Közélet

Speciális ágyak a Vakok Otthonában + FOTÓK

Speciális ágyak a Vakok Otthonában + FOTÓK

2011. december 21., szerda
Speciális ágyak a Vakok Otthonában + FOTÓK

Speciális, elektromosan állítható ágyakra és felfekvés elleni matracokra pályázhattak országszerte a szociális intézmények. A szegedi Vakok Otthonába kettő került ezek közül, melyeket Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adott át hivatalosan.

A Vakok Otthonában rendezett hagyományos karácsonyi ünnepség után adták át jelképesen a speciális ágyakat, melyeket már használnak az ellátottak. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kiírásán összesen 310 ágyra és 305 antidekubitusz matracra lehetett pályázni – tájékoztatott

Soltész Miklós

. A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy az ágyakat Makón készítették, míg a beépített motort a szegedi Csillagbörtön fogvatartottjai. „Ezek olyan emberek, akik súlyos bűncselekményeket követtek el. Másik oldalról viszont itt van az a munka, amit végeznek, s úgy látom így kapott értelmet büntetésük, hogy olyan embereken segítenek, akiknek nagy szükségük van erre” – fogalmazott.

Soltész Miklós portálunknak elmondta, Csongrád megye nagyszerűen szerepelt a pályázaton, az ágyak közel ötödét nyerte el, így 46 speciális ággyal és 41 matraccal gazdagodtak az intézmények. Országosan mintegy 2600 pályázati igény érkezett, de az államtitkár szerint ennél sokkal többre lenne szükség. „Ez a pályázat arra világított rá, hogy a pénzek egy részét mindenképpen ebbe az irányba kell mozgatnunk. A pályázat sikerét látva, újabb kiírást tervezünk” – tette hozzá. Az államtitkártól megtudtuk, a közbeszerzési törvényben még idén tervezik megjelentetni, s ebben az esetben a jövő év első felében le is zárulhat a következő pályázat. „Várhatóan 1500 ágyra, illetve matracra lehet majd pályázni, ami már nagyjából kielégítheti a felmerülő igényeket” – jelentette ki Soltész Miklós. A mostani pályázat 60 millió forintból valósult meg, jövőre ötször ennyi forrást szánnak erre a célra. Az államtitkár hozzátette, ezek az ágyak és matracok nem csupán az ellátottak életét könnyítik meg, hanem a gondozókét is, hiszen így nem nekik kell emelgetniük, mozgatniuk a betegeket. „Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy amikor szociális támogatásokat nyújtunk, az minden szempontot figyelembe véve lehetőleg magyar gyártású termékből valósuljon meg” – hangsúlyozta. A segédeszközöket az intézmények nem tulajdonba, hanem tartós használatba kapják. „Ezek azok az ajándékok, melyek az év minden napján elkísérnek bennünket, és erőt adnak munkánkhoz” – fogalmazott Ács Attiláné, a Vakok Otthonának igazgatója. Az intézetvezető főnővér, Szalma Józsefné mutatta meg a speciális ágy működését. Mivel elektromosan vezérelhető, könnyedén lehet megemelni a beteget például etetéskor, s nem kell kézzel emelni. Mint megtudtuk, a lábrész is több pozícióba állítható, míg a kompresszoros matracnak a keménysége is szabályozható. Sebestyén István kényelmesnek tartja új ágyát, portálunknak elmondta, hogy nem nyomja a hátát, ezért is örül neki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.