Közélet

Határozatlan időre bezár a Belvárosi mozi (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Határozatlan időre bezár a Belvárosi mozi (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2011. június 20., hétfő
Határozatlan időre bezár a Belvárosi mozi (FRISSÍTVE) + FOTÓK
Az intézmény üzemeltetője, az IH Rendezvényközpont Nonprofit Kft. igazgatója, Sódar István, hétfő délután a sajtó képviselőinek jelenlétében közölte a szomorú hírt a mozi munkatársaival. A bezárásról egy tűzoltósági határozat rendelkezett, mely szerint az intézmény nem felel meg több tűzvédelmi előírásnak sem. A mintegy félórás sajtótájékoztatón az ügyvezető bemutatta azt a vaskos jegyzőkönyvet, melyet egy tűzvédelmi szakértő készített az épület gépészeti és elektromos rendszeréről. A megjelent dolgozók közül többen megkérdőjelezték a szakértői jelentést, mondván a mozi több épületrészében, mint például a Grand Caféban, személyesen nem vizsgálták meg a rendszert. Felvetették a szakértői véleménnyel szembeni fellebbezés lehetőségét is, ennek ellenére a tűzoltóparancsnoki határozat azonnali bezárásról rendelkezik, így kedden már nem nyit ki a mozi egyik egysége sem a nagyközönség számára. A dolgozók előbb szabadságra mennek, majd a fenntartóval egyeztetnek a státuszuk sorsáról. Sódar személyes garanciát vállalt, hogy az intézmény az akut hibák mihamarabbi kijavítása után újra megnyitja kapuit és továbbra is moziként fog üzemelni. Arra azonban nem tudott biztos választ adni, hogy mennyi időt vesz igénybe a felújítás.

Bezár a Grand Café is

„A Belvárosi mozi épületgépészeti eszközei elavult állapotban vannak, a műemlék jellegű épület berendezései akut tűzveszélyesek, a szegedi tűzoltóparancsnok ezért a szakértői vélemény áttekintése után az épület bezárására adott ki határozatot, ezért június 21-én, kedden már nem nyit ki a nagyközönség előtt a mozi egyetlen helyisége sem” – tájékoztatta a hatósági döntésről a Belvárosi mozi kamaratermében megjelent bérlőket és a mozi munkatársait Sódar István, a IH Rendezvényközpont Nonprofit Kft. igazgatója hozzátéve, hogy míg a hibákat azonnali hatállyal nem javítják ki, addig le kell kapcsolni az elektromos rendszerről a mozi épületgépészeti berendezéseit. Tételes vizsgálatot az üzemeltető rendelte el, miután a tűzoltóság az érintésvédelemmel kapcsolatban kért be hiánypótlásra dokumentumokat. „Ha korábban napvilágot láttak volna ezek a problémák, akkor folyamatában könnyebben ki lehetett volna azokat javítani. Személyes garanciát vállalok arra, hogy amint sikerül orvosolnunk a problémákat, újra moziként üzemel majd az épület” – tette hozzá az igazgató, aki elmondta azt is, hogy az önkormányzatot is tájékoztatta a helyzetről. A megjelent dolgozók először arra kérték a fenntartó cég vezetőjét ismertesse milyen jellegű problémákat tárt fel a jelentés. Sódar a jegyzőkönyvben szereplő fotókat mutatott be nyitott elektromos szekrényekről, tisztázatlan funkciójú vezetékekről (mint a második galériánkban látható – a szerk.).

Fellebbeznének a határozat ellen

Arra kérdésre, hogy mikorra lehet ezeket a hibákat elhárítani Sódar István nem tudott konkrétan válaszolni, mondván újra fel kell mérni azokat a hibákat, melyeket rögtön ki kell javítani, és meg kell ehhez találni a pénzügyi forrást is. A mozi alkalmazottainak a sorsával kapcsolatban azt mondta az igazgató, hogy először szabadságra mennek, addig mindenkivel tárgyalnak a további munkajogi lehetőségekről. A jelenlévő munkatársak hangot adtak kételyeiknek, első sorban a szakértői felmérés pontosságát kérdőjelezték meg. Elmondták, hogy a bezárás a mozi teljes épületegységét érintik, de például a 15 éve öltözőből létrehozott, s teljesen új elektromos hálózattal felszerelt Grand Cafét külön nem is vizsgálták meg. Felmerült annak a lehetősége, hogy a munkákat szakaszolni kellene, s nem az egész épületet bezárni, ami egyes hangok szerint azért is érdekes, mivel eddig minden évben, így idén is „átment” a rendes tűzvédelmi vizsgálaton a rendszer. „Fellebbezzünk a határozat ellen, védjük meg munkahelyünket, biztos van ennek jogi útja” – hangzott a padsorok közül. Sódar elmondta, hogy a tűzoltóparancsnok határozatát fellebbezéstől függetlenül azonnali hatállyal végre kell hajtani. A dolgozók ismét annak a kifogásuknak adtak hangot, hogy a szakértő úgy adott ki véleményt több épületegységről, hogy azokat nem vizsgálta meg tüzetesen.

"Felháborító események a szegedi ifjúsági házban!" - a Városháza reakciója

A sajtótájékoztatót követően a Városháza Polgármesteri Kabinetje sajtóközlemény juttatott el szerkesztőségünkbe az üggyel kapcsolatban. "Szeged város vezetése megdöbbenéssel értesült az ifjúsági ház új vezetésének mai, a Belvárosi mozi bezárását bejelentő döntéséről. A Belvárosi mozi 1920-as alapítása óta szolgálja a mozi szerető közönséget, mindig lépést tartva a korral. Legutóbb 2 éve építettük ki a 3D-s mozizáshoz szükséges műszaki infrastruktúrát. A városvezetés azonnali vizsgálatot kezdeményez az ifjúsági háznál, hogy kiderüljön mi történt a tűzoltóság decemberi ellenőrzésétől mostanáig. Hogyan fordulhatott elő, hogy 6 hónapon keresztül nem tájékoztatta az igazgató az önkormányzatot a felmerült problémákról? A vizsgálatot indokolja az is, hogy miközben a cég bevétele az idén mintegy 30%-kal csökkent az előző évek azonos időszakához képest, az elmúlt hónapokban többszörösére emelkedtek az ügyvédi, tanácsadói és egyéb szerződések díjai (többek között a mozi jogszabályi előírásoknak megfelelő üzemeltetésével kapcsolatosan is). A mai napon levélben szólítottam fel az ifjúsági ház vezetőjét a Partfürdő területén található, kijelölt szabad strand megnyitására, melyre közszolgáltatási szerződés kötelezi és a szegediek jogos elvárása, hogy az ingyenesen használható biztonságos Tisza parti strand működjön!" - olvasható Solymos László alpolgármester közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.