Közélet

A külföldi ösztöndíjakat népszerűsítették a szegedi egyetemen + FOTÓK

A külföldi ösztöndíjakat népszerűsítették a szegedi egyetemen + FOTÓK

2013. február 19., kedd
A külföldi ösztöndíjakat népszerűsítették a szegedi egyetemen + FOTÓK

A keddi Campus Hungary-börzén játékok, élménybeszámolók és előadások segítségével mutatták be a fiataloknak, milyen előnyökkel járnak a külföldi részképzések, tanulmányutak.

Nemcsak a vadonatúj Campus Hungary-ösztöndíjakat ismerhették meg az érdeklődők kedden a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában, de a pályázati feltételektől és a lakásbérlés bevált technikájától kezdve a kurzusok beszámításán át a gasztronómiáig és a legfontosabb látnivalókig mindent megtudhattak a külföldi utakról. A Tempus Közalapítvány és az SZTE által szervezett ösztöndíjas börzén

Pál József

, az egyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese arról szólt, hogy az universitas mint olyan egyetemesnek látja a világot, hallgatóinak nemcsak az adott országra, hanem az egész világra érvényes ismereteket közvetít. Ehhez olyan oktatókra van szükség, akik nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek, a hallgatóknak pedig nem szabad bezárkózniuk az intézmény falai közé, hanem részképzések keretében más iskolákat, kultúrákat és tudományos módszereket is meg kell ismerniük. A Tempus Közalapítvány elnöke, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, Csernus Sándor kiemelte, a Campus Hungary – mint a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány nagy reményekkel kecsegtető szövetsége – jelentősen bővíti a mobilitás kereteit, hiszen a világ valamennyi országába biztosít kiutazási lehetőséget. Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője,

Balogné Molnár Gabriella

ismertette: a január 15-én indult fordulóban a diákok mellett immár az oktatók és az adminisztratív munkatársak is pályázhatnak külföldi utakra. Úgy fogalmazott, a Campus Hungary hozzájárulhat az SZTE nemzetköziesítéséhez, hiszen többek között közös tantervfejlesztési és kutatási programokat is szülhet.

A börze – melyet Szabó Gábor akadémikus, a szegedi egyetem rektora nyitott meg – azt tűzte ki legfontosabb céljául, hogy eloszlassa az érdeklődő fiatalok bizonytalanságát, népszerűsítse körükben az ösztöndíj-lehetőségeket. Erre többek között azért van szükség, hiszen a szakemberek szerint egy-egy külföldön elvégzett szemeszter vagy tanév nagyban növeli a diplomás fiatalok versenyképességét a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon. A Tisza-parti tudásközpont hallgatói egyébként nyitottak és érdeklődőek, nem véletlen, hogy a tavaly őszi első Campus Hungary pályázati körben az SZTE harmadik helyen végzett a hazai felsőoktatási intézmények rangsorában. A Dugonics téri épületben külön standon szolgáltatott információkat a Campus Hungary programról és ösztöndíjairól a Balassi Intézet, egyéb külföldi lehetőségekről (Erasmus, Erasmus Mundus, CEEPUS stb.) a Tempus Közalapítvány, de tájékoztatást nyújtott a Nemzeti Kiválósági Program Projektiroda, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda, az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság, az Erasmus Student Network, a Europe Direct Szeged, az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ, valamint az SZTE Karrier Iroda is. A házigazda, Kéri Barnabás, az RTL Híradó riportere változatos programokra hívta a több száz résztvevőt: a teázó szigeteknél ösztöndíjasok élménybeszámolói és interkulturális játékok szórakoztatták a megjelenteket, akik kerekasztal-beszélgetésen és külföldi vendégtanárok prezentációin keresztül is hallhattak a külföldi tanulmányutak előnyeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.