Közélet

AROMA – roma kulturális keresztmetszet a Ligetben + FOTÓK + HANG

AROMA – roma kulturális keresztmetszet a Ligetben + FOTÓK + HANG

2011. május 3., kedd
AROMA – roma kulturális keresztmetszet a Ligetben + FOTÓK + HANG
„Ha kulturális élmény hatása alá kerülünk, képesek vagyunk meghaladni az előítéleteinket, közelebb kerülünk egymáshoz és a valóság is teljesebb arcát mutatja felénk” – vallják a szervezők, akik két koncerttel és kerekasztal-beszélgetésre is várták az érdeklődőket az AROMA – Színek, képek és arcok a romák világából című köztéri vándorkiállítás hétfői megnyitójára. Közel kilencven tablóképen, fotókon és festményeken elevenedik meg a roma kultúra sokszínűsége az újszegedi Ligetben nyílt köztéri tárlaton, amit május 9-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A festmény-reprodukciókból az elmúlt négy évtized magyar roma festők által készített érdekes és izgalmas világa bontakozik ki, míg a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum online nemzetközi fotópályázatának anyagából válogatott közel negyven fotón azt láthatjuk, hogy a pályázó 12 és 25 év közötti fiatalok mit is látnak a cigányságból. A különleges köztéri tárlat harmadik része pedig egy lengyel származású brit fotóművész alkotásait mutatja be, aki magyarországi romákat fotózott le híres európai festmények főszereplőiként. A Törökfürdő Kulturális Alapítvány a Magyarországi Roma Galéria Egyesülettel együttműködve a budapesti Szabadság téren tavaly rendezett tárlatát a szegediek mellett Pécsett és Egerben is megtekinthetik majd. A vándorkiállítás ötletét egyrészt hazánk uniós elnöksége, s annak egyik kiemelt témája, a roma integráció adta, másrészt pedig az, hogy számos magyarországi város jelentkezett, hogy szívesen megmutatná közönségének a pozitív, antidiszkriminációs üzeneteket tartalmazó tárlatot. A megnyitón Ványai Éva, a Szegedi Kistérségi Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény főigazgatója a helyi sajátosságokról is szólt, többek között arról, hogy megszüntették a szegedi iskolákban a szegregációt, s reményét fejezte ki, hogy a vándorkiállítás hozzájárul a cigányság elfogadásához. A megyei Esélyek Házának irodavezetője, Sisákné Krizsán Valentina szerint kevés alkalom adódik arra, hogy roma művészek alkotásaival találkozhassunk, ezért is vállalták örömmel közreműködésüket a szervezésben. S hogy ne kizárólag képekben hozzák közelebb az érdeklődőkhöz a romák kultúráját, két koncertet is szerveztek, a Pangea Acoustc és a Time Travel Zenekar lépett színpadra.

Fejleszteni kellene a roma identitást

A két koncert között rendezett kerekasztal-beszélgetésen a kultúra mellett természetesen a társadalmi problémákról is szó esett. Vári Zsolt, a Magyarországi Roma Galéria Egyesület vezetője elmondta, hogy amikor kikerült az intézetből, egyáltalán nem volt tisztában cigányságával, nem értette, miért néznek rá furán az emberek, s első alkalommal nem érezte magát jól roma alkotótáborban sem. Később döntött úgy, hogy segít cigány fiataloknak, s létrehozták a roma galériát. Az ÁGOTA Alapítványnál végzett felmérés is a Vári által elmondottakat igazolta, Kothencz János, az alapítvány elnöke arról számolt be, hogy nincs roma identitása a családokból kiemelt cigány gyerekeknek, amit szerinte szükséges lenne fejleszteni. Balogh Zsolt, az Ágota Játszóház vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be, találkozott olyan gyerekkel, aki azt állította magáról, hogy a szülei azok, de ő nem cigány. Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke egymás kultúrájának megismerését hangsúlyozta, s szóba került az is, hogy roma a meghívott beszélgetőtársakon kívül nem volt a kiállítás megnyitóján. Héderné Berta Edina szociális munkás úgy látja, hogy a társadalmi feszültségek egyre nőnek, s leginkább a spontán szerveződések és a kultúra területe az, ami ezeken az attitűdökön változtatni képes. A segítő munka azonban nem egyszerű, Héderné szomorú példaként elmesélte, hogy egy máig pedagógusként dolgozó majmoknak titulálta neki a roma gyerekeket, s nem értette, miért foglalkozik velük. Ennek ellenére örömmel segít és dolgozik, akárcsak Sisákné Krizsán Valentina, aki rendkívül büszke arra, hogy ilyen területen tevékenykedik. A beszélgetésen moderátorként résztvevő Hajdú Géza romológus azt hangsúlyozta, hogy amíg nem tudják a romák megoldani a problémáikat, szükség van az ő segítő munkájukra. „Mi vagyunk a gát, hogy ők ne sodródjanak el” – fogalmazott. Nagy Zoltán kortárs roma festő számára a roma művészet azt jelenti, hogy romák által készített művekről beszélünk, s kiemelte a vándorkiállítás sokszínűségét. Arra a kérdésre, hogy miért fest, s mellette miért segít embereken egyszerűen azt válaszolta: „én egyszerűen nem tudok mást csinálni, ezt kell tennem”.
Hallgassa meg a Hajdú Géza romológussal készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.