Közélet

Az önkormányzatot átvilágító bizottság alakult Szegeden

Az önkormányzatot átvilágító bizottság alakult Szegeden

2010. november 24., szerda
Az önkormányzatot átvilágító bizottság alakult Szegeden

Szerda délelőtt megalakult az önkormányzati szerződéseket, cégeket, gazdasági tevékenységeket átvilágító Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság, amely a 2002. november 1. utáni időszaktól ellenőrzi a város működését.

„Célunk, hogy tiszta víz kerüljön végre a pohárba. 2002. november 1-jétől kezdve tekintjük át az önkormányzati cégek, intézmények és a Polgármesteri Hivatal működését gazdasági, jogi, informatikai és célszerűségi szempontból, hiszen csak így kaphatunk képet arról, mi történt valójában az elmúlt két ciklusban. A vizsgálati tevékenységet megbízott szakértők végzik el, a testület pedig a közgyűlés elé terjesztett zárójelentéssel fejezi be munkáját” – nyilatkozta

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke.

A bizottság tagjai:

Elnök: Gyimesi László. Alelnök: Nagy Sándor. Tagok: Póda Jenő, Nógrádi Tibor, Keresztúri Farkas Csaba, Szentistványi István, Szentgyörgyi Pál.

A bizottsági ülés:

Első pontként a bizottság szervezeti és működési szabályzatáról (SZMSZ) tárgyalt.

Szentgyörgyi Pál

tett fel kérdéseket az előterjesztéssel kapcsolatban. Tisztázásra került többek között, hogy az informatikai szempontok szerinti vizsgálat, azt jelenti, hogy a vizsgálandó cégeknek az informatikai rendszereit is átnézik, ami főleg azért fontos, mert a gazdasági tevékenységeknél nagyrészt elektronikus úton tárolják az adatokat. Kiegészítésként pedig bekerült az előterjesztésbe, hogy ha egy tag a bizottság hatáskörébe tartozó, folyamatban lévő ügyben folytat tárgyalásokat, akkor arról be kell számolni a bizottságnak. Az apró módosításokkal a bizottság elfogadta az SZMSZ-t. A bizottság feladatai és módszerei pont tárgyalása során szóba került a feladatok meghatározása - ahogy azt fenn már leírtuk, az önkormányzati cégek, szervezetek gazdasági működését vizsgálná 2002. november 1.-től a bizottság. Módszerek tekintetében pedig azt kell tudni, hogy ezeket a vizsgálatokat külsős, független szakértők útján végezné el a szerv. Szentgyörgyi szerint egyes szakértők között is vita szokott lenni bizonyos ügyekben, ráadásul a szakértői rétegek sem mindig politikailag függetlenek. Ezért a képviselő úgy véli, nagy a felelőssége a szakértőknek.

Keresztúri Farkas Csaba

szerint azonban, ha bármely szakértői csoport anomáliákat fedez fel, az észrevételeiket igazságügyi szakértővel kell majd megvizsgáltatni, és annak függvényében lehet a további lépésekről döntenie a bizottságnak. Ezután a szerződésminták – megbízások, meghatalmazások - megtárgyalásáról, a szakértők (jogász, közgazdász, informatikus és könyvvizsgáló) jogköréről vitáztak a képviselők. A tagok úgy döntöttek, hogy titoktartási kötelezettséget, fizetésfeltételeket és feladatköri listát tartalmazó mellékletekkel együtt készül majd el az beterjesztés. A személyi kérdések tárgyalásakor a bizottság zárt ülést rendelt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.