások másnapján a korábban tízmilliárdos forgalmú Szeviép Zrt. csődvédelembe menekült, majd ez az eljárás később felszámolásba fordult. A szegedi 1-es villamos vonal, a csongrádi elkerülő út és a M43-as autópálya építésében közreműködő alvállalkozók a közelmúltban kaptak értesítést a bíróságtól arról, hogy a felszámolásban nem várható követelésük megtérülése – közölte az ügyvezető. A felszámolási eljárásba mintegy négyszáz alvállalkozó kapcsolódott be, a kis- és közepes vállalkozások többsége azonban az elmúlt három évben megszűnt, mert nem tudta kigazdálkodni azt az összeget, amellyel a Szeviép Zrt. adósa maradt – tudatta a szakember.

A „Ne lopj! – Hová tűnnek milliárdok Szegeden?” címmel meghirdetett sajtótájékoztatón Szabó emlékeztetett, a „Tanulják meg, hogy a szerződéseket be kell tartani!” idézet magától Pistrui Lászlótól, a Szeviép Zrt. volt tulajdonosától származik. „Azt kérjük Pistrui Lászlótól, hogy Demján Sándor példáját követve a jogi felelősségen túl érezve a morális felelősségét, állon helyt és vállaljon felelősséget az ő volt tulajdonában lévő cégcsoport tartozásáért. Megengedhetetlen az, hogy az ország gazdagabbik fele tartozik az ország szegényebbik felének” – hangsúlyozta. Szabó Bálint úgy véli, a Szeviép Zrt. több milliárdos vagyona nem tűnt el, csak átalakult családi házakká, magyarországi és külföldi szállodákká, ingatlanokká, mások nevén lévő irodaházakká. Az ügyvezető szerint, ha a cég bukása kapcsán indult büntetőeljárásokban a hatóságok gondoskodnának a korábbi tulajdonosok vagyonának zár alá vételéről, el lehetne érni az alvállalkozók követelésének teljes megtérülését.

Bárándy: a bűnösök kerüljenek börtönbe!

Bárándy György ügyvéd úgy fogalmazott, a hazai építőiparban gyakori problémára csak jogszabályváltozással lehetne megoldást találni. A jogász szerint törvényben kellene rögzíteni, hogy amennyiben egy alvállalkozó elvégzi szerződéses feladatait, és a fővállalkozó megkapja a munka ellenértékét, az összeg az alvállalkozót illeti meg. Ha a fővállalkozó nem fizet, az minősüljön sikkasztásnak vagy lopásnak – tette hozzá az ügyvéd. „Bukjanak meg politikusok, és kerüljenek a bűnösök a börtönbe. Úgy látszik csak ez az a mód, ami meggyőzi az embereket, a dolgozókat és nagyvállalkozókat arról, hogy tartsák be amit ígérnek, a szerződést, amit aláírnak” – hangsúlyozta Bárándy György. „Ha a közélet, a gazdasági élet és a politika hagyja, hogy több ezer millió forintot valakik valahol ellopjanak, akkor ez azt üzeni a mai magyar társadalomnak, hogy lopj, csalj, hazudj, legyél tisztességtelen, hiszen úgyse lesz következmény” – szögezte le Szabó. Demonstrációjukkal arra is szerették volna felhívni a rendszerváltás óta eltelt időszak politikusainak figyelmét, hogy felelősségük van nem csak abban, hogy villamosvonalak és utak épülnek, hanem abban is, ha az ilyen beruházásokon dolgozó alvállalkozók tucatjai mennek tönkre.

Már a székház sem a Szeviépé?

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője egy petíciót szeretett volna átadni Pistrui Lászlónak vagy képviselőjének a Szeviép Római körúti székházba, ám arról tájékoztatták Szabó Bálintot, hogy az épület nem a cégcsoporthoz tartozik, ezért jelenlétében levették a bejáratról szeviépes táblákat. Szabó elmondta, szeretne személyesen egyeztetni Pistruival az alvállalkozók helyzetéről. „Megdöbbentő számomra, hogy látom a cég névtábláját, a portán a postadossziéját, és azt mondják nekem, hogy ha engem megnyugtat, leszedik a táblát” – fogalmazott, hozzátéve, úgy látszik, ez egy következmények nélküli ország lett. A demonstrálók fél tízkor a városházához vonultak, ahol Botka László MSZP-s polgármesternek szerettek volna petíciót átadni. Szabó Sándor kabinetfőnök fogadta Bárándy Györgyöt és Szabó Bálintot. Szabó leszögezte, nem volt szerződés az önkormányzat és a Szeviép között, de utána fognak nézni annak, hogy bármiféle információval rendelkeznek-e. Szabó Bálint szerint a mindenkori polgármesternek nem csak jogai, hanem kötelességei is vannak városával kapcsolatban. „Szeged város polgármesterétől azt várom, hogy mint városvezető, hogy minden adatot és információt, városházi pletykát hozzon nyilvánosságra, illetve a bűnüldöző szerveknek a munkáját segítse ezzel ebben az ügyben” – hangsúlyozta. Hozzátette, itt akár sporttámogatásokra gondol, netán olyan beruházásra, amit az önkormányzat és a Szeviép tervezett, végül nem valósult meg. A szerdai demonstráción elhangzott, a jövőben is utcára vonulnak, ha szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.