Közélet

Teljes átvilágítás a szegedi önkormányzati cégeknél

Teljes átvilágítás a szegedi önkormányzati cégeknél

2010. november 29., hétfő
Teljes átvilágítás a szegedi önkormányzati cégeknél

Hétfőn reggel ismét ülésezett az önkormányzat cégeinek gazdálkodását vizsgáló átvilágító testület. A Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság - amely a város működésének 2002. november 1. utáni időszakát ellenőrzi - most már személyi kérdésekről, a vizsgálatokat végző szakértőkről és a vizsgálandó cégekről is döntött.

Az ellenőrzéseket végző, koordináló ideiglenes bizottság első körben nyolc önkormányzati céget és a 2002-ben menesztett fürdőigazgató, Lengyel József ügyét vizsgálja majd. Alább a részletes tudósításunkat olvashatják a nyílt ülésről. A tárgyalás elején a jegyzői iroda bemutatta a megbízási, titoktartási szerződéseket. Néhány pontot kiegészítettek. Elkészült a titoktartási nyilatkozat is. A szakértőket illetően felmerült, hogy nyilvános legyen a személyük, amint a bizottság meghozza döntését, hogy melyik szakértőt, mely cég vizsgálatához rendelik. Szentgyörgyi Pál (MSZP) képviselő szerint nyilvánosnak kell lennie a neveknek, ezzel Póda Jenő (Fidesz) nem értett egyet, véleménye szerint a bizottságnak kell beszámolniuk a szakértőknek, s az eredményekről majd a bizottság nyilatkozik. Keresztúri nem szeretné, ha boszorkányüldözés folyna a témában, hiszen a listára került jogászok, könyvelők mind magasan jegyzett szakemberek, de az adatok, eredmények közérdekűek. Gyimesi László (Fidesz), a bizottság elnöke megjegyezte, hogy a testület első ülésén, amint a szocialisták a szakértői listán lévő három személynél jelezték, hogy fennállhat az elfogultság, a bizottság egyhangúlag levette őket a listáról. Arról, hogy nyilvános legyen-e a szakértők neve, a személyi kérdéseket tárgyaló zárt ülésen döntenek majd. A szerződésmintákat a bizottság egy tartózkodással elfogadta. Gyimesi László javaslatot tett az első körben vizsgálandó cégekre. A képviselő a Szeged Pólus Kft., az SZKT, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft, az IKV Zrt., a Szegedi Vásár és Piac Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., a Szegedi Városkép Kft. átvilágítását indítványozta. Javasolta továbbá Lengyel József egykori fürdőigazgató 2002-es felmentésének vizsgálatát, ami miatt ma több tízmillió forintot kell fizetnie a városnak. Szentgyörgyi Pál szerint azt is meg kell nézni, hogyan köthettek ilyen magas végkielégítést magában foglaló "pofátlan" szerződést. Gyimesi és Póda szerint a vizsgálat a közgyűlés által meghatározott feladatok mentén halad majd, azon belül kivizsgálják az ügyet teljesen egészében.

Szentistványi István a vízműt és a távhőszolgáltatót is átvilágítaná. Szentgyörgyi pedig azt javasolta, hogy a városi televízión keresztül azt is vizsgálja meg a bizottság, hogy az önkormányzati választásokon milyen struktúrában finanszírozták a pártok reklámstratégiájukat. A képviselő szerint a televízióban megrendelt műsorok kifizetésénél a számlákból kikövetkeztethető, hogy milyen keresztfinanszírozások voltak esetleg jogtalanul egy-egy pártnál. A bizottság többi tagja szerint a pártfinanszírozás ellenőrzésére megvannak a megfelelő szervek, ez nem ennek a bizottságnak a feladata. "Mindenképpen vegyük bele a városi televíziót is" - fűzte hozzá Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik). Az első körben tehát a felsorolt cégeket - kiegészülve a városi tévével - és a Lengyel-ügyet vizsgálja majd a bizottság. A második körben pedig a nem száz százalékos önkormányzati cégeket, amihez a társtulajdonosokkal kell egyeztetni még. A bizottság egyhangúlag elfogadta a javaslatot. A vizsgálat mélységéről, tárgyáról írásos dokumentumban kér leírást Szentgyörgyi. Gyimesi kifejti, hogy teljes részletességről van szó a szakértőknek a cégek elektronikus és írott dokumentumaiba, a könyvelésekbe kell betekintést kapniuk, a cégek működését célszerűség és jogszerűség szempontjából ellenőrzik. A bizottság azt is meghatározta, hogy a szakértő bármely általa vizsgált ügyben nyilatkozatot kérhessen az abban részt vevő személyektől konzultáció, párbeszéd formájában. Ezt belefoglalják majd a határozatba.

Három napon belül nyilvános lesz a szakértői lista

"Minden technikai és tartalmi kérdést eldöntöttünk, legalább kétharmados többséggel szavaztuk meg a határozatokat" - nyilatkozta portálunknak a zárt ülést követően Gyimesi László. "Ezen túl a bizottságban folyó munkáról, az eredményekről csak a bizottság elnöke adhat nyilatkozatokat. Végleges döntés született a jogász, közgazdász, informatikus és könyvvizsgáló szakértők köréről is, elfogadtuk a megbízási, meghatalmazási szerződéseket. A szakértők a bizottság nevében járnak el, és titoktartási kötelezettségük lesz" - mondta el Gyimesi hozzátéve, hogy a szakértők névsora akkor válik nyilvánossá, miután a polgármester aláírta szerződéseiket, amire a bizottság határozata szerint három nap áll rendelkezésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.