Közélet

Líbia – újabb légicsapások Tripolira (FRISSÍTVE)

Líbia – újabb légicsapások Tripolira (FRISSÍTVE)

2011. március 22., kedd
Líbia – újabb légicsapások Tripolira (FRISSÍTVE)
Nehézfegyverekkel lőtték a nap folyamán Kadhafi erői Zentent és Miszrátát, a polgári lakosság menekül. A brit parlament hivatalosan is támogatja a katonai beavatkozást. Lezuhant egy amerikai F-15-ös, megegyezett a NATO a fegyverembargó betartatásáról. Megérkezett líbiai vizekre a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó. Kedd este folytatódtak az ENSZ erők légicsapásai. Frissülő hírek a líbiai háborúról. Kedden este újabb légitámadás kezdődött Tripoli térségében, és robbanásokat is lehetett hallani a környéken. A nyugati szövetségesek már negyedik napja támadják a líbiai fővárost az 1973-as számú ENSZ-határozatban szereplő repülési tilalom érvényesítése érdekében.

A térségbe ért a de Gaulle

Megérkezett a líbiai vizekre a legnagyobb francia hadihajó, a Charles de Gaulle atommeghajtású repülőgép-hordozó, s kedden már fedélzetéről indultak meg a francia harci gépek a líbiai légtérbe - jelentette be Párizsban a francia vezérkar szóvivője. Thierry Burkhard tájékoztatása szerint két Rafale felderítő repülést hajtott végre Líbia felett. A két gép közép-európai idő szerint reggel 8 órakor szállt fel a hadihajóról és dél tájban tértek vissza. A harci gépek nem hajtottak végre légicsapásokat, mivel semmilyen akadályba nem ütköztek - közölte a szóvivő. A francia berepüléseket korábban közvetlenül Franciaországból, Saint-Dizier és a korzikai Solenzara repülőteréről indították. A francia miniszterelnök személyesen jelentette be a nemzetgyűlésben, hogy a hadihajó kedd reggel óta bevetésre kész a líbiai partoknál. Francois Fillon azt is elmondta, hogy az ENSZ által elrendelt líbiai légtérzár a mai napon létrejött. A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó vasárnap indult el a dél-franciaországi Toulon kikötőjéből, fedélzetén mintegy kétezer tengerésszel, nyolc Rafale és hat Super Étendard repülőgéppel, valamint két felderítőgéppel és öt helikopterrel. Hírügynökségi jelentések szerint négy fregatt és feltehetően egy atom-tengeralattjáró is a kíséretéhez tartozik, de ez utóbbit a francia haditengerészet nem szokta megerősíteni. A repülőgép-hordozók elindítása általában tíz napot szokott igénybe venni, ezúttal azonban hatvan óra alatt sikerült felkészíteni a hadihajót a líbiai bevetésre. Moammer Kadhafi líbiai vezető légiereje képtelen akadályozni az ENSZ által támogatott hadműveleteket, miután súlyos veszteségeket szenvedett a koalíció légi csapásaitól - jelentette ki kedden Washingtonban Samuel Locklear tengernagy. Locklear admirális szerint a hét végéig a katari légierő gépei is csatlakoznak majd a Líbia felett létrehozott légtérzár ellenőrzéséhez.

A NATO hajókról ellenőrzi a fegyverembargó betartását

Megállapodtak a NATO tagországai kedden abban, hogy a szövetség hajói is részt vesznek a Líbia elleni fegyverembargó betartásának ellenőrzésében. A tagállamok nagyköveteinek brüsszeli találkozóján született döntés szerint - amelyet diplomaták szivárogtattak ki - a szövetség hajói azt fogják megakadályozni, hogy a tenger felől, vízi úton jussanak fegyverek a nemzetközi szankciókkal sújtott észak-afrikai országba. Továbbra sem született megállapodás viszont arról, hogyan kapcsolódjon be a NATO a légtér ellenőrzésébe Líbia térségében. A Moammer Kadhafi rezsimje elleni katonai fellépést NATO-tagországok irányítják, de a szövetség szerepvállalása továbbra is tisztázásra vár. A nagykövetek napok óta szinte folyamatosan egyeztetnek az ügyben, de egyelőre nem tudtak megállapodásra jutni. A megegyezést a témára vonatkozó hírek szerint elsősorban a NATO-tag Törökország akadályozza, amely nem ért egyet a nemzetközi beavatkozással sem. Más tagállamoknak, köztük Franciaországnak és Németországnak is fenntartásaik vannak a szövetségi fellépéssel szemben. A nagykövetek vasárnap éjjel hagyták jóvá azt a tervet, amelynek keretében az észak-atlanti szövetség az ENSZ által elrendelt fegyverembargó érvényesítését segíti. Már akkor jelezték, hogy a NATO várhatóan tengeri blokádot is létesít Líbia körül.

Több várost is ostromolnak a kormányerők

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők kedden Zenten városát - jelentette az al-Dzsazíra tv. További részleteket egyelőre nem közölt a katari hírtelevízió. Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől. A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, akik egy autóban utaztak, amit találat ért. "A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" - mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben. Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában. Hétfőn egyébként az al-Arabíja arab hírtévé líbiai kormányforrások állítására hivatkozva azt jelentette, hogy a Kadhafihoz hű katonaság visszafoglalta a várost. A kormány szóvivője azt is mondta a televíziónak, hogy még folyik a "terrorista elemek" felkutatása. A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok.

Lezuhant egy F-15-ös

Műszaki hiba miatt lezuhant a keddre virradó éjszaka Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg németországi központú Afrika Parancsnokságának egyik szóvivője. Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiket megtalálták, a másikat még keresik. A baleset ügyében vizsgálat indult. Ez az első eset, amikor a koalíció hivatalosan elismerte egy repülőgépének elvesztését Líbiában. A nyugati országok repülőgépei keddre virradóra már a harmadik éjszaka hajtottak végre légitámadásokat Kadhafi erői ellen. A líbiai kormányhadsereg vette őrizetbe azt a három nyugati újságírót, akik még március 19-én az ország keleti felében, Tobruk térségében tűnt el - közölte a külföldiek helyi sofőrje. Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós -, valamint Joe Raedle, a Getty Images nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa múlt szombat óta nem adott életjelt magáról. Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból "átvezényelt" Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették ott is a lábukat.

Menekültek, áldozatok

A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt is átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok. Kína kedden aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a koalíciós támadásoknak Líbiában polgári áldozatai vannak, és az ország által kezdeményezett rendkívüli ENSZ BT-ülésről még mindig nincs döntés. Kína "nagyon aggódik" azok miatt a jelentések miatt, amelyek a Líbia elleni koalíciós katonai támadások civil áldozatairól szólnak - jelentette ki Csiang Jü külügyi szóvivő Pekingben. "Az ENSZ repüléstilalmi zónára vonatkozó határozatának a polgári személyek védelmét kell szolgálnia" - szögezte le Csiang, hozzátéve, hogy Peking ellenzi a katonai erővel való visszaélést, amely további civilek halálához és humán katasztrófához vezet. "A brazil kormány gyászolja a konfliktus áldozatait, reméli, hogy mihamarabb tűzszünetet hirdetnek Líbiában, és azt a polgári lakosok védelmében tiszteletben is tartják, valamint elkezdődik a párbeszéd" - olvasható a brazil külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este, Barack Obama amerikai elnök brazíliai látogatása után kiadott közleményében. A Líbia ellen légtérzárlatot elrendelő biztonsági tanácsi határozat elfogadásakor az ENSZ-ben Brazília Kínával, Indiával, Németországgal és Oroszországgal együtt tartózkodott.

A brit parlament támogatja a líbiai beavatkozást

Hatalmas többséggel, az ellenzék szinte teljes támogatásával hagyta jóvá hétfő este a brit parlament a brit fegyveres erők részvételét a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatásában. A törvényhozás alsóháza éjszakába nyúló, hat és fél órás vita után 557-13 arányban fogadta el a konzervatív-liberális kormánykoalíció által kért támogató indítványt. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki Munkáspárt alsóházi frakciója is csaknem teljes létszámban felsorakozott a kormány mögött a brit haderő líbiai beavatkozásának ügyében. A vita során David Cameron miniszterelnök biztosította a képviselőket arról, hogy a líbiai bevetés különbözik az iraki hadjárattól. Kijelentette: jelen esetben nem arról van szó, hogy "bemegyünk egy országba, megdöntjük a kormányát, és magunkra vesszük a felelősséget mindenért, ami azután következik". Cameron szerint a líbiai beavatkozás célja a lakosság megvédése és az esély megteremtése arra, hogy a líbiai nép dönthessen saját sorsáról. A konzervatív párti kormányfő a hétfő esti alsóházi vitában lezárta a politika és a brit hadvezetés között kibontakozott, komoly feltűnést keltő nyilvános szóváltást abban a kérdésben, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető is törvényes célpontja lehet-e a katonai támadásoknak. Cameron kijelentette: véleménye szerint Líbiának "meg kell szabadulnia Kadhafitól", ám az ENSZ-határozat korlátozott cselekvési kört jelölt ki, és nem ad törvényes felhatalmazást Kadhafi katonai erővel történő eltávolítására a hatalomból. A kormányfő a vitanapot megnyitó beszédében kijelentette, hogy a szövetségesek fegyveres beavatkozása nélkül "véres tömegmészárlás" történhetett volna Bengáziban, a felkelők kelet-líbiai központjában, és ezt valószínűleg "az utolsó pillanatban" sikerült megakadályozni. Cameron közölte azt is, hogy a hadikoalíció hétfőre "jórészt semlegesítette" a líbiai légvédelmet, és ennek eredményeként a repüléstilalmi övezet "gyakorlatilag létrejött" Líbia légterében. A miniszterelnök elmondta a képviselőknek, hogy a brit királyi légierő Eurofighter Typhoon típusú vadászgépei, amelyeket dél-olaszországi támaszpontokra telepítettek, "25 percnyi repülési időre Líbiától", hétfőtől bekapcsolódtak a líbiai repüléstilalom betartásának ellenőrzésébe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.