Közélet

Elkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta

Elkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta

2011. szeptember 17., szombat
Elkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta

A Hősök emlékkövének ünnepélyes megkoszorúzásával, majd a magyar huszárság történelmét bemutató lovas felvonulással és a versenyző 72 település lovasának eskütételével megkezdődött a negyedik Nemzeti Vágta lovas fesztivál szombaton a fővárosban.

Megnyitó beszédében

Hende Csaba

honvédelmi miniszter kiemelte a magyar huszárság egyedülálló bátorságát és szokatlan harcmodorát, amellyel a történelem során kialakította Európa és az egész világ harcmodorát. "Lovas nemzet voltunk és talán egyszer ismét lovas nemzetté válunk" - mondta a miniszter, hozzátéve: a Nemzeti Vágta sokat tesz azért, hogy a lovaglásról Magyarország jusson a többi ország sportolni vágyóinak eszébe.

Székely Tibor

, a Nemzeti Vágta főkapitány üdvözölte az ünnepet, kiemelve annak közösségformáló és a lovassport népszerűsítésében elért eredményeit, hangsúlyozva, hogy az első Nemzeti Vágta óta tizenkét új versenypálya épült Magyarországon és a határokon túl. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovasai látványos felvonuláson, az egyes történelmi korszakok öltözékben mutatták be a magyar huszárság történelmének fontos állomásait. A Hősök terén felállított pálya körül összegyűlt érdeklődők megfigyelhették többek között az 1849-49-es szabadságharc huszárjainak, valamint a kuruc lovasoknak az öltözékét és díszes lovaikat is. A látványos felvonulás után a Nemzeti Vágtán megmérkőző települések lovasai az általuk képviselt közösség lobogójával vonultak fel, hogy hivatalosan is letegyék a verseny idejére szóló esküjüket. Szombaton tizenkét előfutamot tartanak, amelyek első és második helyezettjei jutnak tovább a vasárnapi középfutamokra. A középfutamok nyertesei vehetnek részt aztán az esti döntőn, amelynek győztese tízmillió forintot nyer. Vasárnap huszonegy közismert ember is versenybe száll a Fogatvágta-sztárfutam, a kocsitolóverseny és a jótékonysági sztárfutam megmérettetésein. A rendezvény ideje alatt az Andrássy úton a korábbi évekhez hasonlóan a vágtára nevező településeknek és az esemény szponzorainak a standjai, kézműves és népművészeti bemutatók várják a kilátogatókat. A kulináris élvezetek kedvelői a bor-és pálinkafalu kuriózumaiból, valamint az Országkonyha ételkülönlegességeiből válogathatnak. A népzenei színpadon délutánonként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenei tanszékének növendékei játszanak, a pálinkafalu nagyszínpadán pedig esténként népszerű előadók lépnek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.