Közélet

Magánnyomozói konferencia: a jog területén maradni + FOTÓK

Magánnyomozói konferencia: a jog területén maradni + FOTÓK

2011. október 28., péntek
Magánnyomozói konferencia: a jog területén maradni + FOTÓK

Kétnapos konferencia kezdődött csütörtökön a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SZVMSZK)

szervezésében Szegeden, a Forrás Hotelben, ahol a szakma aktuális kérdéseinek megbeszélése mellett sor került a Magyar–Török Együttműködési Megállapodás aláírására is.

A nemzetközivé bővült konferenciára hat ország szervezete képviseltette magát. A román, szlovén, osztrák és szlovák magánnyomozók mellett első alkalommal jöttek el a török és a szerb kamara képviselői. Az ünnepélyes megnyitó után került sor arra a kétoldalú együttműködési szerződés aláírására, mellyel – a hazai kamara reményei szerint – szorosabbra tudják fonni a magyar-török magánnyomozói együttműködést. A SZVMSZK a szintén elsőként megjelenő szerb kamarával hasonló kapcsolat kialakítására törekszik.

Változó jogi környezet

A konferencián előtérbe kerültek azok a kérdések, melyek a változó jogi környezethez próbálják igazítani a magánnyomozók tudását és működési határukat. Fontos szempont ez a szakma életében, mivel ezek a szervezetek a megbízóik érdekei szerint próbálnak működni, de sok esetben ezek az érdekek nem minden esetben jogkövetők. Az ipari hírszerzés területén számos olyan technikai eszköz és módszer került a figyelem középpontjába, melyek már átlépték a jog határait. Az elmúlt néhány év politikai és gazdasági jellegű információgyűjtései mögött sok esetben jelentek meg magánnyomozók. Ezek az ügyek nemcsak a sajtó nyilvánossága elé kerültek, de több esetben – a hivatalos szervek és parlamenti vizsgálóbizottságok által – akár harminc évre titkosított ügyek is előfordultak. Ezért is fontos a magánnyomozói szervezetek tevékenységi határainak kijelölése, hiszen nem kívánt területre tévedve akár az egész szakmának is árthat a jogszerűtlen adatgyűjtés és a tiltott technikák alkalmazása.

A jogalkotás és a megbízói kör

„Hasonló eseteknél a jogalkotó mindig megpróbálja szűkíteni ezeket a lehetőségeket” – mondta el portálunknak Német Ferenc, a SZVMSZK elnöke. „Gondoljunk csak a legutóbbi angliai eseményekre, amikor nagy múltú hírlapok végeztek és végeztettek olyan jellegű adatgyűjtést, melyek nemcsak a magánszférát, de a hivatali életet is alapjaiban sértették meg. Ezekben az ügyekben ráadásul a kormányzati körökig ért el a megrendelői kör.” Hazánkban a megbízások tartalmának monitorozására nincsen meg a lehetőség, ezért elsődlegesen nem határozható meg a ennek a körnek összetétele. A nagyobb irodák egymás közti kommunikációja során azonban az látszik, hogy a lakossági kör – a fizetőképes kereslet hiányában – viszonylag kis szegmenst képvisel. Nagyobb arányban szerepelnek a polgári peres ügyek, ahol személyek felkutatásában, cégek hátterének vizsgálatában, vagyoni helyzet felderítésében kapnak szerepet a magánnyomozói irodák. A harmadik, még nagyobb szegmensben pedig a nagy ipari szereplők információvédelme és információigényének a kielégítése kerül előtérbe. Ezek a cégek nem létezhetnek komoly piaci hírelemzés nélkül, amire szinte minden esetben képzett, jól informált, a jog határait át nem lépő magánnyomozókat alkalmaznak. Ebben a szegmensben az ipari hírszerzés legális eszközökkel, mozaikolással – a hivatalos és nyilvános adatok összerakásával – is végezhető, melyekről a konferencia alatt számos előadásban hallhattak a résztvevő szervezetek.

A szakma hazai helyzete

A magánnyomozói szakma már az unióban is elismert, OKJ-s foglalkozási kör. A rendszerváltást megelőzően a „három T” tiltott korszakából kilépve mára már a támogatott körbe került be, ahol nagyon komolyan szabályozott jogi keretek között lehet csak ezt a tevékenységet végezni. Ezek a hazai szabályozások kerültek a nemzetközi kapcsolatok kibővülésével például a román jogalkotásban is alkalmazásra. „Mivel sokan jöttek a hivatalos szférából, ezért bűncselekményre utaló, vagy épp jogsértő adatok felbukkanását számtalan esetben adják át a magánnyomozók a hivatalos szerveknek– beszélt a magánnyomozói és a rendőrségi, titkosszolgálati szervezetek közötti íratlan együttműködésről a kamara elnöke. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már megjelent az a tendencia, amikor a hivatalos szervek magánnyomozói körből vásárolnak információkat, végeztetnek velük őrzés- és információvédelmi feladatokat, mivel így állami szinten nincs szükség nagy apparátus fenntartására, és a magánszervezetek gyorsabban, rugalmasabban tudnak adott területeken működni.

Letisztult a szakma

Az őrzésvédelem területén a rendszerváltást követően szinte azonnal megjelentek a külföldi bűnözői csoportok, akik védelmi pénzeken keresztül próbálták ellenőrzésük alá vonni a piacot. Ezt a tendenciát a rendőrség és a titkosszolgálatok a megfelelő eszközökkel, a jogalkotóknak pedig a vagyonvédelmi törvény megalkotásával sikerült megállítani, és megszüntetni a lehetőségét hasonló körök kialakulásának. A magánnyomozói szférában a legutóbbi kormányváltás során derült ki, hogy jó néhány cég olyan módszerekkel tevékenykedett, melyek nem feleltek meg sem a szakma elvárásának, sem pedig a hatályos jogszabályoknak. Így ez a fajta tisztulási folyamat most indult meg. „A rendszerváltáskor megalakuló első parlament számos tagja az előző éra titkosszolgálatainak embere volt” – mutatott rá a letisztulási folyamat kezdeteire Német Ferenc. „Nekik elsődleges feladatuk volt az, hogy beépülve a pártokba, és a különböző szervezetekbe onnan információkat gyűjtsenek, vagy éppen lerombolják azokat.” Mára már ezek a szervezetek egyrészt kikerültek a politikai körökből, de legalábbis a figyelem középpontjába lépve működhetnek.

A magyar magánnyomozó

A mozifilmek hatására sokakban olyan kép él a magánnyomozókról, melyben kiégett rendőrként, züllött alakként képzelik el őket. A hazai kép azonban ennél jóval árnyaltabb. A magánnyomozók egy része fiatal ifjú titán, akik a számítógépek előtt görnyedve úgy hatolnak be a magánemberek személyes szférájába, vagy épp a cégek hivatalos adatai közé, hogy nem is kell megjelenniük az adott területen. Másik részük olyan fiatal, csinos hölgy, akik korábban különböző igazgatási rendszerekben dolgozva megismerték ezeknek a rendszereknek a belső struktúráját és információs szerkezetét, így könnyen, nagy gyakorlattal tudják a megfelelő adatot felkutatni, esetleg személyes varázsukat bevetve sikeresebben boldogulnak az adatgyűjtéssel. Van viszont a hagyományos, terepi munkát is végző kategória, akik nem a „kiégett zsarut” képviselik, de valóban a rendőrségi állományból leszereltekből, nyugdíjba vonultakból áll. Ők azok, akik szakmai rutinjuk és kapcsolataik által tudják eredményesen elvégezni a rájuk bízott feladatokat. A Magyarországon ma tevékenykedő mintegy 1500 magánnyomozó többsége még ez utóbbi kategóriából kerül ki.

A magánnyomozók jogi és technikai arzenálja

A magánnyomozók – a jogalkotók akaratának megfelelően – nem rendelkeznek több jogosítvánnyal, mint a megbízóik, azonban tudásuk, rutinjuk, felkészültségük az, ami segíti őket az adatok megfelelő megkeresésében és összegzésében. A technikai eszközök tekintetében ugyanolyan fényképezőgépekkel, diktafonokkal dolgoznak, mint bárki más, ugyanúgy a hivatalos illeték kifizetése után kapják meg a nyilvántartásokból az ingatlanadatokat, így csak ezeknek a hivatalosan is megszerezhető adatoknak és tényeknek összegzésében rejlik az eredményességük titka. „Az emberek egyébként felelőtlenek” – figyelmeztetett a kamara elnöke. „A Facebookon, az Iwiwen, a különböző közösségi oldalakon rengeteg olyan adatot, információt, képet közölnek magukról, melyeket akár a hivatalos szervek, akár a magánnyomozók adott esetben fel tudnak használni.”

„Elmenni a falig, de nem fejjel nekirontani”

A konferencia előadásainak nem titkolt célja, hogy a magánnyomozókat a jog területén tartva és az új technológiák megismertetésével segítse munkájukat. A külföldi szervezetekkel való kapcsolatkiépítés nagy előnye az, hogy az unióban és azon kívül is könnyebben, gyorsabban juthatnak információhoz, hiszen ma a gazdaság és a magánélet számos szegmense átnyúlik más országok területére is. „Azt szeretnénk, ha a magánnyomozók a megbízóik érdekében el tudnának menni egészen a falig” – foglalta össze a konferencia célját Német Ferenc. „De tegyék ezt úgy, hogy nem rontanak fejjel a falnak. A jogi szabályozásokról, az egyes pénzintézeti bűncselekményekről, a modern üzleti hírszerzésről, a cégnyilvántartási rendszerekről és az adatvédelmi kérdésekről szóló előadások is mind ezt szolgálják.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.