Közélet

A parlagfű-mentesítést június 30-ig lehet elvégezni szankció nélkül

A parlagfű-mentesítést június 30-ig lehet elvégezni szankció nélkül

2012. június 21., csütörtök
A parlagfű-mentesítést június 30-ig lehet elvégezni szankció nélkül

A földtulajdonosok, földhasználók június 30-ig végezhetik el a parlagfű-mentesítést bírság és egyéb szankció nélkül - mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: ha június 30-át követően a hatóság parlagfüvet talál a földterületen, bírságolhat, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhet el. A bírság összege alapesetben 15 ezer forint és 5 millió forint között lehet, ismétlődéskor növekedhet. Az elnökhelyettes elmondta: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonos, földhasználó kötelessége, a felderítést a földhivatal végzi különböző módszerrel. Parlagfüves területről bejelentést bármelyik közigazgatási intézetnél lehet tenni, de célszerű rögtön a földhivatalhoz fordulni.

Oravecz Márton

, a NÉBIH elnöke a megelőzés jelentőségét hangsúlyozta. Kifejtette, folyamatosan tájékoztatják a diákokat, a lakosságot, a gazdákat a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos ismeretekről. Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese példaként elmondta: bekerül a téma a Nemzeti Alaptantervbe, folyamatosan mérik a pollenszámot, illetve a kormány a közfoglalkoztatási programjában több területen is szerepelteti a parlagfű-mentesítést.

Jordán László

megjegyezte: a mentesség elérése hosszú folyamat, hiszen a gyomnövény magja 40 évig is csíraképes lehet. Szalkai Gábor elmondta, hogy a tárcánál 2010 szeptemberében alakult parlagfű-munkacsoport kidolgozta a rövid és hosszú távú védekezési akcióprogramot, amely jóváhagyás előtt áll. Hozzátette: a tárca dolgozik egy bejelentési rendszer kialakításán, amely várhatóan még az idén elindul. Kérdésre válaszolva Szalkai Gábor elmondta, hogy a költségvetésben az idén 79 millió forint áll a Vidékfejlesztési Minisztérium rendelkezésére parlagfű-mentesítésre, és az ezzel összefüggő mérésekre, intézkedésekre, de a kormány ennek többszörösét fordítja erre a célra, a többi között a közfoglalkoztatás révén is. A NÉBIH tájékoztatása szerint Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény. A parlagfűvel legfertőzöttebb terület Somogy, Bács és Szabolcs megye. Az agrárszektorban éves szinten több tízmilliárd értékű terméskiesést okoz. Becslések szerint a növény minden ötödik embernek okoz allergiát, a legtöbb tünetet kiváltó allergének közül első helyen áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.