Közélet

Az új alkotmányra is esküdniük kell a képviselőknek

Az új alkotmányra is esküdniük kell a képviselőknek

2011. április 14., csütörtök
Az új alkotmányra is esküdniük kell a képviselőknek

Újra esküt kell tenniük a most készülő új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadja azt az Országgyűlés. Mindezt függetlenül attól, hogy az Országgyűlés megalakulásakor már felesküdtek a jelenleg hatályos alaptörvényre – nyilatkozta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában csütörtökön.

Több szempontból is alátámasztottnak látja nézetét

ifj. Lomnici Zoltán

, miszerint újból fel kell esküdniük immár az új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadta azt az Országgyűlés. Egyfelől egy alkotmánybírósági határozattal indokolja érvelését, amely határozat állítása szerint kimondja: ha alkotmányos értelemben változás áll be, ahogy most Magyarországon, akkor indokolt az új eskü letétele a képviselők részéről. Másik szempontként említette, hogy a képviselők a Magyar Köztársaságra esküdtek fel 2010-ben, most az új alkotmány szerint Magyarország lesz az állam neve. Emellett az alkotmányjogász kifejtette: nézete szerint a jelenleg hatályos alkotmány számos ponton átfedést mutat a sztálinista alkotmánnyal – legalábbis annak szellemiségét magán hordozza. A készülő új alaptörvény pedig kimondja, hogy nem ismerik el az 1949-es kommunista alkotmány jogfolytonosságát. “Több szempont és több érv amellett szól jogi értelemben – a kérdés politikai részével nem kívánok foglalkozni –, hogy ezt az esküt le kell tenni az összes képviselőnek” - érvelt a jogász szakember. Milyen módon születik döntés abban, illetve ki dönti el, hogy kell-e új esküt tenniük vagy sem a parlament tagjainak? - vetette fel a Reggel a Dunán riportere. Ez egy nagyon súlyos kérdés – válaszolt ifj. Lomnici Zoltán, aki valószínűnek tartja, hogy az új alaptörvény elfogadása után az Országgyűlés munkáját vezérlő Házszabályt is módosítják, benne a képviselői eskü feltételeit, így teljesen egyértelmű lesz, hogy új esküt kell tenni az új alaptörvényre. Ha a képviselők közül valaki nem tesz esküt, annak súlyos következményei vannak – mondta az alkotmányjogász. Nem gyakorolhatja képviselői hivatását és tiszteletdíjat is csak akkor kaphat – visszamenőleg – ha az új esküt letette.

Forrás:

Pintér Attila, felelős szerkesztő (Duna Televízió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.