Közélet

Elhúzódó árvíz várható az Alsó-Tiszán + FOTÓK

Elhúzódó árvíz várható az Alsó-Tiszán + FOTÓK

2013. április 5., péntek
Elhúzódó árvíz várható az Alsó-Tiszán + FOTÓK

Az országban 1529 kilométeren folyik árvízvédekezés, Szegednél a hétvégén rendelhetnek el készültséget. 173 ezer hektárnyi földet öntött el a belvíz, a megyében 28 ezret. A katasztrófavédelem országos vezetője járt megyénkben.

„A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1529 kilométeren van valamilyen szintű árvízi védekezés” – jelentette ki

Bakondi György

. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a pénteki adatokat ismertetve közölte, I. fokú védekezés van érvényben a Tisza, a Bodrog, a Tarna, a Túr, a Mura és a Rába egyes szakaszain. Összesen 630 kilométer hosszan az Ipoly, a Lónyai főcsatorna, a Marcal, a Rába, a Sajó és a Zagyva mentén II. fokú védekezés van. 523 kilométer hosszan van elrendelve a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi fokozat, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Fekete-, a Sebes-, a Kettős-, a Hármas-Körösön, a Krasznán, a Taktán és a Zalán. Hat megye tíz településén árvízi-, míg tizenöt megye 85 településén belvízi védekezés zajlik. Bakondi elmondta, a belvízzel elöntött területek nagysága országosan 173 ezer hektár, ami 15 ezer hektárral növekedett az elmúlt két napban. A belvízi elöntések miatt péntek reggelig 11 embert kellett kitelepíteni. A védekezés során jelenleg 261 szivattyút működtetnek, és eddig 7595 homokzsákot raktak le. „Mindenütt rendelkezésre áll a szükséges szakértelem, továbbá rendelkezésre áll mindaz a speciális eszköz, ami ilyen helyzetben feltétlenül szükséges, szivattyúk és homokzsákok elsősorban” – tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Elhúzódó árvíz várható az Alsó-Tiszán

„Pénteken a szegedi és a makói vízmérce kivételével a teljes védelmi hosszban I. fokú a készültség” – tájékoztatott Kozák Péter. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta, működési területükön 322 kilométer az árvízi védvonal összhossza, ebből 160 kilométeren rendeltek el I. fokú készültséget. A Hármas-Körös bal parti védvonalain jelenleg II. fokú a készültség van, s ezt várhatóan a legmagasabb III. fokra kell emelni még a pénteki nap folyamán. „További vízszintemelkedésekre számítunk, Szegeden a hétvégén vagy jövő hét elején az I. fokú árvízvédelmi készültséget elrendelésére szükség lesz, ami a marosi védvonalakat is érintheti” – jelentette ki

Kozák Péter

. A szakember elmondta, az Alsó-Tisza jellemzője, hogy itt lelassulnak az érkező árhullámok, és ami a Felső- és Közép-Tiszán több árhullámot generál, az itt egyként jelenik meg. Ez az oka annak is, hogy a folyó alsó szakaszán hosszan elhúzódó védekezésre kell számítani.

28 ezer hektárt borít belvíz Csongrád megyében

A 2013-as esztendő első három hónapjában 100 milliméterrel több csapadék hullott a sok évi átlagnál. „Csak márciusban a szokásos mennyiség négyszerese hullott le, ami példa nélküli Csongrád megyében. Április első öt napjában pedig már a havi átlagos csapadékmennyiség fele. Ez a két adat is mutatja, hogy rendkívüli terhelés alatt vannak a vízgyűjtők” – ismertette az adatokat Kozák Péter. Az ATI-VIZIG vezetője elmondta, a hóban tárolt vízkészlet a sokéves átlag 40%-át meghaladja a Tisza esetében, míg a Marosnál is több mint 30%-kal haladja meg az átlagot. Az ATI-VIZIG működési területén 38 ezer hektárt borít belvíz, ebből 28 ezer Csongrád megye földjein van. Az igazgatóság teljes területén belvízvédelmi készültséget rendeltek el, eddig két szakaszon kellett elrendelni a II. fokú készültséget. Kozák Péter elhúzódó védekezésre számít, hiszen alacsony a napi középhőmérséklet, illetve folyamatos a csapadék utánpótlás is. Az ATI-VIZIG harminc szivattyútelepe üzemel, ebből 26 II. fokú készültségben, vagyis a napi 24 órás üzemben.

Az ár- és belvízi felkészüléssel kapcsolatban egyeztető értekezletet utáni sajtótájékoztatón

B. Nagy László

kormánymegbízott, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke kijelentette, megyénkben nincs aggodalomra okot adó helyzet. „Kilenc településen folytatnak belvízvédelmi munkálatokat Csongrád megye területén. Ezeket a helyzeteket a katasztrófavédelem a helyi önkormányzatokkal együttműködve végzik.” B. Nagy elmondta, jelenleg 26-27 ezer hektárt borít belvíz, ebből 7500 hektár őszi vetés. „Csongrád megye szántóterülete 257 ezer hektárt tesz ki, ebből 12-13 ezer hektár szántót borít belvíz” – tette hozzá.

Szatmári Imre

tűzoltó ezredes, a Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnök-helyettese kijelentette, eddig tizenkilenc esetben kellett vízszivattyúzásban részt venni egységeiknek. Ez a megyén belül Csongrád, Felgyő, Tömörkény és Csanytelek környékét érintette, illetve Makó térségében volt szükség munkájukra. „Igazgatóságunknak 59 szivattyúja van, ebből 29-et adtunk ki a települések kezelésébe. Az induló homokzsákkészletünk 190 ezer, ebből négyezer került a településekre, a felhasznált homokzsákmennyiség azonban nem éri el az ezer darabot” – részletezte Szatmári Imre. Bakondi György portálunknak elmondta, országos szinten az induló homokzsákkészlet 12 millió darab, ezen felül minden szükséges tárgyi eszközzel rendelkeznek. Ezek egy része központi raktárban van, illetve minden megyében. „Felülről nyitott a vis major alap, vagyis annyi pénz lesz igénybe véve, amennyi a védekezéshez szükséges. Eddig sem volt soha olyan, hogy a védekezést pénzhiány akadályozza. Minden feltétel biztosított a sikeres védekezéshez” – hangsúlyozta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.