Közélet

Tortacsodák az ÁRKÁD-ban – cukormázas mesterművek + FOTÓK

Tortacsodák az ÁRKÁD-ban – cukormázas mesterművek + FOTÓK

2012. november 17., szombat
Tortacsodák az ÁRKÁD-ban – cukormázas mesterművek + FOTÓK

Hazánk első élő tortadíszítő versenyén amatőr és profi cukrászok mérték össze tehetségüket és kreativitásukat. Az ÁRKÁD-ban rendezett K2 Torta Csata legfontosabb üzenete, hogy a tortadíszítés igenis művészet!

Közel ötvenen jelentkeztek a megmérettetésre, amivel elégedett

Haluska Andrea

tortadíszítő, hiszen ez az első verseny, ráadásul élőben, a helyszínen készültek a művek, ami nem szokványos a tortadíszítésben. „Örömmel tölt el, hogy nemcsak azok mutatták meg magukat, tudásukat és ügyességüket, akik már rengeteg tortát készítettek, hanem szép számmal jöttek olyanok is, akik csak pár hónapja találkoztak a tortadíszítéssel” – fogalmazott a K2 Torta Csata főszervezője. A szakmai zsűri magyar tagjai karamell művészek,

Lusztigh Mária

és

Venczelné Vígh Maya

szigorú szempontok alapján bírálta el a tortacsodákat, míg a zsűri elnöke,

Kelvin Chua

világhírű cukrászművész látványbemutatót tartott. Haluska Andrea szerint nagyon fontos, hogy az emberek lássák, ez valódi művészet. „A köztudatban az emberek fejében az él, hogy a cukrászat olyan iparág, amelyben a piskótatekercsek születnek, pedig ennek része a művészi díszítés is. Évtizedekkel ezelőtt is kiemelkedő cukrászaink voltak, akik szép eredményeket értek el, csak nem kaptak túl nagy nyilvánosságot. Ezzel a rendezvénnyel a cukrászat művészi oldalára szerettük volna felhívni a figyelmet. Ezeknek a művészeknek is kell az elismerés és egy olyan tér, ahol meg tudják mutatni tudásukat, ügyességüket” – nyilatkozta portálunknak Haluska Andrea. Elárulta, ő nem lenne jó zsűritag, mert minden egyes alkotásban a készítő egyéniségét látja, így mindegyik tetszik neki. Sokféle kompozíciót készítettek az indulók, a virágmotívumok mellett a szegedi papucs is megjelent az egyik tortán, továbbá pávákat is láthatott a közönség, sőt Gombóc Artúr is ott díszelgett, természetesen mindenféle formájú csokoládé társaságában. Volt olyan torta, melyen virágos szekér pompázott, egy másik pedig mintha fekete csipkével lett volna leterítve, rajta rózsával. A díszítők egy része kimondottan a gyerekeknek akart kedveskedni, hiszen hóember és kutyafej is került a hungarocell alapanyagra, továbbá hattyúkat is láthattak az érdeklődők, sőt még egy fekete színű tortát is, melyen a manapság oly népszerű népi motívumok szerepeltek.

Kistelekről érkezett a versenyre Nagymihály Andrea, aki a tortáján lévő motívumaihoz édesanyja hímzéseiből merített ötletet. Most nyáron szerezte meg a szakmai képesítését, így sok tortát még nem öltöztethetett ünnepi díszbe. „A hungarocell alappal nehezebb dolgozni, mint piskótával, hiszen könnyebben lecsúszik róla a máz, jobban oda kell tapasztani és sajnos könnyebben is reped” – jegyezte meg. A K2 elnevezésű alapanyaggal gyorsan kell dolgozni, átveszi a kéz melegét átveszi, s könnyen elszakad. Harmadik versenyén vett részt Andrea, s mint elmondta, már abból is nagyon sokat tanult, hogy végignézte a kiállított tortákat. A Pest megyei Sóskútról érkezett keresztanyjával és kisebbik lányával Németh Noémi a versenyre. Nem érkeztek konkrét tervvel ők sem, munka közben találták ki, hogy mivel és miként is ékesítik a tortájukat. A K2-vel most dolgozott először, ő saját fondantot használ, s végül rózsaszín és lila színekben pompázott alkotásuk. Azt tapasztalja, egyre népszerűbb a tortadíszítés, ami neki csak a hobbija, de a verseny miatt természetes volt, hogy Szegedre utazott. Egyéniben is indult az amatőrök versenyében, s nagyon szépnek találta a többiek munkáját is. Ahogy a zsűri elnöke, Kelvin Chua korábban portálunknak nyilatkozta, számára nem az a fontos, hogy minél több tortét adjon el, hanem az, hogy valami szemet gyönyörködtetőt alkothasson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.