Közélet

Surján László: erőt kell merítenünk Mohácsból

Surján László: erőt kell merítenünk Mohácsból

2012. augusztus 29., szerda
Surján László: erőt kell merítenünk Mohácsból

Surján László szerint a mohácsi csata nem egyenlő a gyásszal, sokkal inkább arra érdemes, hogy erőt merítsünk a harcok emlékezetéből. Az Európai Parlament néppárti alelnöke az 1526-os csata évfordulóján beszélt erről szerdán a Mohács melletti történelmi emlékhelyen.

"Mohácsnak, az elvesztett csatának élnie kell gondolatainkban, tanulnunk kell, erőt kell merítenünk belőle. De nem akárhogy" - mondta a politikus a 486. évfordulón rendezett megemlékezésen. Szavai szerint a gyász vagy tespedésbe taszít, vagy bosszút generál. "Egyikre sincs szükségünk. Úgy érzem, azért jöttem, hogy mohácstalanítsak" - tette hozzá.

Ady Endre

szavait idézve azt mondta: "nekünk Mohács kelljen a múltból, de ne kelljen a jelenből és a jövőből abban az értelemben, hogy Isten verése nélkül ne boldoguljunk". Hozzátette: a csata megannyi példát mutatott, olyan hősi tetteket, amelyekre "büszkének kell lennünk". Az Európai Parlament alelnöke kiemelte: a mohácsi csatatéren nemcsak magyarok adták vérüket, hanem csehek, lengyelek, horvátok is. "Nem lehet nem látni ebben a közép-európai összefogást. E nélkül az összefogás nélkül ma sem fogunk boldogulni a közös európai térben" - mondta.Az ország NATO-tagságával kapcsolatban utalt rá: mára az idő elmosta a törökök és a magyarok közötti feszültséget, "szomszédainkkal szemben azonban még ma is van panaszunk, fájdalmunk, sérelmünk". "Nem maradhatunk meg a sérelmi politikánál" - folytatta. "A mohácsi összefogás is arra késztet, hogy viszonyunk a szomszéd népekkel az összetartozás legyen, mert akkor eredményes és mohácstalan jövőt tudunk építeni egész Európa számára" - zárta beszédét. A megemlékezésen

Szekó József

mohácsi polgármester (Fidesz-KDNP) meghívására részt vett az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is. Beszédében

Eleni Tsakopoulos Kounalakis

arra helyezte a hangsúlyt, hogy Magyarország ma a XVI. századi önmagával ellentétben erős katonai szövetség, a NATO támogatását tudhatja magáénak, s ha egy tagországot megtámadnak, azt a többiek is támadásként értékelik. "Ez a szövetség közös értékekre és a meggyőződésekre alapult, arra, hogy az embereknek alapvető és elidegeníthetetlen jogaik vannak, hitük van a jogállamiságban, a vallási csoportok védelmében, a felelős és átlátható kormányzásban. Hiszünk ebben, s tudom, hogy önök is hisznek mindebben, hiszen amerikaiak, törökök és magyarok ma is vállvetve harcolnak ezekért a jogokért Afganisztánban" - mondta. A beszédek után

Bábel Balázs

kalocsa-kecskeméti érsek mondott imát az áldozatok emlékére, majd koszorúkat helyeztek el a történelmi emlékhelyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.