Közélet

A sikeres felzárkóztatási programokat az unió is támogatja + FOTÓK

A sikeres felzárkóztatási programokat az unió is támogatja + FOTÓK

2013. január 31., csütörtök
A sikeres felzárkóztatási programokat az unió is támogatja + FOTÓK

A dél-alföldi régió a társadalmi felzárkózás szempontjából nem a legérzékenyebb országrész, mégis az itt megvalósult jó felzárkózási- és szakmapolitikai gyakorlatok bemutatása, a társadalmi-gazdasági, szociális folyamatok elemzése hozzájárulhat a hátrányos helyzetű települések és ezzel az ott élő emberek életminőségének javításához.

Ezek a megoldások példaként szolgálhat más térségek számára is - hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Szegeden szervezett regionális szakmai konferencián, amelynek célja a közös gondolkodásmód, szakmai szempontrendszer és egy egységes, összehangolt társadalmi felzárkózási szakpolitika kialakítása, gyakorlása. A konferencia részvevői a közigazgatásban dolgozó, a felzárkózási szakpolitikában érintett kormánytisztviselők, továbbá kutatók, szaktanácsadók, szakmai intézmények, kormányhivatalok, érdek-képviseleti szervezetek, civil és egyházi szervezetek, a települési, megyei és kisebbségi önkormányzatok vezetői, munkatársai, képviselői. A programok nem csak a romáknak, hanem a mélyszegénységben, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetben élő polgároknak szólnak, akik ugyanúgy társadalmi segítségre, nagyobb odafigyelésre szorulnak.

Sztojka Attila

, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság főosztályvezető-helyettese elmondta, az elmúlt évben több mint 60 intézkedés, program szolgálja a felzárkózási stratégia végrehajtását. Ezeket az idén is folytatva bármi áron meg szeretnék valósítani.

Károlyi Sándor

, az Országos Roma Önkormányzat nevében az új cigánypolitika jegyében született, történelmi jelentőségűnek mondott kertmegállapodásról beszélt, amely a kormány és a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat között jött létre –– mintegy szerződésként. Ebben az oktatás és a foglalkoztatás prioritást élvez. Az összroma lakosságon belül rendkívül alacsony a roma nők foglalkoztatása, ezért a felzárkózás és az integráció érdekében számukra külön programot indítottak. Az 1000 roma nő foglalkoztatása elnevezésű program tavaly decemberben indult Békéscsabán, de hamarosan Csongrád megye is bekapcsolódik. Első körben mintegy 25 roma asszony jelentkezésére számítanak.

Antal Renáta

projektmenedzser a felzárkózási feladatokról beszélt az államigazgatásban. Kiemelte, a szakmai szempontok maradéktalan érvényesülése érdekében a projektbe több államtitkárság is részt vesz, mert a szerteágazó feladatok csak így valósíthatók meg maradéktalanul. Az egyik első hazai kezdeményezés az óvodákat és iskolákat egyaránt érintő szegregáció ellen ható oktatási integrációs program volt, amelyben az előző tanévben már 75 ezer tanuló és 25 ezer óvodás vett részt - tudatta a szakember. Számos uniós esélyegyenlőségi program is megvalósul, melyek az oktatás fejlesztését célozzák meg iskolai kereteken belül és azon kívül is. Példa értékű a történelmi egyházakkal összefogva megvalósuló roma szakkollégiumi programot, amely célja a jövőt építő cigány értelmiség képzése. A jövő évtől uniós támogatással egy szerb-magyar határ menti projektnek köszönhetően a programot kiterjeszthetik a Vajdaságra is - hallottuk a konferencián.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.