Közélet

Ha nem lesz világvége, halászlé is lesz karácsonykor Szegeden

Ha nem lesz világvége, halászlé is lesz karácsonykor Szegeden

2012. december 20., csütörtök
Ha nem lesz világvége, halászlé is lesz karácsonykor Szegeden

A tavalyi árakhoz képest az idén alig változik 100-200 forinttal a karácsonyra, hazavitelre kínált halászlé ára a szegedi halászcsárdákban, vendéglőkben. Az egyedüli újdonság talán az, hogy az idén sok helyen elfogadják immár mind a három Széchenyi Pihenő Kártyát, és az Erzsébet utalvánnyal is egyre több vendéglőben lehet fizetni.

Az általunk megkeresett vendéglátóhelyek mindegyike külön készül a karácsonyra, és vállal halászléfőzést. A Roosevelt Téri Halászcsárda az idén felújítás miatt zárva tart, így az elővételben rendelt szentelt halászlét december 24-én 9-15 óráig a híd alatt, illetve az Olajbányász téri Kék Csillag étteremben lehet átvenni. A pontyból és harcsából készült filézett, vegyes halászlé 1700 forintba kerül, a halbelsőségekből készült lét elővétel nélkül csak a helyszínen lehet megvásárolni. A Tisza-parti Kiskörössy Halászcsárdában a filézett pontyból előállított finomság 1700, a harcsából készült 2000, a vegyes halból főzött 1900 forintba kerül, és december 24-én 9-17 óráig lehet elvinni a megrendelt eledelt. A vendéglőben ezen kívül – igény szerint – bármilyen megrendelést vállalnak az ünnepekre. Az Alabárdosban a pontyhalászlé 1600, a vegyes 1800, a harcsa pedig 2000 forintot kóstál, a halbelsőségek ára a tavalyihoz képest nem változott: 1300 forint. Aki „félkész” hallét akar, vásárolhat csak alaplét 700 forintért literjét, és majd odahaza finalizálja ízlése szerint. Az Alabárdosban ezúttal is forralt borral, mézes teával és bejglivel kedveskednek a vásárlóknak. Minden megrendelt halászlét újrahasznosítható, mikróba is betehető, zárható fedelű dobozba csomagolnak, amiért nem számolnak fel külön díjat. Az ételek 24-én 9-15 óra között vihetők el. Ha valaki a vendéglőben óhajtja elfogyasztani a hagyományos karácsonyi halászlét, annak 1750 forintot kell fizetnie egy adagért. Ha nem lesz világvége, halászlé is lesz, viccelődik

Barta László,

az Algyői Halászcsárda tulajdonosa. Náluk december 23-án 10-22 óráig lehet elvinni az előre megrendelt ételt. Áraik hasonlóak, mint a konkurenciánál: filézett ponty 1700, vegyes 1950, harcsa 2000 forint. Barta úgy érzi, a válság karácsonykor is érezteti hatását. A legutóbbi halfesztiválon például többen is megkérdezték, fél adag halászlét nem lehet vásárolni. Ez korábban elképzelhetetlen volt. Az Alsóvárosi Tóth vendéglő-söröző ugyancsak vállal halászléfőzést elvitelre. A megkérdezettek közül náluk a legolcsóbb a karácsonyi menük nélkülözhetetlen eledele. A pontyból készült finomság 980 forint, ha valaki még belsőségeket is kér hozzá, akkor 350 forintot kell ráfizetnie. A megrendelt ételt 24-én 9-13 óráig osztják. A vendéglőben mást is lehet rendelni elvitelre, például töltött káposztát 850 forintért, hidegtálat 1300-ért, rántott pontyot 1500 Ft-ért. A házias ízekről, családias hangulatáról ismert Aranyhal Étterem ugyancsak bármilyen étel elkészítését vállalja elvitelre, csak időben kell jelezni kívánságunkat. A három szokásos halászlé itt 1300, 1500 és 1700 forintba kerül, de rendelhetünk halpaprikást túrós csuszával és sült halat is. Az ételt 24-én lehet elvinni 11 és 14 óra között. Legolcsóbban természetesen az ússza meg, aki otthon, a saját szája íze szerint készíti el a hagyományos karácsonyi eledelt, akkor legalább az ízekkel is bátrabban kísérletezhetünk, és új recepteket is kipróbálhatunk.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.