Közélet

Balog Zoltán: "Egy kis kormány vagyunk a kormányban"

Balog Zoltán: "Egy kis kormány vagyunk a kormányban"

2012. május 12., szombat
Balog Zoltán: "Egy kis kormány vagyunk a kormányban"

Az egyházügyi államtitkárin kívül más poszton is várható személycsere az Emberi Erőforrás Minisztériuma névre átkeresztelt tárcánál - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a most kinevezett miniszter. Balog Zoltán el kívánja érni a pedagógus-életpályához kötődő béremelést.

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban kifejtette: olyan minisztériumot építenek, amely kormányoz, amelyben az érdekkiegyenlítésnek, az összefogásnak, az egy irányba húzásnak van komoly szerepe. "Egy kis kormány vagyunk a kormányban, a mi dolgunk, hogy már saját minisztériumunkon belül első körben elvégezzük azt a magas szintű összehangolást, amelyről a végső döntést a kormány hozza meg" - fogalmazott. Kifejtette: az elmúlt időszakban a struktúrák, a pénz, a fenntarthatósági kérdések, a jogi szabályozás voltak előtérben, most lehetőség nyílik arra, hogy középpontba kerüljön az ember, akiért ez az egész történik.

Balog Zoltán

szerint az egyházak, a civil kapcsolatok, a nemzetiségek ügyében fontos a megújulás. Hozzátette: az egyházak rengeteg pluszfeladatot és -munkát vállaltak. "Nagy türelemmel voltak eddig, most szabályozási és tartalmi szempontból is eljött az ideje, hogy világossá tegyük számukra: nélkülük nem tudjuk elképzelni a társadalmi felzárkóztatást, az oktatást, a szociális szférát vagy az egészségügyet" - mondta. A változások érintenek Szászfalvi Lászlón kívül más államtitkárokat is - erősítette meg, de neveket nem mondott. Nincs köztük olyan, akinek megtartását vagy éppen menesztését a miniszterelnök kérte, az ő személyes döntése lesz, hogy ki marad és ki nem - ismertette. Hozzátette ugyanakkor: ez egy kereszténydemokrata karakterű minisztérium, ezért számára nagyon fontos, hogy a KDNP elnökével,

Semjén Zsolttal

- aki személyes barátja - ezeket az ügyeket egyeztesse. Ezen túl a Fidesz-frakció szempontjait is figyelembe kell venni. Az egészségügyben a miniszter szerint a rendszer átláthatóságával van baj elsősorban mind a gyógyítók, mind a betegek szempontjából. Úgy vélekedett, amint átláthatóbbá válik a rendszer, azonnal igazságosabb és finanszírozhatóbb is lesz. Arra a kérdésre, hogy két évvel az országgyűlési választások előtt vállalják-e az egészségügyi rendszer szerkezeti átalakításával járó kockázatokat, azt válaszolta: "Ha nem visszük végig, amit elkezdtünk, akkor még rosszabb lesz, mint ahonnan elindultunk." "Ezek mind nagyon fontos kezdeményezések. De ön szerint van ma Európában olyan vezető, aki meg tudja mondani, hogy jövőre vagy két év múlva milyen pénzügyi helyzetben lesz az országa?" - válaszolta arra a kérdésre: van-e olyan pluszforrást igénylő intézkedés, amelyről eldöntötte, hogy mindenképpen "kijárja". Hozzátette: azt mindenképpen el kívánja érni, hogy a pedagógusi életpályához kötődő béremelést biztosítsák, s ugyanez a helyzet az egészségügyi dolgozókkal is. Az oktatás terén kiemelte: óriási jelentősége van annak, hogy 5 helyett 3 éves kortól lesz kötelező az óvoda, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknek a család nem tudja megadni azt a pluszt, amire szükségük lesz majd később. Az új roma stratégia első sikerének a miniszter szerint a közfoglalkoztatásba bevont több tízezer roma tekinthető, akiknek korábban még ilyen munkája sem volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.