Közélet

Becsey: a külső egyensúly javítása a cél (Frissítve)

Becsey: a külső egyensúly javítása a cél (Frissítve)

2010. október 1., péntek
Becsey: a külső egyensúly javítása a cél (Frissítve)

A külgazdaság-politika legfontosabb prioritása a külső egyensúly javítása, a stabil finanszírozási háttér kialakítása – jelentette ki Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Szegeden. Varga Árpád, az APEH elnökhelyettese pedig az adó- és vámhivatal integrációjáról beszélt a tegnap kezdődött Közgazdász-vándorgyűlésen. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a válságkezelést elemezte.

A külső egyensúly javításához, a stabil finanszírozási háttér kialakításához kapcsolódó feladat az újra befektetett jövedelmek arányának növelése, és a nettó export bővítése – mondta a külgazdaságért felelős államtitkár a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásán. A politikus közölte, ösztönözni kell a Magyarországon befektető multinacionális cégeket, hogy növeljék a hazai vállalkozások arányát beszállítóik között. Ez egyfelől importot vált ki, hazai munkahelyeket teremt, másrészt tapasztalatokat, referenciákat nyújt a magyar vállalkozásoknak. A kormány kiemelt feladatának tekint a munkahelyteremtést, ezért cél további beruházások vonzása a kevésbé fejlett régiókba a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében.

Becsey Zsolt

szerint elsősorban olyan beruházásokra van szükség, amelyek jövedelemhatása pozitív, a betelepülő külföldi cégek nem „tiporják le” a hazai vállalkozásokat. A magyar tulajdonú vállalatok exporttevékenysége nagyon gyenge, ennek javításához állami segítségre van szükség. Ennek fontos eleme lesz a Lánchíd-program, amely a közvetlen exportbővítést kereskedőházak, s a kivitelt segítő tanácsadói hálózat létrehozásával, a klaszterszerveződések támogatásával, a külgazdasági források bővítésével és célirányos felhasználásával segíti. Becsey Zsolt hangsúlyozta, a kivitelben szükség van a földrajzi- és a termékstruktúra diverzifikálására. Az államtitkár a közép-európai régiós együttműködésben, valamint a Nyugat-Balkán területén lát komoly lehetőségeket, emellett erőteljes nyitást szorgalmaz a távol-keleti és dél-amerikai növekedési pólusok felé. A politikus az egészségipart, a környezetvédelemhez kapcsolódó iparágakat, az információ technológiát, a logisztikát, a mezőgazdaságot és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipart, valamint a kreatív iparágakat nevezte meg olyan ágazatként, melyekben az ország kihasználhatja hagyományait és versenyképességi előnyeit.

A jövő év elején indul az adó- és vámhivatal integrációja

Jövő év elején, 2011. január 1-jén indul el az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség integrációja; az új szervezet várhatóan Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven fog működni önálló kormányhivatalként – közölte

Varga Árpád

, az APEH elnökhelyettese pénteken Szegeden. Az összevonás eredményeként egy kézbe kerül a költségvetési bevételek nyilvántartása, beszedése és ellenőrzése – mondta a szakember a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásán. A párhuzamosságok felszámolása költségcsökkentést is eredményez, az egyablakos rendszer kialakítása pedig az adóalanyok számára is egyszerűbbé teszi az ügyintézést – tudatta az elnökhelyettes. 2011. január 1-jével csak a vezetői szintek olvadnak össze, a szakfőosztályok önállóak maradnak, egészen addig míg az egységes folyószámlarendszer nem alakul ki. A szervezet élén elnök áll majd, az ő munkáját a bűnügyi, a vám, az adó, az informatikai és a gazdasági területért felelős elnökhelyettes segíti majd – mondta Varga Árpád. Az integráció nyomán egy intézményrendszerbe kerül az adóhivatal 15 ezer és a vám- és pénzügyőrség 7 ezer alkalmazottja. A szakember szerint azonban nem szabad lebecsülni az eltérő szervezeti kultúrából fakadó nehézségeket, komoly feladat lesz a fegyveres és a civil testület szemléletbeli különbségeinek áthidalása. Az elnökhelyettes úgy látja, az adóhivatal 90 milliárd és a vám- és pénzügyőrség 40 milliárd forintos éves költségvetése fedezni fogja a működési költségeket. Az összeolvadás során szükségszerűen közelíteni kell a két szervezet munkavállalóinak bérezését – tette hozzá. Varga Árpád előadásában kitért arra is, világtendencia a két szervezet összevonása, a szakember példaként Észtországot említette, ahol három esztendő alatt valósult meg az adó- és vámhivatal integrációja.

Domokos László: a tisztánlátás hiány nehezítette a válságkezelést

A 2009-es költségvetés a többszöri módosítás ellenére is irreális feltételezésekre épült, s ez késeltette a magyar gazdaság alkalmazkodását a világgazdasági fejleményekhez, a tisztánlátás hiánya pedig nehezítette a válságkezelést – közölte Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke pénteken, Szegeden. Az ÁSZ a 2009-es költségvetés előkészítése során már 2008 szeptemberében nyilvánvalóvá tette, hogy a válság sokkal érzékenyebben érinti majd a magyar gazdaságot, mint ahogy azt a hivatalos prognózis valószínűsítette – mondta a szakember a 48. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásán. 2009-ben a magyar gazdaságban és gazdaságirányításban állandósult a bizonytalanság, a legnagyobb kockázatot a foglalkoztatás, s ehhez kapcsolódóan a fogyasztás változása jelentette – közölte az elnök. A válság olyan állapotban érte az országot – részben az uniós csatlakozás után alkalmazott gazdaságpolitika következtében -, hogy a kormány nem tudott eszközöket mozgósítani az anticiklikus gazdaságpolitikához. 2008 harmadik negyedévétől 2009 végéig 115 ezer fővel nőtt a munkanélküliség, s ezzel párhuzamosan mintegy 100 ezer embernek csak a közfoglalkoztatás keretében tudtak munkát biztosítani. Ennek ellenére a válság kellős közepén csökkentek a foglalkoztatási helyzet javítására fordítható források, s a segélyezés irányába tolódott el a rendszer - emelte ki Domokos László. Egy másik példaként arra, hogy egyes problémákra nem született megfelelő kormányzati válasz a számvevőszéki elnök a lakáspiacot említette, ahol a támogatott hitelek arányának csökkenésével párhuzamosan növekedett – az ugyan alacsony kamatozású, de magas kockázatokat rejtő - svájci frank alapú hitelek aránya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.