Közélet

A NATO átvette a hadműveletek irányítását Líbiában

A NATO átvette a hadműveletek irányítását Líbiában

2011. március 31., csütörtök
A NATO átvette a hadműveletek irányítását Líbiában

Hivatalosan is átvette a NATO csütörtök reggel az Egyesült Államoktól a líbiai hadműveletek irányítását - közölte az észak-atlanti szervezet egyik diplomatája. Közép-európai idő szerint reggel 8 órakor vette át az irányítást a NATO nápolyi parancsnoksága Charles Bouchard kanadai tábornok vezetésével.

A NATO-tagállamok nagykövetei vasárnap este Brüsszelben határoztak arról, hogy a katonai szövetség fog irányítani minden olyan líbiai katonai műveletet, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának végrehajtására irányul. A NATO-műveletnek az "Egyesített védelmező" (Unified protector) kódnevet adták. A hadműveletek összehangolását egy külön Líbiára kialakított parancsnoki lánc végzi a NATO állandó parancsnoki láncán belül - derült ki korábban diplomáciai forrásból. A NATO már a múlt héten magára vállalta a fegyverembargó ellenőrzését, és vasárnaptól részt vett a légtérzárlat érvényesítésében is.

Obama titkos akciókat engedélyezett

Barack Obama

amerikai aláírt egy titkos utasítást, amely engedélyezi, hogy a washingtoni kormány fedett támogatást nyújtson a líbiai felkelőknek - jelentették be szerdán Washingtonban névtelenséget kérő hivatalos források. Az utasítás az elnök valamikor az elmúlt két-három hétben írta alá. A legvalószínűbb érintett, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Fehér Ház nem kívánta kommentálni az értesülést. A titkosszolgálati műveletekről jóváhagyásáról szóló információ olyan helyzetben látott napvilágot, amikor Obama elnök nyíltan arról beszél, hogy "nem zárja ki" a líbiai felkelők felfegyverzését. Igaz, Washingtonban az elmúlt napokban többen is óvatosságra intettek a lépéssel kapcsoltban, mert a nyugati szakszolgálatoknak még nem sikerült hitelt érdemlően megállapítaniuk, hogy valójában milyen csoportok is harcolnak a Kadhafi-ellenes erők soraiban. Az elnök kedden amerikai televízióknak nyilatkozva kijelentette: a végső cél az, hogy a nyomásgyakorlás különböző eszközeivel lemondásra kényszerítsék

Moammer el-Kadhafi

líbiai vezetőt. A líbiai helyzet értékelő amerikai megfigyelők szerint sem a kormányerők, sem a lázadók - akik nehézfegyvereket kértek Washingtontól - nem tudnak áttörést elérni. Szakértők szerint az elnöki utasítást, amely széleskörű felhatalmazást jelenthet a CIA számára - beleértve a fegyverszállítást is - még egy végleges engedélynek is követnie kell. 2009-ben Obama hasonló formában bízta meg a CIA-t, hogy folytasson terrorelhárító műveleteket Jemenben. A Fehér Ház akkor sem erősítette meg az elnöki jóváhagyást. A The New York Times értesülése szerint egyébként a Líbiában bevetett titkos ügynökök feladata egyebek között a légi csapások célpontjainak kijelölése volt. A lap tudni véli, hogy az országban több tucatnyi brit kommandós, valamint az MI6 hírszerző szolgálat több ügynöke is jelen van.

A líbiai külügyminiszter Londonba menekült

Londonba érkezett szerda este

Musza Kusza

líbiai külügyminiszter, aki lemondott a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető kormányában viselt tisztségéről - közölték a brit fővárosban. A brit külügyminisztérium szóvivőjének közleménye szerint a Foreign Office megerősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy Tunéziából szerdán a Farnborough-i repülőtérre érkezett Kusza, aki "szabad akaratából jött" Nagy-Britaniába, s azt is közölte, hogy lemondott külügyminiszteri posztjáról. A brit szóvivő emlékeztetett, hogy "Kusza a Kadhafi-kormány egyik legmagasabb rangú tagja és feladata volt a rezsim nemzetközi képviselete - ezt a tevékenységet már nem kívánja a jövőben folytatni". Korábban

Noman Benotman

, a líbiai külügyminiszter brit barátja, s a brit Quilliam kutatóközpont vezető elemzője arról nyilatkozott a sajtónak, hogy Musza Kusza menedéket keresve érkezett Londonba, miután lemondott miniszteri posztjáról, tiltakozva a Moammer el-Kadhafi kormányzat lakosság elleni erőszakos fellépése miatt. "Elpártolt a rezsimtől" - mondta Benotman, aki szerint Kusza menedéket remél, s azt, hogy jól bánnak vele a brit hatóságok. A TAP tunéziai hivatalos hírügynökség korábban azt jelentette, hogy Musza Kusza hétfőn érkezett Tunéziába kétnapos "magánlátogatásra", majd szerdán már arról adott hírt, hogy egy svájci repülőgépen Nagy-Britanniába repült. A külügyminiszter egyike azoknak a kulcspolitikusoknak, akik Moammer el-Kadhafi líbiai vezető belső köréhez tartoznak. Ő dolgozta ki a líbiai külpolitika drámai fordulatát, amellyel az észak-afrikai ország a sokévi szankciók után visszatért a nemzetközi porondra. Bengázi hírügynökségi jelentés szerint az al-Dzsazíra hírtelevízió saját forrásaira hivatkozva azt közölte, hogy Kusza elmenekült. A város főterén összegyűlt mintegy száz fős tömeg üdvrivalgásban tört ki, megtapsolta a hírt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.