Közélet

Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

2011. augusztus 20., szombat
Tízéves a szabadkai magyar főkonzulátus

A visszajelzések alapján a vajdasági magyarok szeretik a szabadkai főkonzulátust, értékelik és igénylik az itt dolgozók munkáját – mondta Korsós Tamás főkonzul az MTI-nek annak kapcsán, hogy Orbán Viktor és Zoran Djindjic akkori miniszterelnökök tíz esztendeje nyitották meg a diplomáciai képviseletet az észak-bácskai városban.

A főkonzulátus 2009. december 19. előtt – ekkortól léphetnek Szerbia állampolgárai vízummentesen az Európai Unió területére - gyakorlatilag "vízumgyárként" működött. Az ügyfeleket a schengeni előírásoknak megfelelően fogadták, az ügyintézőket és a kérelmezőket golyóállóüveg választotta el, s bár a képviselet munkatársai igyekeztek mindent megtenni, hogy a hatósági eljárás a lehető legkisebb kellemetlenséget okozza az ügyfeleknek, a hatalmas forgalom miatt időnként hosszú sorok alakultak ki. A főkonzuli posztot tavaly február 1-jétől betöltő diplomata emlékeztetett, hogy a vízumkiadás befejezése után néhány hónappal fogadta el az Országgyűlés az egyszerűsített honosításról szóló jogszabályt. "Úgy gondoltuk, nem szabad hatósági hozzáállással fogadni a leendő magyar állampolgárokat. Ezért megszüntettük a golyóállóüvegeket, s asztalokhoz leülve, kényelmes körülmények között szolgáljuk ki azokat, akik eddig is a magyar nemzethez tartoztak, de mégse kaphatták meg az állampolgárságot" – fogalmazott a diplomata. Az egyszerűsített honosítási kérelmek beadásának 2011. januári kezdete előtt a főkonzulátus a magyar szervezetekkel, egyházakkal összefogva információs kampányt indított. Mintegy hetven településen lakossági fórumokon tájékoztatták az érdeklődőket a honosítás folyamatáról, a jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókról. A sorban állás elkerülése érdekében pedig az ügyfelek telefonon foglalhattak időpontokat.

Korsós Tamás

elmondta, hogy a kedvezményes honosítás lehetőségét rendkívüli érdeklődés kíséri. Hangsúlyozta, hogy gyakran a munkában résztvevők számára is felemelő érzést jelent a honosítást vagy visszahonosítást kérőkkel való találkozás, különleges élethelyzeteket, sorsokat ismerhetnek meg így. A diplomata szerint az érdeklődés a jövő év végig kitart, ekkorra érhető el, hogy a délvidéki magyarok többsége megkapja a magyar állampolgárságot. Ez új feladatot is ró a képviseletre, hiszen hamarosan egy nagyvárosnyi magyar állampolgár ügyes-bajos dolgainak intézését kell segíteniük. A Vajdaságban élő magyar állampolgárok a képviseleten elindíthatják útlevéligénylésüket, és itt kezdeményezhetik születő gyermekük magyarországi anyakönyvezését is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.