Közélet

Japán katasztrófa: Európa nincs veszélyben

Japán katasztrófa: Európa nincs veszélyben

2011. március 15., kedd
Japán katasztrófa: Európa nincs veszélyben

Nem veszélyezteti az európaiak egészségét a japán reaktorkatasztrófa - mondta Brüsszelben az Európai Bizottság szóvivője. "Jelenleg semmi nem utal arra, hogy a radioaktív szennyeződés elérhetné a világ Japánon kívüli részeit, és különösen nem az EU-t" - jelentette ki az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján Olivier Bailly.

Közölte, hogy Japán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül tájékoztatást adott a helyzetről, de segítséget nem kért.

Bailly

szerint azonban az unió kész a segítségnyújtásra, ha annak szükségessége felmerül. Az Európai Bizottság - tette hozzá - tudomással bír arról, és támogatja is, hogy a tagállamok nagy többsége azt ajánlotta polgárainak, ha tehetik, halasszák el utazásukat Japánba.

Marlene Holzner

, aki

Günther Oettinger

energiaügyi EU-biztos szóvivője, ugyanezen a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy Oettinger a nap folyamán megbeszélést tart tagállami miniszterekkel és nukleáris biztonsági illetékesekkel. Azt vitatják meg, hogy milyen esetleges biztonsági "stressz teszteknek" lehetne alávetni az európai atomerőműveket. A szóvivő ugyanakkor "felettébb valószínűtlennek" mondta azt az eshetőséget, hogy Európában is a japánhoz hasonló erősségű földrengés történjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.