Alighogy lebontották a Hungarikum Fesztivál házikóit a Széchenyi téren, elhallgattak a Szegedi Szabadtéri Játékokat kísérő fanfárok a Dóm téren, elhangzottak a Himnusz utolsó sorai a kajak-kenu világbajnokságon, Szeged ismét készülődik. Ami most következik, az egyszerre valami régi és valami új. Ebben a városban ugyan 17 alkalommal volt már – egyre több kiállítóval, egyre több látogatóval és egyre nagyobb sikerrel – tavaszi Borfesztivál Szeged Napjához kötődően, BorTér azonban most lesz először. Új gasztronómiai rendezvénnyel bővül, és ezáltal meg is hosszabbodik tehát a szegedi fesztiválnyár. A májusi borfesztiválhoz hasonlóan ezt a rendezvényt is a Szegedi Városkép Kft. szervezi, azonban a szeptember 14-től öt napon át zajló programsorozat teljesen más lesz, mint tavaszi borünnep. Licsicsányi Ilona, a Városkép ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a mostani borfesztivál elsődleges célja, hogy tudatosítsa a szegediekben, a szőlőművelésnek és borászatnak igen is van múltja városunkban. A borkóstolóknak, borkedvelőknek ezúttal sem kell csalatkozniuk, hiszen az új, Dóm téri helyszínen ugyanúgy megízlelhetik a leghíresebb termelők legfinomabb nedűit, mint a Széchenyi téren – de ez az esemény másról is szól. Inkább olyan lesz, mint egy szabadtéri múzeum, ahol együtt láthatunk minden érdekességet, ami a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos. Megcsodálhattuk a szőlőműveléshez és a szürethez kapcsolódó régi eszközöket, hordókat, csobolyókat, borcímkéket, képeslapokat, boros címkéket, dokumentumokat, sőt felépült egy régi parasztház is, amilyen egy homoki szőlősgazdáé lehetett anno. Minden nap fél 6-kor szakmai pódiumbeszélgetések rendeznek borászokkal, kutatókkal – de természetesen színpadi, szórakoztató programok sem maradnak el. Kilátogatni igazi családi program lesz tehát, és egy kicsit meg is dobogtatja a szegediek lokálpatrióta szívét: mert bármennyire elfeledtük ma már, bizonyítékokat látunk majd, hogy Kecskemét és Szabadka mellett Szegednek is van szőlészeti-borászati múltja. És fesztiválváros jelene. Szegeden eddig 17 alkalommal szerveztek borfesztivált tavasszal. A kezdetben néhány borásszal, évről-évre változó helyszínnel induló kiállítás mára Magyarország legnagyobb vidéki borünnepévé nőtte ki magát. Évről évre visszajáró borászok mondják: Szegeden tapasztalható a kilátogatók borkultúrájának fejlődése, az emberek nyitottsága az új megismerése iránt. Újjáelevenedik a 100 éves hagyomány
Talán sokan nem is tudják, de a szegedi bor kedvelt itala volt a városi és a tanyai népességnek egyaránt, sőt eladásra is jutott belőle. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket magyarkából, kadarkából, rizlingből, kövidinkából illetve nagyburgundiból szűrtek. Az sem véletlen tehát, hogy a 19. század végén, majd a 20. század elején Szeged számos országos jelentőségű szőlészeti-borászati kiállításnak adott otthont, amelyeket elsősorban a homoki szőlőkultúra bemutatóiként tarthatunk számon. Ezekről már Simon András néprajzos beszélt. Megtudtuk, olyan kongresszusok megszervezésére is sor került, amelyeken a korszak elismert szakemberei tartottak előadásokat a szőlő- és borágazat aktuális kérdéseiről. 1910-ben az első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállításon és 1912-ben lehetőség nyílt a nagyközönség számára a kiállított borok megkóstolására is, ami újdonságnak számított akkortájt. Őszi bormustrát tehát már 101 évvel ezelőtt is tartottak Szegeden, most csak felelevenítik a régi hagyományokat. Mód László néprajzos a pavilonban kiállított, a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó, szőlészettel és borászattal kapcsolatos használati tárgyakról, eszközökről beszélt. Külön felhívta a figyelmet egy 1796-ból származó bortölcsérre, amivel a mustot a hordóba merték. A gazdag gyűjteményt Szanka József gyűjtő bocsátotta a szervezők rendelkezésére. A sajtótájékoztatón bemutatkozott Ujvári Mihály, akinek ízletes fehér bora tavaly és az idén is elnyerte Szeged város bora megtisztelő címet. A borász a rendezvény alatt minden nap fél 6-kor a helyszínen mutatja be az érdeklődőknek, hogyan történik a szőlő feldolgozása. A BorTéren ötvenöt borász várja majd a kilátogatókat, olyanok is eljönnek, akik Szegeden még nem vettek részt fesztiválon. A zenei programok sem maradhatnak el, a rendezvény színpadán fellép többek között Szirtes Edina, Orosz Zoltán, Pély Barnabás, Takács Eszter, Müller Péter Sziámi, a humort pedig Forgács Gábor és Badár Sándor képviseli. A rendezvény díszvendége a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, mely 2010-ben az Év Pincészete elismerésben részesült. A rendezvény fővédnöke Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Főapátság főapátja és Kiss-Rigó László megyés püspök. Kóstolás csak üvegpohárban
A BorTéren szeptember 14-18. között a vendégek az információs faházban juthatnak hozzá az emblémázott, dátumozott kóstoló pohárhoz 400 forintos áron. A borászok a rendezvényen nem használnak műanyag poharat, így a kedvenc borát mindenki a saját poharából kortyolhatja. Azért, hogy a hazaúton el ne törjön, vagy másnap nehogy hiányozzon, a nap végén a pohár leadható az információs faházban. A leadott pohárért egy Bortallér jár, melyet másnap ismét egy tiszta pohárra válthatunk. A megvásárolt poharakat a rendezvényen készpénzre visszaváltani nem lehet.