Közélet

Oszacsek Lajos: Mitől bio a bio?

Oszacsek Lajos: Mitől bio a bio?

2013. március 24., vasárnap
Oszacsek Lajos: Mitől bio a bio?

Földműves családban született, de csak hobbi szinten foglalkozik mezőgazdasággal Oszacsek Lajos biogazdálkodó. Felnőtt korában súlyos egészségügyi okok miatt életmódváltásra kényszerült, ez keltette fel nála az érdeklődést az alternatív gyógymódok és a biokertészet iránt. Megtudjuk, mitől bio a bio, jó tanácsként azt is elmondja, nem árt, ha a piacon is óvatosak vagyunk.

Oszacsek

1992-ben betagosodott a Biokultúra Egyesületbe, Magyarországon ez volt akkor az egyetlen alternatív szervezet, amely biotermékekkel foglalkozott. Amikor megtörtént az ország EU-csatlakozása, akkor az FM tagszekciójává változott az egyesület, jócskán módosultak a lehetőségi körei, a törvényi szabályozás sokkal kötöttebb és jogilag ellenőrzött keretté tudták emelni a biotermelést.

Kevés hektáron folyik biogazdálkodás

A szakember elmondása szerint a biotermesztés kétféleképpen működhet, magánszemélyek és termelők által. A termelői szigorúbb, mert többféle törvényi szabályozásnak kell megfelelnie. Ennek nagyon nagy anyagi vonzata van, erről nem is tud bővebbet mondani. Uniós csatlakozásunk előtt Lajos úgy tudja, mintegy 30 ezer hektárnyi bejelentett területen folyt biogazdálkodás az országban, utána ez a szám felment 110 ezer hektárra, de naprakész adattal nem rendelkezik, mert minden elhivatottság, egészségügyi hajtóerő ellenére, az utóbb 5 évben már nem foglalkozik ezzel a témával. Tizenhat évig nagyon intenzíven tette, sőt a nonprofit rendszer vezetője is volt a megyében, de a családalapítás, a gyakori, évente 8-10 alkalommal történő konferenciára, képzésre való, saját zsebből fizetett utazások költségei közbeszóltak. Európai viszonylatban ez a hektárszám nem sok, sőt meglepően kevés annak ellenére, hogy Magyarország agrárállam és sok jó minőségű termőterülettel rendelkezik. Ez is még megoszlik, mert az állattartás is lehet biominősítő csakúgy, mint a növény-, gyümölcs- és dísznövénytermesztés meg az élelmiszergyártás. Azok az élelmiszerek, amelyek bioüzletekben, bioboltokban kaphatóak, kell, hogy viseljék az eredetükre vonatkozó kódot, amelyet két minősítő intézet, a Biokontroll Hungária Kht. HU-ÖKO-01 és a Hungária Öko Garancia Kft. jogosult Magyarországon kiadni. Ezt a világszervezet is elismeri.

Idővel a bio is degradálódott

A konvencionális élelmiszerekről Oszacsek úr elmondta, ezek alapvetően olcsóbbak, beltartalmi minőségük, szertartalmuk nem ellenőrzött, fogyasztásuk a számára nagyon problémás volt, ezért próbálkozott a biotermékek beszerzésével. Ha jó minőségű, ellenőrzött bioterméket akarunk beszerezni, akkor annak, aki azt előállítja és megfelel a szigorú jogi, termelési struktúrának, rendelkeznie kell a termékekre vonatkozó igazolvánnyal, bizonyító okirattal, amit a minisztérium ad ki, s szerepel rajta, mennyi bio minőségű áru termett az adott területen. Ha a boltok nem rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal, vagy annak fénymásolatával, akkor a terméken feltüntetett adat nem túl hiteles. A fejlett jóléti társadalmakban nagy a piaca ezeknek a bio élelmiszereknek, amelyet most már különböző irányokba toltak el, lásd biokozmetika. Oszacsek úr szerint ezáltal egy kicsit a bio jelentősége, minősége is degradálódott, mert piacot, óriási milliárdos piacot csináltak belőle. Minden évben Németországban rendezik meg a Biofach világkiállítást, ahol a szakember szerint már katasztrofális méreteket öltött a piac hatalma. Ott minőségileg garantálni kell valamit ahhoz, hogy az többet érhessen, hiszen a bio élelmiszerek akár 50-100 százalékkal is drágábbak, mint a hagyományosak.

A Demeter-minőség

A legmagasabb szintű minőség, ami megvásárolható ma a világon az a Demeter-minőség. A Németországban, Svájcban, Ausztriában működtetett klubok antropozófiai filozófián alapuló kertészetet folytatnak. Figyelembe veszik a Hold, a csillagok állását, az asztrológiai tudást, s kiadnak egy vetési-ültetési naptárt, amelyet szigorúan be kell tartani. A Demeternél kettős ellenőrzés valósul meg, náluk a legmagasabb a minőségi mérce, ezért a legdrágábbak is. Egyesek csillagkertészetnek is nevezik. A termelésben például nagyfordulatú elektromos gépeket egyáltalán nem alkalmaznak, azt vallják, a rezonancia megváltoztatja a természetes energiaáramokat és azokat károsítja. Alternatív gondolkodású emberekként nem a profit vezérli őket, inkább a szellemiség, az egészséges életmód és táplálkozás. Oszacsek úr szerint a biokertészet másik jellemzője, hogy 50–70 százalékkal több fizikai munkaerőt igényel, mivel nem alkalmaznak vegyszereket, műtrágyákat, talajfertőtlenítő szereket, növényvédő szereket, kondicionáló szereket. Ezeknek a lehetséges kategóriáit kizárólag természetes úton állítják elő. Mindez nagy tudáshátteret feltételez, rendkívül munkaigényes, és nagy odafigyelést kíván. A szakember bérelt kertben hobbiszinten kezdte a biokertészkedést, és másoknak is ezt javasolja. A termények ízvilágukban csodálatosak. Oszacsek úr munkatársai rácsodálkoztak, miért visz ebédre íztelen uborkát a gyárba. Megkóstoltatta a hitetlenkedőkkel a házi termést, akik utána úgy rákaptak, hogy rendre elfogyasztották az otthonról hozott elemózsiát. Nem bizonyult jó ötletnek a kínálóka. Rengeteg türelem, fegyelem szükséges a biokertészethez és a kórokozókkal is nehéz felvenni a harcot.

Hogyan gyógyítsuk be a föld sebeit

Kérdésünkre, miként lehet egy évtizedekig agyonvegyszerezett, műtrágyázott földben idővel biogazdálkodást folytatni, a szakember elmondta, tökéletes bio ebben a formátumban nem létezik. Mindennek megvan a logikai sorrendje, ha 40 évig túlműtrágyázták, fertőtlenítették a földet, a rengeteg vegyszer fölhalmozódik a talajban és savasodást idéz elő. A talajmintavételek alkalmával ennek az állapotnak a felmérése megtörténik, 20 ezer forint felett van az ára. Ez alapján meghatározzák, milyen irányban kell eltolni a talaj pH-értékét. Az első lépcső ásványi trágyákkal, komposztokkal rendbe hozni a talajt. Végső esetben talajátmosás javasolt. Több napon keresztül túlöntözzük a földet, így a víz fokozatosan lejjebb mossa a gyökérzónából a káros anyagokat, amelyek nem tűnnek ugyan el végleg, csak növényeink egy ilyen művelet után már 50–70 százalékkal kevesebbet vesznek fel. Ez a művelet meglehetősen drága, de megoldható. Ha néhány évig parlagon hagyjuk az adott területet, és túlöntözzük, miközben meghagyjuk a rajta elburjánzó növényvegetációt, akkor a vadnövények 60–70 százalékban „kiszedik” ezeket a káros anyagokat, feldolgozzák, átalakítják, ezekből komposztot gyártunk, s 2-3 év alatt jelentősen meg tudjuk változtatni a talaj állapotát. Addig folyamatosan csökken még a haszonnövényeinkben is a károsanyag-tartalom. A légköri szennyeződést még a biokertekben sem tudjuk kikerülni, de a szakember szerint ezek jelentéktelen mértékűek, a növények fel sem veszik, nem károsít annyira. Az egészséges talaj létrehozásához van, ahol 3 év elegendő, viszont van, ahol 10 esztendő is szükséges. Ha egészséges a talaj, és nem nagyon hibridizált, génmódosított vetőmagot használunk, kezdődhet a termelés. Őshonos növényeket ültessünk, azoknak a termése nem lesznek olyan szép, mint a nemesítetteké, de ízvilágukban sokkal finomabbak – érésük, termésük szakaszos, színviláguk változhat –, termésükben egy kicsit aprócskábbak lesznek. Emiatt több a vitamintartalmuk, mert kisebb felületen oszlik el az egységnyi vitamin-beltartalom, nyomelem, fehérje, zsír.

A piacon sem árt az óvatosság

Oszacsek úr szerint nem árt, ha a piacon is óvatosak vagyunk. Ha már nem áll módunkban minden nap biotermékeket fogyasztani, legalább a konvencionális termékek közül válasszuk ki különböző paraméterek alapján: illat, szag, szín, forma, tapintás útján a lehető legegészségesebbeket. Arra természetesen nincs lehetőség, hogy ránézésre kiszűrjük, mi a bio és mi nem az, de megfelelő háttérismeretekkel a körülményekhez képest ki tudjuk választani a lehetőleg egészséges termékeket. Az élénk szín mindig a frissesség, az érettség jele. A forma azért lényeges, mert a szakember mindenben a kicsit válogatja. Ha büdös a répa, ecetszagú, esetleg lefolyószagú, az a savasodás miatt van, a zöldség teleszívta magát káros anyagokkal. Tapintáskor ügyeljünk arra, hogy sima legyen a felület, kerüljük, ha gumis, érdes, recés, dudoros. A bőr is akkor egészséges, ha selymes. Minél közelebb áll a konvencionális termelésű élelmiszer a bio minőséghez, annál inkább jellegzetes illatfelhő lengi be, ezért kell vásárlásnál erre is ügyelni. Vannak szabályok, melyek a klímához és az ökológiához kötődnek. Ez arról szól, hogy télen nem eszünk paradicsomot, nem fogyasztunk paprikát, sem uborkát. Ennek az az egyszerű magyarázata, hogy mikor van itt az ideje. A piacok a kereskedelem csodája miatt összefolynak, mindig minden kapható. A természet viszont másként rendelkezik. Ki kell menni a kertekbe, ott láthatjuk, hogy most van a retek ideje és nem egy hónappal korábban fóliásan.

Mi a baj a fóliás termékekkel?

A fóliával az a probléma, hogy nincs elég napfény, nem úgy képződik a D-vitamin, az összes szénhidrát, cukrok, ezek a termékek nitritesek, nitrátosak lesznek, felhalmozódik bennük a só. Vizesek, vízízűek lesznek, gyorsan pudvásodók, esetleg más szagúak, illatúak. A beltartalom nem tud kialakulni, mert az a hőmérséklethez és természetes fényerőhöz kötött. Ezen termékek hasznosanyag-tartalma azért nem lesz nulla, mert a természet kegyes hozzánk, s a lehetőségeihez mérten próbál létrehozni minden hasznos anyagot, de csak addig a határig, amíg azt a fényerő engedi. Ilyenkor a piacokat elárasztják a fóliás termékek, Oszacsek úr szerint azonban jobb még most is megvenni azt a sárgarépát, amely kicsit földes, nincs lombja, s látszik, hogy veremben tárolták. Ebben olyan stabilak a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, hogy ha helyesen tárolták, több van benne, mint a frissben. Tudatosan a régit kell választani és nem szabad elcsábulni a mostani kínálattól. Téli szezonban a fekete retket, a vajretket, a káposztaféléket, a póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát kell fogyasztani, mert ezek már betárolták stabilan magukba a beltartalmi anyagokat. Itt vannak a csírák, amit magunknak kellene elkészítenünk, ha életmódot akarunk változtatni, friss hajtások, gyökerek, zsenge saláták, utána meg már a komolyabb zöldségekkel elérkezik a május. Akkor már dúskálhatunk a változatosabbnál változatosabb kínálatban. Egyre ügyeljünk: be kell tartani az ökológiai órát, ami azt jelenti, hogy természetes állapotában kell, akkor a legideálisabb egy növényt elfogyasztani.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.