Közélet

Éhségsztrájk után tüntetés – nem adják fel a szegedi egyetemisták (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Éhségsztrájk után tüntetés – nem adják fel a szegedi egyetemisták (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2011. október 24., hétfő
Éhségsztrájk után tüntetés – nem adják fel a szegedi egyetemisták (FRISSÍTVE) + FOTÓK

"2007 után ismét ki kell, hogy jelentsük, hogy ezt így nem lehet" - fogalmazott Török Márk az SZTE EHÖK elnöke, mintegy 2000 diák előtt a Dugonics térre szervezett demonstráción.

"Rózsák háborúja 2.0", "Álmom: diploma", "Száz szónak is egy a vége: Hoffmann Rózsa menjen végre", "Szegény hallgatót még a rózsa is húzza" - ilyen és ehhez hasonló feliratok voltak olvashatók azokon a táblákon, melyeken az SZTE-s diákok a Rektor Hivatal előtt demonstráltak az új felsőoktatási törvény ellen. "Miért gondolják, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói döntésképtelen gyerekekből állnak? Ha ezt gondolják, tévednek" - jelentette ki

Bernschütz Bálint

hallgató az SZTE EHÖK által a Dugonics térre szervezett hallgatói megmozduláson. Az SZTE-s hallgató nehezményezte, hogy érdemi egyeztetésre nem került sor, esélyt sem kaptak arra, hogy konstruktív javaslataikat elmondják. Mint közölte, félő, ha a törvényjavaslatot jelenlegi formájában fogadják el, akkor az SZTE-s hallgatók száma drasztikusan csökkenhet, s ez az egész városra hátrányos lehet. Felvetette azt a kérdést, hogy a röghözkötés hogyan egyeztethető össze a szabad munkaerő-áramlás EU-normájával. Szerinte ez az intézkedés a munkanélküliek számát gyarapítaná. "Ez nem reform, sokkal inkább leépítés" - fogalmazott Bernschütz Bálint.

A legnagyobb aggodalomra nem az ad okot, ami törvénytervezetben szerepel, hanem az ami nincs benne - fogalmazott Meskó Eszter, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: a zárórendelkezések 26 kormányrendelet megalkotására hatalmazza fel a törvényalkotókat, s ezek egyike az intézmények finanszírozására vonatkozik. Török Márk, az SZTE EHÖK elnöke arra kérte Hoffmann Rózsát, hogy ne legyen a magyar felsőoktatás Matuska Szilvesztere. A demonstrációval és a hétvégi éhségsztrájkkal kapcsolatban kijelentette, tudja, vannak kétkedők, de nekik azt üzeni, ne azt nézzék, elérhetik-e a célt, hanem, hogy mindent megtettek-e érte. A demonstráció végén elhangzott, hogy az október 27-re meghirdetett budapesti demonstrációra külön vonat indul Szegedről. Török Márk portálunknak elmondta, előrevetíthető, hogy ha a jelenlegi formájában fogadják el a tervezetet, 30-40%-kal csökkenhet a hallgatók létszáma, ami például Szeged szolgáltatóiparára nézve is rendkívül hátrányos lenne. Nem a tandíjat magát kifogásolja az EHÖK elnöke, hanem azt tartaná problémának, ha egységáron a miniszter mondaná meg, hogy mennyibe kerüljön például a jogászképzés a jövőben. Annak örül, hogy a közigazgatási miniszter "beszállt" a tárgyalásokba, s hogy a NEFMI és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája között elkezdődtek a tárgyalások. Az október 27-re tervezett tüntetés biztosan meg lesz tartva, ám Török Márk reméli, hogy a már megkezdett tárgyalások eredményre vezetnek. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az EHÖK sztrájkbizottságot alakított, majd demonstrációt hirdettek, melyre politikai nézettől függetlenül várták a diákokat, szakszervezeteket, illetve mindazokat, akik ügyükkel szimpatizálnak. Ament Balázs, az SZTE EHÖK általános alelnöke a tüntetés meghirdetésekor elmondta, a készülő új törvény jelenlegi formájában szűkítené a hallgatók mozgásterét, illetve ellehetetleníti a rosszabb anyagi háttérrel rendelkezők továbbtanulását. Közben mintegy nyolcvan hallgató csatlakozott a Juhász Tamás Imre által meghirdetett éhségsztrájkhoz. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorium maximumában pénteken esete mintegy nyolcvan hallgató kezdett éhségsztrájkot, amit hétfőn reggel hat órakor határozatlan időre felfüggesztettek. Az EHÖK Facebook-oldalán azt az információt osztották meg, hogy 41-en csinálták végig a sztrájkot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.