Közélet

Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

2013. január 24., csütörtök
Megtartotta alakuló ülését Szeged Járás Helyi Védelmi Bizottsága

A Szegedi Járási Hivatalban, a Huszár utca 1. szám alatt lesz a Szeged Járási Helyi Védelmi Bizottság székhelye, míg vezetési pontja a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen, a Napos úton lesz – határozott a testület csütörtöki alakuló ülésén. A járásban érintett települések polgármesterei úgy határoztak: valamennyien részt kívánnak venni tanácskozási joggal a bizottsági munkában.

Bodó Imre

, a Szegedi Járási Hivatal vezetője, ezáltal a helyi védelmi bizottság elnöke köszöntötte az alakuló ülés résztvevőit, ahol az elnökhelyettesi posztot betöltő

Balázs Gábor

alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette a tagokkal a bizottság ügyrendjét és működésének szabályait. A megyei védelmi bizottság képviseletében részt vett az ülésen

Szatmári Imre

ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, az MVB elnökhelyettese. "A bizottság feladata felkészülési időben a vészhelyzetek megelőzése, míg veszély esetén az elhárítás irányítása" – mondta el Balázs Gábor, hozzátéve: különleges jogrend esetén a bizottság irányítását a honvédelem részéről kijelölésre kerülő elnökhelyettes veszi át. A bizottság tagjai az aktuális ülések előtt 21 nappal kell, hogy kézhez kapják az ülésre szóló meghívót a tervezett napirenddel, míg az írásos előterjesztések két héttel az ülés előtt érkeznek címükre. A bizottság szavazattal bíró tagjainak – így az elnök, annak helyettese, a megyei védelmi bizottság delegáltjának, valamint az állami szervek képviselőinek – szavazatai egyenértékűek, szavazategyenlőség esetén az elnök voksa dönt, míg a bizottság a szervezeti és működési rendjét kétharmados többséggel, míg egyéb döntéseit egyszerű szavazattöbbséggel hozza meg – ismertette Balázs Gábor. Állandó meghívottja lesz az üléseknek Szeged polgármestere – vagy annak megbízottja -, továbbá a térség többi, 12 polgármestere, valamint a tankerület vezetője és a mentőszolgálat képviselője is, akik mind kézhez kapják az előterjesztéseket, jegyzőkönyveket és határozatokat is.

Az ülésen felszólaló

Sági János

, az Ativizig szakaszmérnöke a térség vízügyi helyzetéről elmondta: az elmúlt 80 év harmadik legcsapadékszegényebb hidrológiai évét éltük át tavaly. Jelenleg a talaj felső rétege 90 százalékban telített vízzel, azonban a mélyebb rétegekben 70, az alatt pedig mindössze 50 százalékos a telítettség, és a belvízelvezető csatornák medertelítettsége tíz és negyven százalék között mozog. A Tisza vízgyűjtőjén lévő hóban tárolt vízkészlet mennyisége, valamint a következő hónapokban várhatóan nem erősen csapadékos időjárás miatt nem valószínű komoly ár- és belvízi esemény. Bár tudni kell – tette hozzá a szakember –, hogy a hosszabb távú prognózisok kevésbé pontosak. "Hasonló következtetés olvasható ki a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság negyedéves veszélyhelyzeti prognózisából" – jelentette ki Szatmári Imre tű. ezredes, megyei igazgató, a megyei védelmi bizottság elnökhelyettese, rámutatva: mindez nem zárja ki a beavatkozást igénylő, lokális jelenségek kialakulását. A tavalyi nyár is aszályos volt, azonban az idei talán még szárazabb lesz, amely kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának – tette hozzá az igazgató, rámutatva a tűzmegelőzés területén meghozandó intézkedések fontosságára. Az ilyen, nagyobb kiterjedésű vegetációs tüzek oltása nagyobb erőket is igényelhet, akiknek az ellátásában szükség lehet az önkormányzatok segítségére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.