Közélet

Almási István Hódmezővásárhely új polgármestere

Almási István Hódmezővásárhely új polgármestere

2012. szeptember 2., vasárnap
Almási István Hódmezővásárhely új polgármestere

Almási Istvánt választották Hódmezővásárhely polgármesterévé, a vasárnapi időközi választáson, a Fidesz-KDNP jelöltjét a voksolók 52,31 százaléka támogatta - derül ki az önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredményből.

Kis Andrea, az MSZP jelölte 22,72 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14,1 százalékot, a függetlenként induló Nagy László 10,95 százalékot kapott. A választáson 33,06 százalékos volt a részvétel, összesen 12 291 érvényes szavazatot adtak le. Almási István megválasztott polgármester Lázár Jánossal közösen tartott, a választási eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján elmondta: városvezetőként azt az utat kívánja folytatni, melyet tíz évvel ezelőtt megkezdett, és két esztendővel ezelőtt elődjével programként meghirdetett. A választási eredmény leképezi a Fidesz kétharmad-egyharmados fölényét az MSZP-vel szemben - hangsúlyozta a politikus, aki 2001 óta alpolgármester volt a városban. Lázár János kifejtette: Almási Istvánt több évtizedes munkája és szolgálata tette polgármesterré. Az eredmény túlmutat önmagán, a hagyományosan baloldali városrészekben soha nem látott arányban támogatták a Fidesz-KDNP jelöltjét, s ez alapvetően Almási István személyének köszönhető - mondta az államtitkár. Hódmezővásárhelyen létezik az a stabil többség, akik hisznek a város jövőjében és fejlődésében. Kevés olyan település van Magyarországon, ahol minden egyes választást a konzervatív pártok, az utóbbi években a Fidesz nyer meg - közölte a honatya. Az ország társadalmi és gazdasági nehézségei ellenére ez a folyamat nem tört meg, így az eredmény különösen figyelemreméltó - tette hozzá. Kis Andrea, az MSZP jelölte az MTI-nek azt mondta, a választási eredményekből jól látszik, hogy a Fidesz kétharmada megdőlt, Almási Istvánt a vásárhelyiek alig 15 százaléka támogatta. A politikus szerint az, hogy a két évvel ezelőttihez képest sikerült megháromszoroznia támogatottsági arányát, azt mutatja, a város lakói közül sokan úgy vélik, változásra van szükség. Kovács Sándor, a Jobbik jelöltje közölte: pártja a tisztább, egyenesebb út lehetőségét kínálta föl a hódmezővásárhelyieknek, most csupán 14 százalékuk választotta ezt. A politikus ugyanakkor csalódottságának adott hangot, mert bízott benne, a három ellenzéki jelöltnek sikerül megszereznie a voksok több mint felét. Almási István a hódmezővásárhelyi közgyűlés csütörtöki ülésén teszi le esküjét.

Alacsony részvétel a vásárhelyi időközi választáson

Este fél hatig 10 852-en mentek el szavazni vasárnap a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ez 28,65 százalékos részvételt jelent - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t. Ez a részvételi arány 9 százalékkal alacsonyabb, mint 2010-ben ugyanekkor. Két esztendeje összesen 16 053-an szavaztak, és közülük 10 521-en

Lázár Jánosra

, a Fidesz jelöltjére voksoltak. Hódmezővásárhelyen azért tartottak időközi választást, mert a várost 2002 óta irányító Lázár János június 2-tól a Miniszterelnökséget vezeti államtitkárként, és e poszt a jogszabályok értelmében összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel. A polgármesteri posztért négyen indultak. A Fidesz-KDNP jelöltje a település irányításában tizennyolc esztendeje önkormányzati képviselőként, tizenkét éve alpolgármesterként részt vevő

Almási István

volt. Az MSZP

Kis Andreát

, a párt önkormányzati képviselőjét, a Jobbik

Kovács Sándor

vállalkozót indította a posztért.

Nagy László

, a Magyarok Szövetsége Egyesület elnöke pedig független jelöltként vett részt a választáson. Lázár János vasárnap délelőtt, amikor családjával leadta szavazatát, újságíróknak azt mondta, az időközi önkormányzati választásokon a parlamenti választásoknál általában alacsonyabb a részvétel. Hozzátette: reméli, hogy Hódmezővásárhely polgárai fontosnak tartják a választást, sokan elmennek, véleményt mondanak, és jó döntést hoznak. A 46 650 lakosú Hódmezővásárhely mintegy 38 ezer választópolgára reggel hat és este hét óra között 50 szavazókörben voksolhatott. Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A helyi választási iroda tájékoztatása szerint este 9 órára várható előzetes eredmény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.