Közélet

Védőruhákat és eszközöket nyertek az önkéntes tűzoltók + FOTÓK

Védőruhákat és eszközöket nyertek az önkéntes tűzoltók + FOTÓK

2012. december 7., péntek
Védőruhákat és eszközöket nyertek az önkéntes tűzoltók + FOTÓK

Csongrád megye 15 önkéntes tűzoltó egyesülete pályázott sikerrel, így tagjaik tanfolyamokon vehettek részt, illetve védőfelszereléseket, például sisakot, kesztyűt, légzőkészüléket vagy épp a hátra felszerelhető puttonyfecskendőt nyertek.

A katasztrófavédelem munkájában hagyományosan fontos szerepet töltenek be az önkéntes tűzoltó egyesületek, tizenhét ilyen szervezet működik Csongrád megyében. Közülük 15-en pályáztak, és összességében közel 10 millió forintot nyertek azon a kiíráson, amelyet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Tűzoltó Szövetséggel együttműködve írt ki. „Tűzoltóparancsnokaink rendszeresen kijárnak az egyesületekhez, és megnézik, milyen technikai eszközeik, felszereléseik vannak, így javaslatot tesznek arra, hogy mit lenne célszerű beszerezniük ahhoz, hogy tevékenységüket el tudják látni. Végül a civil szervezetek döntenek végül arról, hogy mire pályáznak” – tájékoztatott Ördög István tűzoltó őrnagy. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője portálunknak elmondta, három területre pályázhattak az önkéntes tűzoltó egyesületek. A védelmi fecskendők felújítására megyénkből négy egyesület nyert összesen a megyéből 1,8 millió forintot. Képzésre is körülbelül ugyanennyit fordítottak, míg a 9,3 millió forint fennmaradó részét szakfelszerelésekre fordították.

A pénteken átadott felszerelések között voltak szikracsapók, kesztyűk, csizma, terelőkúp, tömlő, kötél, légzőkészülékek, zseblámpa és hátra felszerelhető puttonyfecskendő is. Volt olyan egyesület, amely tűzcsapkulccsal, mászóövvel gyarapodott, és teljes bevetési védőruhákat is átadtak a sikeresen pályázóknak. Polyák Tamás, a Sándorfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka elmondta, elsősorban védőfelszerelésekre volt szükségük, három darab védősisakra pályáztak, illetve négy pár speciális tűzoltó kesztyűre. „Eddig is voltak ilyen eszközeink, de az idők során elhasználódtak, és a sisakjaink is más típusúak voltak. A most elnyert már légőzkészülék használatához is ki van alakítva” – tette hozzá. A védőeszközöket Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át az egyesületeknek. A kiírás kétféle képzést is magában foglalt, 40 órás tűzoltó alapképzés tartottak a megyei igazgatóság költségvetéséből, több mint 600 ezer forint értékben. Ezen kívül kisgépes tanfolyamot szerveztek, láncfűrész, illetve a feszítő-vágó kezeléséből vizsgáztak le a résztvevők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.