Közélet

Útjára indult a „Szuperbringa” akció őszi rendezvénysorozata

Útjára indult a „Szuperbringa” akció őszi rendezvénysorozata

2011. szeptember 17., szombat
Útjára indult a „Szuperbringa” akció őszi rendezvénysorozata

Nem csak a statisztika, a csongrádi nyitórendezvény is igazolta: van mit tenni a gyermekek biztonságos közlekedéséért: a megvizsgált 70 kerékpárból mindössze 10 kapott „Szuperbringa” matricát, azaz ennyi kétkerekű felelt meg a műszaki előírásoknak. A rendezvényen elméleti és gyakorlati közlekedési ismeretekből is „vizsgáztak” a diákok. Kiderült: jól ismerik a szabályokat, de a gyakorlatban már nehéz hibátlanul alkalmazni azokat.

A legtöbb kerékpárról a prizma, a világítás és a csengő hiányzott – mindhárom szükséges a balesetmentes közlekedéshez. Ez volt a legfőbb akadálya annak, hogy több szuperbringás legyen Csongrádon – ám az akció őszi programsorozata így is kiváló hangulatban indult a megye névadó városában. A versenyre nevező diákok először elméleti oktatáson vettek részt, KRESZ totót töltöttek ki, majd gyakorlati ismereteikről adtak számot a tanpályán. Pontokat szerezhettek azzal is, kerékpárjuk milyen műszaki állapotban van; ebből a háromféle megmérettetésből állt össze a végleges eredmény. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelete és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai által szervezett versenyen kiderült: szükség van arra, hogy szakemberek segítsék a gyerekeket a közlekedési ismeretek elsajátításában. „ A baleseti statisztikákból tudjuk, hogy a kerékpáros gyermekbalesetek döntő többségében a gyermek volt a hibás. Ezért nem csak biciklizni kell megtanulni, hanem közlekedni is” – hangsúlyozta

B. Nagy László

megyei kormánymegbízott az Ének - Zenei Iskolában rendezett eredményhirdetésen. A kormánymegbízott gratulált a győzteseknek és a szervezőknek, majd elmondta azt is: a közlekedési felügyelőség minden megyei városba szeretné eljuttatni a közlekedésbiztonsági akciót. A folytatásról hamarosan tájékoztató levelet küldenek, és arra kéri az iskolákat, csatlakozzanak a Szuperbringa programhoz. A jó kezdeményezés a kormánymegbízott szerint akkor éri el a célját, ha minél több kisgyerek vesz részt a foglalkozásokon, és ha a szakemberek átvizsgálhatják a kerékpárokat. Akinek a biciklije ugyanis nem felel meg a műszaki elvárásoknak, értesítést visz haza magával, amelyben a szülőt tájékoztatják a hiányosságokról. „Ha csak egy ilyen balesetet sikerül ez által elkerülni, már nem dolgoztunk hiába” - tette hozzá. Éves szinten országosan 400 kerékpáros gyermekbaleset történik, ezek 97%-ában a gyermek a baleset okozója: általában karjelzés nélkül kanyarodnak, figyelmen kívül hagyják a közlekedési táblákat. 2009-ben a dél-alföldi régió megyéiben 70 ilyen balesetet regisztráltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.