Közélet

Majó: Február végére derülhet ki, mennyiből gazdálkodhat az SZTE

Majó: Február végére derülhet ki, mennyiből gazdálkodhat az SZTE

2013. február 9., szombat
Majó: Február végére derülhet ki, mennyiből gazdálkodhat az SZTE

Ha március végéig nincs elmozdulás, akkor kincstári előleget kell igényelnie az egyetemnek működésének fenntartásához – figyelmeztetett Majó Zoltán. Az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója a Városi Televízió Szegednek elmondta, február végére derülhetnek ki az SZTE idei költségvetését befolyásoló végleges számok.

Idén januárban 390 millió forintos mínusszal zárta havi egyenlegét az egyetem, ilyen likviditási probléma évtizedek óta nem történt – közölte

Majó Zoltán

az Oktatói Hálózat szegedi csoportja által Kihívások címmel rendezett

szakmai fórumon

csütörtökön a Bölcsészettudományi Kar Auditórium Maximumában. Az egyetem pénzügyi-gazdasági helyzetéről és kilátásairól tartott előadásában példaként említett mínusszal zárt egyenlegről elmondta, a számlán 860 millió forint volt, a decemberi bérek utáni járulék 1 milliárd 50 millió forint, az ÁFA pedig 200 millió volt, így 390 millióval volt kevesebb pénzük a szükségesnél. De ez csak az egyik számadat, ami az SZTE pénzügyi helyzetét mutatja be. Majó elmondta, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az egyetem 12,4 milliárdos költségvetési támogatásából 1 milliárd forint a közoktatási normatíva, 2,9 milliárdot tesznek ki a hallgatói ösztöndíjak, további 4,2 milliárd forint a NAV-hoz vándorol, így az egyetemnek tulajdonképpen 4,1 milliárdja marad az államtól érkező pénzösszegekből. A Szegedi Tudományegyetem gazdasági és műszaki főigazgatója a VTV Szegednek úgy nyilatkozott, a kormányzat, a rektori konferencia és az egyetem vezetése folyamatosan egyeztet. Majó úgy tudja, február végére derülhet ki, hogy pontosan milyen anyagi kompenzációkat kapnak a hazai egyetemek, köztük az SZTE. Előadásában is elmondta, tudott, hogy körülbelül 2,2-2,4 milliárd forint kiemelt és kutatóegyetemi támogatást kapott az universitas, a tárgyalások arról folynak, hogy mely intézménynek mekkora tartozásállománya van, illetve ki milyen európai uniós programokat finanszíroz önrésszel, és azok hogyan vállalhatók át. Az egyetemi költségvetést ezeknek a tételeknek az ismeretében tudják csak pontosan tervezni. „Látszik, hogy a működésre fordítható pénzösszegek – jelenlegi ismereteink szerint – a tíz évvel ezelőtti szinten vannak. Nem azért, mert idén csökkent sokat a költségvetési támogatás, hanem azért, mert 2008 óra folyamatosan van egy költségvetési, fiskális helyzet, ami egyrészt adódik a világgazdasági válságból vagy az európai válságból, másrészt adódik abból, hogy Magyarországon is ezek a válsághatások a felsőoktatás egészét érintik” – szögezte le Majó Zoltán. Tény, hogy az SZTE tavalyi költségvetési támogatásához képest 4,2 milliárd forinttal kevesebbel nyitotta ezt az esztendőt. Majó elmondta, nem kizárt az, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a többi felsőoktatási intézmény is eléri azt pozíciót, azt a költségvetési támogatási főösszeget, amivel tavaly is rendelkezett. Az elmúlt években nőttek az egyetem saját bevételei, de ezeket az összegeket a működésre nem, vagy nem teljes mértékben fordíthatják. Idén egyelőre az SZTE dologi kiadásaira nincs betervezett keret, vagyis a számsorokat böngészve nulla forint szerepel ezen a címen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.