Közélet

Koszorúk a vízben – a cianidszennyezésre emlékeztek Szolnokon

Koszorúk a vízben – a cianidszennyezésre emlékeztek Szolnokon

2011. február 1., kedd
Koszorúk a vízben – a cianidszennyezésre emlékeztek Szolnokon

A környezet védelmének, megóvásának fontosságát hangsúlyozta Szabó István, Szolnok alpolgármestere kedden a Tiszát ért cianidszennyezés 11. évfordulója alkalmából tartott városi rendezvényen, az újonnan épült Tiszavirág gyalogos- és kerékpároshídnál.

Az alpolgármester a több mint kétszáz résztvevő, köztük számos középiskolás előtt felidézte a 2000. január 30-án Romániában bekövetkezett ipari katasztrófát és annak a Tiszára gyakorolt tragikus hatását. Mint mondta, miután az Aurul nevű, ausztrál-román tulajdonú bányavállalat egyik zagytározójának gátja átszakadt, 120 tonna cianid és nagy mennyiségű, nehézfémet tartalmazó anyag jutott a természetes vízrendszerbe, és indult el a Tisza felé. Az erősen mérgező, szennyező anyag 2000. február 1. és 12. között vonult le az Alföld folyóján. Szólt arról, hogy az érintett cég a külső körülményekkel, a rendkívüli időjárási körülményekkel magyarázta a katasztrófa bekövetkeztét. Később a vizsgálat bebizonyította, hogy az üzem nem volt felkészülve a mentésre, de még a katasztrófa enyhítésére sem. Az elszabadult anyag a szabványban engedélyezett mértéknél 180-szor nagyobb mennyiségű mérget tartalmazott, amely hígult ugyan, de a Tiszán még Szegednél is 14-szerese volt a szabványban meghatározottnál, és Belgrádnál is találtak mérgezett haltetemeket - jegyezte meg az alpolgármester. A magyar vízügyesek szakmai felkészültsége, rátermettsége kellett ahhoz, hogy a szennyeződést a Tisza magyarországi szakaszán a főmederben tartsák - hangsúlyozta

Szabó István

. Annak idején, amikor a szennyeződés a szolnoki Tisza-szakaszon vonult le, a település vízkivételi művének működtetését szünetelni kellett. A víztározók teljes feltöltésének, a szolgáltató cég - a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. - szakembereinek és a szolnoki lakosok fegyelmezettségének köszönhetően nem volt vízhiány a városban és a környező kistelepüléseken. A keddi rendezvényen a résztvevők egy csoportja befejezésül, a hagyományt követve a Tiszavirág hídra vonult, és onnan koszorúkat, virágokat dobtak a folyóba, ünnepelve ezzel a Tisza időközben bekövetkezett újjászületését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.