Közélet

Orbán Viktor: A cselekvőképesség most a fő érték!

Orbán Viktor: A cselekvőképesség most a fő érték!

2012. május 27., vasárnap
Orbán Viktor: A cselekvőképesség most a fő érték!

2014-ben én úgy akarok az emberek elé állni, hogy azt mondhassam, ebben az országban aki dolgozni akar, az vagy a magángazdaságban vagy a Startmunka-program rendszerében igenis tud dolgozni. Más szóval, aki akarja, munkából tartja el családját - mondta a SZEGEDma.hu-nak a miniszterelnök.

Helyes döntésnek nevezte

Orbán Viktor

, hogy a hódmezővásárhelyiektől „kikért”

Lázár János

a Miniszterelnökség élén sem adja fel vásárhelyi életét. A miniszterelnök meggyőződése, ha a leköszönő polgármester úgy látja, hogy tehet valamit az itt élőkért, akkor nem fog habozni, minden követ megmozgat a településért a jövőben is. A SZEGEDma.hu

pénteki vásárhelyi látogatásakor

exkluzív interjút készíthetett a kormányfővel a Hódmezővásárhelyi VTV stúdiójában.

- Több alkalommal járt Vásárhelyen, a mostani közgyűlésen is elismerősen szólt a településről magáról, illetve az itt élőkről. Miniszterelnökként, még ha csak jelképesen is, de elkérte a polgármestert a lakosoktól. Miért pont Lázár János?

- Hódmezővásárhelyen mindig lehet érezni a rendezettség mellett egyfajta életerőt is. Ez egy igazi erős város, de nem lehet megmondani pontosan, hogy mitől. Nem az aszfaltozott utak hossza számít, nem is a felújított épületek, hanem ha beszélgetek az emberekkel, akkor azt lehet érezni, hogy az itt élők úgy gondolják, van dolguk. Mindez nem jelenti azt, hogy könnyű itt az élet, minden magától megy, hiszen semmi sincs ingyen, még Vásárhelyen sem. Most az a helyzet állt elő, hogy a Miniszterelnökséget eddig vezető

Varga Mihály

új munkát kapott, komoly pénzügyi tárgyalásokat kell folytatnia a következő hónapokban. Ezenfelül a következő két év kormányzati karaktere is megváltozik. Nagyon sok fontos területet – az oktatási, az egészségügyi, a nyugdíj- és a szociális rendszert – szerveztünk át azért, hogy az országot kihúzzuk nehéz helyzetéből, kiváltsuk eladósodottságából. Most abban a szakaszban vagyunk, hogy a megkezdett változások háromnegyedén már túl vagyunk, az új rendszereket pedig be kell üzemelnünk. Ide kell egy ambiciózus, erős, nagy munkabírású, emberséges, de egyben szigorú vezető, aki az összes minisztert afelé tereli, hogy az elkezdett munkát és átszervezéseket záros határidőn belül lezárja. Én egyedül ehhez kevés vagyok, segítségre van szükségem, s

Lázár János

azt bizonyította az elmúlt két évben a parlamenti frakcióvezetői székben, hogy a vásárhelyi ügyeken túl az országos összefüggésű kérdéseket is pontosan érti, átlátja, és meg is tudja azokat oldani. Azt gondoltam, hogy most nem a parlamentben, hanem inkább a kormányban lenne szükség az ő képességeire. Nagy kockázatot nem vállalok, ő bizonyított polgármesterként, sikeres volt frakcióvezetőként, van benne erő és eltökéltség. Szeretek efféle emberekkel dolgozni.

- A közgyűlésen Lázár János kijelentette, hogy nem budapesti politikus akar lenni, hanem a vidéki emberek embere. Ez azt is jelenti, hogy személye által a vidék is nagyobb figyelmet kap?

- Varga Mihály is vidéki fiú, Karcag városából jött, de ő pénzügyes, és inkább szakpolitikus. Igaz, sokat foglalkozott a választókörzetével és általában a vidékkel, de nem volt polgármester, mint Lázár János. Kétségkívül, aki vidéki településen volt polgármester, valószínűleg nagyobb súllyal és több munkaórában fogja képviselni a vidékkel összefüggő ügyeket. Aki vásárhelyi, az vásárhelyi is marad. Lázár János szerintem helyesen döntött, hogy nem adja föl itteni életét, nem akar Budapestre költözni, minden nap innen fog érkezni a Miniszterelnökségre, így a helyi emberek ügyeit ismerni fogja. Ha – természetesen a jogszabályokat tiszteletben tartva – tehet valamit azért, ami itt helyben fontos, s ahhoz Pesten szükséges egy döntés, nincs kétségem, nem fog habozni, át fogja vinni mindannyiunkon, amit szeretne.

- Hogyan látja, milyen kitörési pontjai lehetnek Hódmezővásárhelynek, merre kellene vennie az irányt?

- A vásárhelyiek életébe nem akarok belebeszélni, de azt látom, hogy a település földrajzi elhelyezkedése előnyös. Ez nem volt mindig így az elmúlt ötven évben, amikor a határok le voltak zárva, akkor inkább úgy mondtuk, hogy az ország szélén van. Most azonban az a helyzet, hogy a szerbek jönnek egyre közelebb az unióhoz, a románok már bent vannak, így a Trianonban meghúzott államhatárokat figyelmen kívül hagyó, vagyis azok fölött szerveződő gazdasági élet lesz a térség jellemzője az következő 10-15 évben. Vásárhelynek ebben a Szeged, Szabadka, Zenta, Temesvár térségben kell elfoglalnia egy jó pozíciót. A 47-es számú főút kiszélesítése, illetve a most tervezett, Szegedet és Hódmezővásárhelyt összekötő közlekedési fejlesztés egyaránt azt jelzi, hogy sikerülhet a két város erőit összeadni, ami pedig komoly lendületet adhat.

- Kormányátalakítás várható-e még? A mostani, félidőben történt váltások tekinthetőek már a 2014-es választásokra való felkészülésnek?

- A magyarok életösztöne a legjobbak közé tartozik Európában. Azzal, hogy 2010-ben egy kétharmados parlamenti többséget hoztak össze a választók, a siker alapját vetették meg. A mostani törékeny nemzetközi gazdasági helyzetben ugyanis a cselekvőképesség az egyik legfontosabb érték. Márpedig ez a többség teljesen biztos hátteret ad a kormánynak, amely így végig tud menni a feladatokon. Nincs már átalakítási tervem, hacsak nem alakul ki olyan helyzet, ami ezt kikényszeríti. A választások még nagyon messze vannak, ebben a pillanatban az addig elvégzendő temérdek munkára tudok gondolni. A legfontosabb feladat az, hogy Magyarországon ötmillió dolgozó, adófizető ember legyen, aki képes a munkája révén eltartani saját családját. 2 millió 600 ezer adófizetőnk volt két évvel ezelőtt, ma van 3 millió 800 ezer, de 5 millióra van szüksége az országnak. Ha nem tépázna bennünket az unión belüli válság, akkor hamarabb érnénk el ezt a célt. Ebben az évben legalább 200 ezer embernek adunk munkát a Startmunka-program keretében. A kormányváltás időpontjához képest a magánszektorban is 50-60 ezerrel többen dolgoznak. Ha a költségvetést sikerül ismét jól összerakni, akkor 2013-ban immár nem 200, hanem 250-300 ezer közmunkást szeretnék látni. 2014-ben én úgy akarok az emberek elé állni, hogy azt mondhassam, ebben az országban, aki dolgozni akar, az vagy a magángazdaságban vagy a Startmunka-program rendszerében igenis tud dolgozni. Más szóval, aki akarja, munkából tartja el családját. Ha idáig eljutunk, az már egy igazi áttörés lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.