Közélet

A civil kurázsit keresték a millások Szegeden + FOTÓK

A civil kurázsit keresték a millások Szegeden + FOTÓK

2012. november 20., kedd
A civil kurázsit keresték a millások Szegeden + FOTÓK

Születőben van-e a tudatos újságolvasó Magyarországon? Mit jelent a sajtó- és szólásszabadság? Tisztában van-e jogaival a magyar állampolgár? – távirati stílusban ezekről a kérdésekről beszélgetett a főleg fiatalokból álló közönséggel Juhász Péter, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért) elnöke és Dénes Balázs, a TASZ (Társaság a szabadságjogokért) elnöke a Szegedi Politológus Hallgatók által szervezett Kávéházi programsorozat első megnyitó rendezvényén a Kaptár Pubban.

Mindkét vendég egyetértett abban, hogy az elmúlt 20 év alatt Magyarországon az emberek mindig valaki ellen szavaztak, nem pedig az értékek mentén. Ezt példázza a 2010-es választás eredménye is, amelyen kétharmados elsöprő többséggel olyan pártszövetség győzött, amelynek tulajdonképpen nem is volt érdemi programja.

Az interneten nincsenek korlátok

Juhász

szerint a mindenkori hatalom érdekelt volt abban, hogy minél távolabb tartsa a polgárokat és a civileket a politikától, a törvényhozástól, a döntéshozataltól. Ezért nincs szabad média sem, mert 2010 előtt a két nagy párt osztotta fel egymás között a vadászterületet és a piacot, ma a Fidesz (felrúgva e hallgatólagos megállapodást) egyeduralomra tör és teljesen kisajátítja, irányítása alá vonja a médiát. Az internet világa az egyetlen terület, ahol nincsenek korlátok, ezért nem véletlen, hogy a politikai hirdetések letiltásával a Fidesz ezt is megpróbálja kínai típusú hozzáállással megrendszabályozni.

Dénes Balázs kevésbé optimista a kérdésben, szerinte ahol a hatalom veszélyt észlel, lásd internet szabadsága, egyesületek, civilek megjelenése a politikai színtéren, azonnal tilt, szabályoz, nehogy lépéshátrányba kerüljön. Az elmúlt 20 év politikai garnitúráitól csak az különbözteti meg, hogy hatalmának megőrzése érdekében a Fidesz majdnem mindenre képes. A pártok állami finanszírozását megszüntetni kívánó szándék mögött egyértelműen a parlamentáris demokrácia felszámolása áll. Az emberek mindezt elképesztő közönnyel, felháborodás nélkül szemlélik. Orbánéknak sikerült az emberek ingerküszöbét olyan magasra emelniük, hogy minden hajmeresztő ötletüket simán, tiltakozás, ellenkezés, komolyabb ellenállás nélkül keresztül tudják vinni.

Hiányzik a civil kurázsi

Juhász megállapítása szerint, ha 2010 előtt morális demokráciában éltünk volna, ezek a mostani állapotok sem következhettek volna be. Hiányzik a civil kurázsi, a bátorság, a polgári engedetlenség intézménye, mert mi mással magyarázható, hogy 3,5 millió ember magánnyugdíjának állami lenyúlására csak mintegy 100 ezer hördült fel, vagy az iskolák bejelentett államosításának hírére a pedagógusok némán, egykedvűen veszik tudomásul a helyzetet. Nem tanultuk meg a demokráciát, a szocializmus nem szoktatott rá a civil érdekérvényesítésre, az önszerveződésre, meg – valljuk be – nagyobb igény sem mutatkozott ezen értékek iránt, inkább a lojális magatartásformát preferálta és várta el alattvalóitól a társadalom. Sajnos, a rendszerváltással sem változtak meg a dolgok. Az emberek utána sem tanulták meg, hogy nem alkalmazkodni kell a politikusokhoz, hanem diktálni nekik, számon kérni tőlük ígéreteiket. Sem a civilek, sem a lakosság nagy része nem tanult meg megállni a saját lábán, hiszen a hatalmi elitnek ez soha nem is állt érdekében. Az országban uralkodó helyzetért nagymértékben hibás a rendszerváltó elit is, mert elmulasztotta nyilvánosságra hozni és leleplezni azt a több tízezer ügynököt, akik aztán az egykori állampárt kiválóságaival szép csendesen mindenhova visszaszivárogtak. Ők is kifejezetten érdekeltek a társadalmi status quo megtartásában. Az est kötetlen beszélgetéssel, tanulságos eszmecserével ért véget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.