Közélet

A drog ellen az élet utolsó harminc percével

A drog ellen az élet utolsó harminc percével

2012. május 18., péntek
A drog ellen az élet utolsó harminc percével

Út mellett talált részeg vagy cukorbeteg – nem egy ilyen riasztásnál derült már ki: magára hagyott drogfogyasztó fiatal fekszik az utcán.

Idén alakult meg a Mentő-Öv Csoport Alapítvány, melynek fő tevékenységi köre a drogprevenció-oktatás drámapedagógiai módszerekkel – ehhez ihletet a tanári pálya során merített

Rácz Tibor

, a szegedi mentőállomás kivonuló állományának ápolója, harmadéves mentőtiszt-hallgató, egészségtan tanár, az alapítvány elnöke. A drámapedagógia nagyon drasztikus, preventív előadási módszer, amit diákoknál általános iskolától egészen az egyetemig alkalmaznak több helyen is, így a szegedi egyetemtől egészen a budapesti Rendőrtiszti Főiskoláig. Prevenciós oktatófilmeket készítenek újraélesztésről és súlyossérült-ellátásról, ezeket felsőoktatási intézményeknek ajánlják fel. Mindemellett zászlójukra tűzték a mentődolgozók szociális helyzetének javítását is – egy-egy dolgozónak a számlák befizetése is problémát jelenthet – tudtuk meg Rácz Tibortól.

A kábítószeres pozitív hős

De hogyan is néz ki konkrétan egy ilyen „drámapedagógiai hadművelet”? Színpadi művet adnak elő, mely során próbálnak a nézők szinte minden érzékszervére egyszerre hatni. „Az emberek nagy része megpróbálja elhárítani, nem megtörténtté nyilvánítani az eseményeket, amelyeket a médiában hall vagy olvas. Sajnos ennek nagy mértékben előidézői azok a hozzánk is egyre inkább begyűrűző filmek, amelyekben egy-egy kábítószeres pozitív szereplő” – magyarázta portálunknak Rácz Tibor. Előadják egy 16-17 éves fiú történetét, aki a nagyváros diszkójában vesz egy számára ismeretlen, kipróbálatlan drogot – jóllehet korábban már a füves cigarettával tett néhány kísérletet. Hogy a falkaszellemnek megfelelően minél vagányabbnak tűnjön, az iskolában fogja kipróbálni. Fatális szívritmus-zavar lép fel nála, a klinikai halál állapotába kerül, újraélesztik a kiérkező mentősök – sorolta tovább a „darab” kulcsmomentumait az ápoló. Fények, hangok, a zene, a cselekvés mögé kivetített képsorok adják a drámapedagógiai elemeket. Az újraélesztés során megjelenítik a túlvilágot, a szellemet, aki vissza szeretne jutni a testébe, és semmissé szeretné tenni a már megtörtént esetet. Majd megjelenik a szülő, és megfogja a halott gyerek kezét a hullatakaró alatt… Az ő gondolatait tolmácsolja a narráció: látta a gyermekét megszületni, felnőni, első lépéseket megtenni, az iskolai napokat megélni. A tapasztalatok szerint kevésbé hatékony a frontális magyarázat, hogy miért ne éljenek a fiatalok kábítószerrel. „Megmutatjuk az élet utolsó harminc percét” – így Rácz Tibor. Harminc perc, amikor mindenki pszichés sokkokon esik át: a mentősök lelkét is nyomja a sikertelen újraélesztés, és természetesen megemlítik a szülői gyászreakció különböző lépéseit is.

Elhagyottan

A mentőszolgálat kivonulásai során nem mindig derül fény arra, hogy droghasználat miatt került-e rossz állapotba a beteg – tudtuk meg az elnöktől. A statisztika szerint egy szombati diszkónapon Magyarországon körülbelül 2-300 ezer droghasználat történik. Rácz Tibor arról is beszámolt, nagyon sok esetben találkoznak magára hagyott drogélvezővel, aki rosszul lett, társai pedig egyedül hagyták. A drogos bulikban többnyire egy-két tiszta ember mindig szokott maradni, akik kihúzzák azokat, akiknél valami gond van, majd kihívják a mentőket – többnyire azzal a szöveggel, hogy részeg vagy cukorbeteg fekszik az úton – fűzte hozzá a mentőápoló. Olyan bejelentés is érkezik, hogy csak így találták, és gyakorta magára is hagyják, ezért a mentőnek mindenekelőtt felderítő munkát kell végeznie a beteg állapotáról, ami nem mindig adja meg a választ az egészségkárosodás pontos okára. Persze van, mikor a szülők jelentik be az esetet. Tudni kell, hogy koraszülés, skizoid epizódok merülhetnek fel, mikor a drog, az alkohol, esetleg a gyógyszer keverékéből, vagy a most divatos dizájnerdrogokból szednek be a fiatalok. „Mikor egy 13-14 éves gyerek mint egy kommandós nekünk akar támadni, akkor már gondolunk arra, hogy valami komolyabb dologról van szó, mint például egy egyszerű hasfájás” – összegzett Rácz Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.