Közélet

Négy ország magyarjai jártak Szegeden + FOTÓK

Négy ország magyarjai jártak Szegeden + FOTÓK

2012. július 10., kedd
Négy ország magyarjai jártak Szegeden + FOTÓK

135 határon túli magyar fiatal járta be Szeged nevezetességeit: a diákokat a kanadai székhelyű II. Rákóczi Ferenc Alapítvány utaztatta körbe az országba, hogy megismertesse velük Magyarország történelmi vidékeit, és ápolja nemzeti öntudatukat.

Felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar fiatalok közös országjáró túrán ismerhették meg hazánkat. A Rákóczi Magyarságismereti Mozgótábor 135 tehetséges határon túli tanulónak adta meg a lehetőséget, hogy az anyaország nagyvárosaiba ellátogatva megismerhessék múltjukat, egymást és problémáikat. Túrájukat a kanadai székhelyű II. Rákóczi Ferenc Alapítvány finanszírozta, akik kiemelt fontosságúnak tartják a határon kívül rekedt magyarok nemzeti tudatának megőrzését, ápolását. Szegedre kedd délelőtt érkeztek, ahol a dómot és a Tiszát is megtekintették, majd délután Ópusztaszerre mentek tovább, ott a Feszty-körképet, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot látogatják meg. A tábor végül Budapesten, egy négy napos programmal ért véget. "135 fiatal gyűlt erre a túrára össze a Kárpát medence szétszórt magyarságát képviselve. Vezetőik a kárpát medence mellett Kanadából és az Egyesült Államokból érkeztek. Célunk, hogy megismertessük Magyarországot olyanokkal is, akiknek nincs alkalmuk ellátogatni az anyaországba" - árulta el portálunknak

Csermely Ildikó

, az alapítvány kuratóriumának tagja. A 17 napos kirándulás egy mozgó tábor, a diákokat három busz szállítja szerte az országban - ellátogatnak Miskolcra, Budapestre, Győrbe, Kecskemétre és Pécsre is. Kulturális nevezetességeket és szórakoztató intézményeket is meglátogattak: körbejárták az aggteleki cseppkőbarlangot, és a Balaton hűs habjai mellett sem mehettek el ebben a rekkenő hőségben. A 135 táborozó pályázat útján került be a programba. Olyan 14-18 éves fiataloknak lehetett jelentkezni, akik 3-5 oldalas pályamunkát írtak az alapítvány által kijelölt témában. Témái történelmi, illetve aktuálpolitikai ihletésűek voltak - közel hatszáz jelentkező közül választották ki a túrán résztvevőket. A szép emlékekkel hazatérő diákok számára nem ér véget a kirándulás: a Rákóczi Családi Kör tagjaként találkozókon, előadásokon vehetnek részt, és közéleti eseményeken dolgozva segíthetik a határon túli magyarságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.