Közélet

Átadták a Zöldforrás Biogázerőművet + FOTÓK

Átadták a Zöldforrás Biogázerőművet + FOTÓK

2012. március 21., szerda
Átadták a Zöldforrás Biogázerőművet + FOTÓK

Két hónap múlva már teljes kapacitással működhet az EDF DÉMÁSZ Zrt. többségi tulajdonában álló Zöldforrás Energia Kft. 1200 kilowatt névleges kapacitású biogázerőműve. Az erőműben hígtrágyából és silókukoricából állítanak elő villamos- és hőenergiát.

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. első megújuló energiát hasznosító erőműve jelenleg 40-45%-os kapacitással működik, a tavaly decemberi műszaki átadás óta folyamatosan növelik a teljesítményt, illetve a biológiai rendszer kiépítése folyik a fermentorokban – tájékoztatta portálunkat

Fodor Zsolt

, a Zöldforrás Energia Kft. ügyvezetője. „Úgy látjuk kell még körülbelül két hónap, mire a 100%-os kapacitást el tudjuk érni. Akkortól évente 19 ezer tonna sertés hígtrágyát és mintegy 17 ezer tonna silókukoricát használ fel üzemünk” – közölte a Zöldforrás Biogázerőművet fenntartó cég ügyvezetője. „Az EDF-csoportnak fontos az Zöldforrás Biogázerőmű, hiszen ez az első alkalom, hogy az EDF DÉMÁSZ egy megújuló energiát hasznosító erőművet épített. Reméljük, hogy a jövőben még több hasonló erőművet tudunk építeni. Ez az erőmű hulladékból fog energiát termelni, vagyis kevesebb hulladék, kevesebb széndioxid és több energia ügyfeleinknek. Gyakorlatilag ezt jelenti ez az erőmű” – jelentette ki

Thierry Le Boucher

. Az EDF DÉMÁSZ elnök-vezérigazgatója hozzátette, a Szegedi Tudományegyetem baktériumkutatását is támogatták, ennek is köszönhető, hogy már elindulhatott az erőmű. Az SZTE-vel 2008-ban kezdődött együttműködésük eredményeként kialakított technológiai megoldással gyorsabban és több metán állítható elő.

Thierry Le Boucher portálunknak az egyetemmel és a beszállító cégekkel való együttműködés fontosságát hangsúlyozta, hiszen a biogázerőmű nem tartozik az EDF DÉMÁSZ fő tevékenységei közé. „A jövőbarát energia nem csupán egy jelmondat cégünk életében, ebbe az irányba próbálunk elmozdulni, s minél többet tenni. Már ismerünk olyan helyeket, ahol hasonló beruházásra lenne mód, de előtte meg akarjuk ismerni ennek a biogázerőműnek az eredményeit. Ezen kívül mindenképpen meg kell vizsgálni a támogatási lehetőségeket is” – fogalmazott. Az 1 milliárd 275 millió forintból megépült erőmű alapkőletételét tavaly júniusban tartották az M43-as autópálya és a Sándorfalvi út kereszteződésében. A beruházás 50%-os állami támogatással valósult meg, mellyel kapcsolatban Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, az Új Széchenyi-terv keretében azért is támogatták ezt a projektet, mert a biogázerőmű megvalósulása több gazdasági társaságot is érint, beszállítókat és felhasználókat egyaránt. „A támogatás odaítélésében az is szerepet játszott, hogy a megvalósíthatósági tanulmányok azt igazolták, hogy Szeged ezen térségében adottak a körülmények egy hatékonyan működő biogázerőmű létesítéséhez, mert a térségben fejlett a mezőgazdasági kultúra, s arra lehet számítani, hogy a jövőben is lesznek mezőgazdasági cégek” – tette hozzá. A Zöldforrás Energia Kft. társtulajdonosai a növénytermesztéssel foglalkozó Agroplanta Kft. és a Karotin Kft., a sertéstenyésztő Pigmark Kft., valamint az SZTE tulajdonában álló Deak Zrt. A 625 millió forint uniós támogatást elnyerő projekt kivitelezést végző INWATECH Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Eszes Zsolt elmondta, munkájuk során nehézségekbe is ütköztek, például meg kellett erősíteniük az altalajt, de végül határidőre elkészültek. Fodor Zsolttól megtudtuk, a biogázerőműben éves szinten megtermelt 7,5 gigawattóra villamosenergiával közel 3400 háztartás teljes villamosenergia igényét lehetne fedezni. Az áramot a közcélú hálózatba táplálják, és a Mavir Zrt. vásárolja meg. A 6,9 gigawattóra hőenergiát a biogázerőmű fermentorainak működtetése mellett a tervek szerint a Pigmark Kft. sertéstelepeinek fűtésére, valamint a Karotin Kft. terményszárítójában hasznosítják. „A fermentorokat és az irodaépületet a gázmotorok által megtermelt hővel melegítjük, amihez az összes megtermelt hőenergiának a 20-30%-a szükséges. Az összes többi hő értékesíthető” – tette hozzá a Zöldforrás Energia Kft. ügyvezetője. A jövőben az alapanyagmixet is szeretnék módosítani, tudni kell ugyanis, hogy a hígtrágya és a silókukorica a lehető legegyszerűbb, legbiztonságosabb alapanyag-összetétel, ugyanakkor a silókukorica nagyon drága alapanyagnak számít. Az üzem működtetése során az alapanyagköltség a legmagasabb, amin csökkenteni szeretnének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.