Közélet

Eddig közel 6000 rehabilitációs kártyát adtak ki Csongrád megyében

Eddig közel 6000 rehabilitációs kártyát adtak ki Csongrád megyében

2013. január 15., kedd
Eddig közel 6000 rehabilitációs kártyát adtak ki Csongrád megyében

Lassan ismerték fel csak a cégek Csongrád megyében, hogy a rehabilitációs kártyának milyen előnyei vannak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása esetén. Megyénkben több mint 11 ezren heti 20 órát dolgozhatnak, januártól immár rehabilitációs ellátásuk megtartása mellett.

Érdemes kiváltani a rehabilitációs kártyát, hiszen a munkaadó azzal adókedvezményt érvényesíthet. „Az adókedvezmény mértéke a bruttó munkabér, de maximum a minimálbér kétszeresének 27 százaléka” – tájékoztatott

Bényi Krisztina

. A kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervének igazgatója közölte, tavaly január elsején vezették be a rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatást, ám eleinte sokan nem ismerték előnyeit, így viszonylag kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Az érintetteknek kellett tavaly év elején nyilatkozniuk arról, kérik-e a komplex felülvizsgálatot, illetve a rehabilitációs kártyát. Tavaly július elsejétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos valamennyi feladatot a kormányhivatalok önálló szakigazgatási szerveként működő rehabilitációs hatósága látja el. „Az elmúlt hónapokban egy tucatnyi nagyobb szegedi munkáltatót is felkerestünk, köztük a Szegedi Tudományegyetemet, a Bonafarm Csoportot, és a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft-t is, hogy tájékoztassuk őket a kártya előnyeiről. Azt tapasztaltuk, sokan nem voltak kellőképpen tájékozottak. Szeptembertől élénkült fel az érdeklődés, százával jöttek a megkeresések, így csak az utóbbi fél évben kétezer körüli rehabilitációs kártyát jogosítottunk” – mondta el Bényi Krisztina. Csongrád megyében rehabilitációs ellátásra körülbelül 11.400 ügyfél jogosult, a többiek rokkantsági ellátásban részesülnek. A szakigazgatási szerv ügyfélköre összességében mintegy 25 ezer főt tesz ki, közel felük igényelheti a kártyát, tavaly március végéig négyezren éltek ezzel a lehetőséggel. „Év vége felé ismételten felélénkült az igénylések száma, mára közel hatezren rendelkeznek rehabilitációs kártyával. Az igénylés ingyenes, ám fontos tudni, hogy csak a kártya kiállításának dátumától jogosult a foglalkoztató az adókedvezmény igénybevételére” – tájékoztatott az igazgató. Bényi Krisztina úgy látja, jelenleg körülbelül egy hónap az átfutási idő, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiadja az igazolást. Megtudtuk, a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervénél azt is elfogadják, ha az adott foglalkoztató összegyűjti a munkavállalók kérelmét és együtt küldi be a nyilatkozatokat, ez esetben több ügyfél igénylési kérelmét is el lehet indítani.

Újabb könnyítés – lehet munkát vállalni a rehabilitációs ellátás mellett

Ettől az esztendőtől újabb intézkedéssel ösztönzik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. A korábbi szabályozás szerint a rehabilitációs ellátásban részesülők, ha munkát vállaltak, elestek az ellátástól. Bényi Krisztina kifejtette, ez azért jelentett gondot, mert maga az ellátás alacsony összegű, 30-40 ezer forint körüli van, s a megváltozott munkaképességűek sok esetben négyórás munkát tudtak vállalni, amiért alig kaptak több pénzt, mint maga az ellátás. Ezen felül a munkába járás költségeit is ki kell fizetniük, így sokuknak nem érte meg, hogy elmenjenek dolgozni. Az igazgató elmondta, tavaly novemberben B. Nagy László kormánymegbízott levélben fordult Soltész Miklós szociális, család-és ifjúságügyért felelős államtitkárhoz, hogy vizsgálja felül a minisztérium a szabályozást, s ne szüneteltessék a rehabilitációs ellátás folyósítását az érintetteknél. „Januártól a rehabilitációs ellátás mellett heti 20 órában lehet munkát végezni. Elindul továbbá a TÁMOP 1.1.1-es projekt újabb szakasza is, mely keretében a megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztató munkáltatók pályázhatnak bér- és költségtámogatásra, ami öt hónapon keresztül nyújtható, a bér és járulékainak 100%-áig. A támogatás maximuma előre láthatóan 150 ezer forintban lesz maximálva havonta személyenként” – részletezte az igazgató. A támogatással kapcsolatos eljárási rend jelenleg kidolgozás alatt áll, a támogatott személyek száma egyelőre nincs korlátozva. Bényi Krisztina minden érintettet arra biztat, kísérje figyelemmel a TÁMOP kiírást, ennek részeként ugyanis átképzések és képzések is lesznek, illetve transzferfoglalkoztatás is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy kiküldik egy foglalkoztatóhoz a megváltozott munkaképességű ügyfélt, és ő döntheti el, hogy akar-e az adott helyen dolgozni. Bényi Krisztina tapasztalatai szerint sok esetben maga az ügyfél mondja vissza az álláslehetőséget, s általában 2-3 kiközvetített ügyfél után a negyedik szokta azt mondani, hogy megfelel neki az adott állás.

Folyamatosak a felülvizsgálatok

A jogi szabályozás szerint ez év december végéig felül kellene vizsgálni minden olyan személyt hazánkban, akiknek az ellátása 2011.december 31-ét követően rehabilitációs ellátásba fordult át. „Az újonnan alakult hatóság elsődleges feladata, hogy a komplex felülvizsgálatok elvégzése után olyan ellátási összeget állapítson meg az ügyfelek részére, amely a foglakoztatási rehabilitációs lehetőségeket is figyelembe véve elősegíti a megváltozott munkaképességűek visszavezetését a munka világába. Sok olyan ellátást szüntettek meg, amelyeknek a felvételére az ügyfél nem is volt jogosult, vagy állapotjavulása miatt a jogszabály nem tette lehetővé a továbbfolyósítást. Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, hogy a ténylegesen betegek, fogyatékkal élők mindig pontosan és időben megkaphassák az ellátásukat” – részletezte Bényi Krisztina.

Csongrád megyében az új rendelkezés alapján október végéig 900 módosító határozatot adott ki a szakigazgatási szerv. Ebből közel 700 ügyfél rokkantsági ellátásának emelkedett az összege, vagyis az új döntés kedvezőbb a számukra. A Vasas Szent Péter utcában zajlanak a felülvizsgálatok, mellyel kapcsolatban megtudtuk, hogy amennyiben valaki új igényt nyújt be, akkor a jogszabály szerint 60 napon belül kötelesek meghozni a határozatot. „Azoknak az ügyfeleknek, akiket soros felülvizsgálatra hívunk, már van valamilyen ellátásuk. Ha valakinél állapotrosszabbodás van, akkor hamarabb is kérelmezheti a felülvizsgálatot, s ez esetben nem kell megvárni a soros felülvizsgálat időpontját” – nyilatkozta. A felülvizsgálat újszerű, kevés a szubjektum benne, zömében az orvosi dokumentációra építik a szakvéleményt, ezért is fontos, hogy minden érintett minden orvosi papírját magával vigye a felülvizsgálatra. „A szubjektív elemek eddig talán felfelé kanyarították a százalékértéket, de most már a dokumentációra támaszkodnak az orvosok” – jegyezte meg. Bényi Krisztina hangsúlyozta, a visszatérő ügyfelek jól tudják, hogy fontosak a papírok, leletek és zárójelentések. Az eddigi tapasztalatok szerint azoknak a háromnegyede fellebbez, akik megszüntető vagy elutasító határozatot kapnak kézhez. A legtöbb esetben helyt adnak az első foknak, hacsak nem pótolja az ügyfél a hiányzó dokumentációt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.