Közélet

Puli, a "támadva terelő" - magyar kutyafajták 1. rész + FOTÓK

Puli, a "támadva terelő" - magyar kutyafajták 1. rész + FOTÓK

2012. május 10., csütörtök
Puli, a "támadva terelő" - magyar kutyafajták 1. rész + FOTÓK

Évszázadok óta a pásztoremberek legjobb barátja, nemzeti múltunk része a puli. Ez a könnyen felismerhető, jellegzetes szőrköntösű állat az egyik legismertebb magyar kutya, intelligenciája és egyénisége miatt igen népszerű a külföldi tenyésztők körében. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk első részében vele foglalkozunk.

Aki egyszer pulit tart, az többé nem vágyik más kutyára - tartja a mondás a tenyésztők között. A szerelem nem csak a hazai állatbarátokra igaz, pedig a puli egy igazi hungarikum. Évszázadokig az egyik legkiválóbb terelőkutyaként tartották számon, sajátos módszere, a "támadva terelés" a világon egyedülállóvá tette. A tenyésztés miatt külleme és szerepe is változott, az emberrel való közös munka, szoros együttélés hatására ragaszkodó, hűséges és rendkívül intelligens kutyafajtává nevelődött ki.

Számítógépeznek, farkasokat nevelnek és vaddisznóval küzdenek

Tari József állategészségőr, állattenyésztő üzemmérnök 2003 óta foglalkozik törzskönyves pulikutyák tenyésztésével. Mint mondta, a kedves kis pamacsokra nem csak itthon, de külföldön is igen nagy az igény: Németországba, Spanyolországba, Kanadába, sőt még Ausztráliába is került a sándorfalvi kennelből. A hazai piacon 50-60 ezer forintért árulják a kutyusokat, külföldön 500 eurót is fizetnek értük, ilyenkor azonban nagyrészt valamilyen speciális igényre érkezik a megrendelés. "Nagy az érdeklődés irántuk, fedeztetést már csak akkor tartunk, ha előjegyeznek rájuk, és biztosan meglesz a gazdájuk. Ilyenkor elbeszélgetünk a megrendelővel, hogy megtudjuk, milyen célból szeretné a pulit: amennyiben terelőkutyát szeretne, de mi egyet sem látunk alkalmasnak a megszületett kutyusok közül, várnia kell a következő alomra" - árulta el a pulik koszorújában Tari József tenyésztő. Néhány egészen elképesztő példát is hallhattunk a pulik alkalmazására, sajnos nem mindegyik volt vidám történet. Mivel az ember közvetlen közelében éltek, és lesték minden mozdulatát, egy különleges empatikus jellem is kialakult bennük - gyakorta használják terápiás kutyának is. Bécs közelében egy pulikutya farkaskölyköket nevel, az intelligens kutyus ugyanis kiváló közvetítő az emberek és a vadállatok között. "Egy szociológiai kísérletben vesz részt, ahol a kutyák és a farkasok viselkedését vizsgálják. Itt a kutya egy érintőképernyős számítógépet is kezel, ennek használatára tanítja a farkasokat" - mesélte a tenyésztő. Sajnos az előzetes elbeszélgetés ellenére is sok esetben kerül rossz kézbe a kutyus: volt, aki több kilós béklyókat kötözött hozzá, hogy mozgásigényét csillapítsa, más helyeken pedig embertelen körülmények között, alig egy méteres láncon tartották. Egy vadász vaddisznóra eresztette, majd miután a viadalban az eb lába súlyosan megsérült, egy faládába zárta. A kennel igyekszik minden kiadott kutya sorsát figyelemmel követni, ha ilyen gondot észlelnek, egyszerűen hazahozzák.

Négyszer nehezebb a vizes puli

A pulik nem csak pásztor, de család mellé is ideálisak lehetnek: kertes házban nagyon szeretnek, de közel az emberhez, a lakásban is jól érzik magukat. Utóbbi esetben azonban ki kell elégíteni az állat mozgásigényét, sétával és játékkal kell hogy levezesse a természetben edződött kutya felgyülemlett energiáit. Gondozásuk nem olyan bonyolult, mind elsőre tűnik, a kozmetikusok 80 százaléka mégsem vállalja őket. Miután megfürödtek, három nap kell hozzá, hogy teljesen megszáradjanak. A puli egyébként rendkívül szereti a vizet, régen folyóba futott állat terelésére is használták: egyetlen problémája, hogy szőrzete szivacsként szívja magába a vizet, egy 15 kilós eb fürdés után 60 kilót is nyomhat. Szőrzetük szempontjából két csoportra oszthatóak: lehet zsinóros és szalagos, utóbbi adja a pulik jellegzetes, felmosórongyra emlékeztető kinézetét. Ez tartósabb, de több munkát is igényel - a tincseket szét kell válogatni, a mancs körül és a has alatt időnként vissza kell vágni. Sokszor elhangzik, hogy a fajtatiszta kutya betegesebb, érzékenyebb keverék társainál. A pulikra ez szerencsére nem igaz, tűző napon, munkában edződtek, jól bírják a gyűrődést. Bár motorizált világunkban a nyáj őrzése már egyre kevésbé igényli az ember legjobb barátjának segítségét, a kutyusok eredeti feladatuk mellett neszes házőrzőként, mentőkutyaként is kiválóan végzik dolgukat.

A sorozat további részei:

A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. rész.Pumi, a “tehetséges terrier” – magyar kutyafajták 3. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. rész Drótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.