Közélet

Rácsos, izgalmas és zöld – terítéken az Agóra + FOTÓK, VIDEÓ

Rácsos, izgalmas és zöld – terítéken az Agóra + FOTÓK, VIDEÓ

2012. szeptember 4., kedd
Rácsos, izgalmas és zöld – terítéken az Agóra + FOTÓK, VIDEÓ

A szabadtéren klímatorony hűt, a háromemeletes épületben pedig a föld alatt, úgynevezett talajszonda segítségével megjáratott víz, de az energiaellátást napkollektorok, napelemek is segítik – csak néhány érdekesség a Szent-Györgyi Albert Agórából, ahol az építkezési munkálatok lényegében már befejeződtek.

A város új tudományos és kulturális központját a munkálatok finisében a tervezők,

Báger András

és

Helmle Csaba

mutatták be a sajtónak. Az épület első szintjére költözik a Százszorszép Gyermekház, ahol táncterem, alkotóműhelyek és egy nagy gyermekjátszó létesül. A második és a harmadik szinten kapott helyet az informatikatörténeti gyűjtemény, kiállítás, a Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont látványlaboratóriuma. A második szint a 280 férőhelyes, modern akusztikai és audiovizuális megoldásokkal felszerelt nagyelőadónak és a kistestvérének, a főként zenei előadások befogadására épült kisebb előadónak a helye is.

Lovak helyett biciklik és a szabadtéri légkondi

De az épületegyüttest már a fogadóterében egyedi megoldások jellemzik. Báger András bemutatásában kiemelte, hogy az egész teret a palotaszimbólum határozta meg. A biciklitárolók mellett egy díszmedence fekszik emlékeztetve, hogy hajdan a kastélykapun átlépve a lovakat tették le az itatók mellé. „Lényegében az épület elé egy mennyezet nélküli aulát álmodtunk, melynek a központi eleme egy klímatorony, egy vasbeton szerkezet, amire egy fehér ponyvát feszítettünk ki. Ezzel a megoldással az építmény mellett kellemes légmozgás alakul ki. Egy kávézó is fogadja itt a vendégeket és egy izgalmasan megépített domb, mely szabadtéri nézőtérként is funkcionálhat egy-egy kinti előadáshoz kapcsolódóan” – mutatta be a fogadóteret Helmle Csaba. A tervezők elmagyarázták, hogy az épület külső homlokzata rácsszerkezetű, árnyékolható és meleg és hideg színskálával díszített, ami különleges képzettársításoknak ad teret. „A rács a tudomány szigorú szabályrendszerére és egyúttal a nyitottságára, az új területek, perspektívák meglátására, felfedezésére is utal” – tette hozzá Helme Csaba.

Már csak a zöld ruhát kell felhúzni

Az épület mellett meghagyták az IKV – melynek az ipari telephelye működött itt – irodaépületét, az most a Százszorszép Gyermekház irodáinak ad otthont, illetve az egykori fűrészüzem porszívótornyát is, ami egyelőre hátsó díszkapuként szolgál, de később más funkciókat is kaphat. Megtudtuk, hogy az épület hűtését és fűtését napkollektoros és talajszonda rendszerű hőszivattyús megoldásokkal oldották meg. A föld alá 100 méterre vezetnek le csöveket, melyekbe leengedik a vizet, majd felszivattyúzzák, és a mennyezetekbe vezetik. A három pályázatból megvalósuló Agóra összköltsége valamivel több mint 2 milliárd forint, ebből épül fel a négyszintes, háromemeletes 6751 négyzetméter hasznos területű épület, a 1643 négyzetméter új zöld terület és közpark, valamint a 78 új parkolóhely. Az épület már szinte szerkezetkész, néhány helyen kell még csinosítani, illetve a külső zöld terület rendezése folyik jelenleg. Az intézményt a tervek szerint 2013-ban vehetik igénybe a látogatók, és három irányból lehet majd megközelíteni: a Jósika utca felől gyalog, autóval pedig a Gogol utca és Kálvária sugárút irányából. A beruházást a KÉSZ Kft. végezte, a zöldterület kialakításán pedig alvállalkozóként a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. dolgozott. http://www.youtube.com/watch?v=6bVcHTqmVGk&feature=youtu.be

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.