Közélet

Kék eper és fluoreszkáló nyúl – viták középpontjában a GMO-k + FOTÓK

Kék eper és fluoreszkáló nyúl – viták középpontjában a GMO-k + FOTÓK

2012. április 27., péntek
Kék eper és fluoreszkáló nyúl – viták középpontjában a GMO-k + FOTÓK

Növények, amik ellenállnak vírusnak, rovarnak, fagynak, szárazságnak? Sőt, műanyagot, vagy gyógyszert termelnek? Halak, amelyek színváltozásukkal jelzik az tengerek szennyezettségét? A genetikai információ célzott megváltoztatásával egyre több ilyen és hasonló cél valósulhat meg, a kérdés csak az, milyen árat fizetünk érte…

„A genetikailag módosított szervezetek, illetve élőlények (Genetically Modified Organisms) ma is érzékeny kérdést jelentenek szerte az egész világon, főként a köztermesztés ügye áll a figyelem középpontjában” – magyarázta portálunknak

Bartha Péter

, a Vidékfejlesztési Minisztérium EU Koordinációs Főosztályának vezetőhelyettese az SZTE ÁJTK Európa-tanulmányok Központ keretében működő Europe Direct Szeged április 24-i Integrációs Klubjában. A genetikailag módosított szervezetek hatásai és a velük kapcsolatos kockázatok mérlegelése a kutatókat is megosztja, ennek alapján beszélhetünk az úgynevezett elővigyázatossági alapelv alkalmazásáról, vagy annak hiányáról – tette hozzá a szakember. Leegyszerűsítve, nem szeretnénk úgy járni, mint az azbeszttal, hogy száz év után derüljön ki, hogy rákkeltő.

Andorkó Rita

, a minisztérium Stratégiai Főosztálya Biodiverzitás és Génmegőrzési Osztályának vezető tanácsosa elmondta, három évtizede működő, de alapjában véve mégiscsak új technológiáról van szó. Mind a módszer, mind az így kialakított szervezetek azért állnak viták középpontjában, mert az ezekből eredő kockázatokat, esetleges negatív, káros hatásokat a világ országai másként és másként ítélik meg, ennek megfelelően eltérően alakul a jogi szabályozás. Az Európai Unióban két GMO-fajta engedélyezett termesztésre jelenleg, Magyarországnak mindkettőre moratóriuma van: egy GM-kukorica és egy GM-burgonya, az Amfora – ez utóbbit főleg ipari célra használják, a keményítő-összetételét változtatták meg.

Terminátor

Fontos a nemesítés és a géntechnológia elkülönítése. A nemesítés során azonos, vagy közel rokon fajokat kereszteznek, azaz alapjában véve természetes folyamatot generálnak, és azt vizsgálják, hogy a keletkező új szervezet életképes-e a környezetében. Genetikailag módosított növények esetében egy vagy több speciális tulajdonság kialakításának céljából idegen gént kap az élőlény. Ilyen például a kék eper: a lepényhal hidegtűrésért felelős génjével teszik fagyállóvá, és mellékesen kék is lesz – ilyen a természetben normális körülmények között nem történik meg. A génmódosítás kétarcúságát jól mutatja az USÁ-ban 1998-ban kifejlesztett úgynevezett terminátortechnológia. A növény genomját úgy módosították, hogy a növény a növekedési időszaka végén olyan méreganyagot termeljen, amely sterillé teszi a termést – így a gazdáknak a következő évben újra meg kell a vetőmagot venni… Nem csak növény, hanem állat genetikai állományát is lehet természetesen módosítani, ennek eredményeként „született meg” Franciaországban a fluoreszkáló nyúl. A tíz kísérleti állatból azonban csak egy maradt hosszabb ideig életben. Magyarországon abszolút egységes a GMO-k megítélése, már 2006-ban született egy összpárti országgyűlési határozat a vele kapcsolatos stratégiáról, melyet azóta is követnek. Az Alaptörvény huszadik cikkelyében is megjelent az a kitétel, hogy Magyarország elősegíti a GMO-mentes mezőgazdaságot. Felmérések szerint egyébként az uniós állampolgárok nagy része is elutasítja a GMO-kat, 2010-ben a Greenpeace és az Avaaz rövid időn belül egymillió aláírást gyűjtött a genetikailag módosított szervezetek ellen.

Most mi vagyunk szigorúbbak

Andorkó Rita elmondta, megítélésük szerint a GMO esetében a tudományos kételyeket jogilag megfogalmazó elővigyázatossági elvet az unió nem mindig megfelelőképpen alkalmazza. Bár az EU jogi szabályozása az egyik legszigorúbb a világon, Magyarország szerint még mindig nem eléggé az. Egyes GM-élelmiszerek és takarmányok esetében például semmiféle állatetetési kísérleteket nem végeznek, vagy ha igen, nem kielégítően – ez a magyar elvárások szerint elengedhetetlen lenne, ezek nélkül nem biztonságos az adott termék. A kockázatok számosak, nézzünk egy-két példát. A GM-élelmiszerek máj- és vesekárosodást, valamint allergiát okozhatnak, illetve szaporodási képességcsökkenést idézhetnek elő. Antibioktikum-rezisztencia alakulhat ki, hiszen egyes GMO-k kifejezetten ilyen géneket tartalmaznak. Ha ezek bekerülnek a táplálékláncba, ellenálló lesz a szervezet az antibiotikumra, pedig számos betegségek esetén lehet szükségünk ilyenekre. Ökológiai kockázatként új kártevők, vírusok jelenhetnek meg. Kiszámíthatatlanok az úgynevezett nem célszervezetekre gyakorolt hatások, vagyis a GMO-k veszélyeztethetik a védett állatokat, növényeket. Mint bebizonyosodott, a gyakorlatban nem megvalósítható a GM- és nem GM-növények együtt-termesztése, ugyanis könnyen bekövetkezik a szennyezés. Egy méh például kilenc km-re is el tud repülni, a magvakkal vagy a pollennel is könnyen megvalósulhat úgynevezett génszökés.

A természet „visszavág”

Rovarrezisztens növényeknél – például a GM-kukoricánál – egy baktérium génjét ültetik be a növény genomjába, amely így toxint termel kártevője ellen, de nem csak a levélen, ahol valóban támadás érheti, hanem mindenhol, a gyökerében is, ez pedig a termőföld szennyezéséhez vezet. Arról nem is beszélve, hogy a természet visszavág: az USA-ban tavaly megjelent a „szuper kukoricabogár”, amely már ellenáll a méreganyagnak. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a gazdasági veszélyeket sem, mint a genetikai gyarmatosítás: ha bizonyos országok vad flórájának genetikai állományát más ország kutatói megszerzik, és géntechnológiai célból hasznosítják azokat az adott ország kizárásával, továbbá kifejlesztenek egy módszert, szabadalommal levédik azt és a gént, övék a jog a termesztésre – sorolták a szakemberek. Másik ellenérv, hogy eltűnik a fogyasztó választási lehetősége, hiszen például jelenleg a GM-takarmánnyal etetett állatokból származó húst, tojást, tejterméket nem kell jelölni. Arról nem is beszélve, hogy a foglalkoztatásban is bekövetkezhetnek változások: a speciális tulajdonságok révén ugyanis kevesebb emberi beavatkozást igényelnek a növények. Végül ne feledjük azt a kérdést sem, hogy mennyire etikus egy élőlényt, egy genetikailag módosított szervezetet szabadalmaztatni, vagy például emberi fehérjékkel kísérletezni… A GMO-fejlesztők legnagyobb érve az éhezés problémájának megoldása a genetikailag javított terméshozammal. Magyarországnak azonban kifejezetten versenyelőnyt jelent, hogy GMO-mentes vetőmagot tud exportálni, ez magasabb árat is biztosít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.