Közélet

Schmitt Pál megerősítette tisztségében az MMA elnökét

Schmitt Pál megerősítette tisztségében az MMA elnökét

2012. január 10., kedd
Schmitt Pál megerősítette tisztségében az MMA elnökét

Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepélyesen megerősítette tisztségében kedden Budapesten Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnökét.

Fekete György

belsőépítészt az MMA tagsága a 2011. november 5-i alakuló ülésén választotta az ekkor köztestületté alakuló szervezet elnökévé. A tisztségben való megerősítés keddi ünnepélyes aktusán a Sándor-palotában többek között Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár is megjelent. A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló, 2011-ben elfogadott törvény szerint az MMA elnökét a magyar állampolgárságú rendes tagok közül három évre a közgyűlés választja; őt tisztségében a köztársasági elnök megerősíti. Az elnök legfeljebb egy alkalommal újraválasztható. A művészeti akadémia alelnökei

Csáji Attila

festőművész és

Zelnik József

etnográfus, a főtitkár

Kucsera Tamás Gergely.

Jankovics Marcell

filmrendező, grafikust és

Sára Sándor

filmrendezőt elnökségi tagokká,

Haris László

fotóművészt felügyelő testületi taggá választották. A Magyar Művészeti Akadémia a január elsején hatályba lépett új alaptörvényben rögzített intézmény, amely az Országgyűlés által július 26-án elfogadott CIX. törvény alapján köztestületként működik a jövőben. Az MMA-ról szóló jogszabály értelmében a művészeti akadémia az önkormányzatiság elvén alapuló köztestület, amely a művészettel - különösen az irodalommal, a zenével, a képző- és iparművészettel, valamint az építészettel, a fotó-, a film-, az előadó-, a népművészettel, továbbá a művészet elemzésével, támogatásával, oktatásával, hazai és nemzetközi bemutatásával, közkinccsé tételével és a magyar művészek képviseletével összefüggő országos közfeladatokat lát el. A művészeti akadémiát rendes, levelező, tiszteleti és pártoló tagok alkotják. A tagokat a közgyűlés választja közvetlen és titkos szavazás útján. Az MMA rendes tagjainak száma legfeljebb kétszáz lehet, ők a magyar művészeti életben kimagasló szellemi vagy alkotói teljesítményt felmutató művészek lehetnek. A törvény értelmében a köztársasági elnök is megerősíti majd tisztségében az MMA elnökét, a szervezet főtitkárának megbízatása öt évre szól. Az MMA véleményét a hazai művészeti életet, valamint az MMA működésének feltételeit érintő jogszabályok, kormányzati programok vagy intézkedések előkészítése során a júliusban elfogadott törvény értelmében ki kell kérni. A művészeti akadémia a központi költségvetésben önálló fejezetet alkot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.