Közélet

Árvíz: a Magyar Mérnöki Kamara felhívása

Árvíz: a Magyar Mérnöki Kamara felhívása

2010. május 18., kedd
Árvíz: a Magyar Mérnöki Kamara felhívása

A hazánkban tomboló ítéletidő okozta ár- és belvízi károk enyhítéséhez, a helyreállítási és újjáépítési munkákhoz a Mérnöki Kamara épületgépésztől a statikuson át a vízépítő mérnökig felajánlja közreműködését, mérnökei szaktudását. "Szolidaritásunkat fejezzük ki a védekező szervezetek és az önkormányzatok, és nem kevésbé a kárt szenvedő lakosság felé" - olvasható a Magyar Mérnöki Kamara felhívásában.

"Tudjuk, hogy szinte minden magyar vízépítő mérnök - állami, vagy nem állami alkalmazásban- sokszor akár ellenszolgáltatás nélkül is kiveszi a részét az árvízvédekezésben. A kollegáink általában az állami műveken való védekezésben vagy annak háttérmunkáiban vesznek részt rendszeresen. Emlékezetes az 1998 óta zajló „sorozat”, hogy azóta a két nagy folyónk a Duna és a Tisza évente döntött rekordokat, és produkált minden eddigit meghaladó vízállásokat. Ezek mentén nagy, állami árvízvédelmi rendszerek épültek ki, amelyek fejlesztése a megváltozott körülmények és a klímaváltozás várható hatásainak figyelembe vételével folyamatban van. Most viszont jelentősen más a helyzet! Emberemlékezet óta nem volt ilyen nagy területre kiterjedő, hosszan tartó, intenzív csapadéktevékenység az országban. Ez egyelőre nem a nagy folyóinkon indított el árhullámokat, hanem az ország szinte minden kisvízfolyásán, mellékvizén, elöntve így a völgyfenéki területeket, a patakok melletti településeket, házsorokat, sőt akár olyan nagyvárosokat is, mint Miskolc, ahol a közvetlen elöntések kára mellé számos egyéb vízgond – ivóvízhiány, szennyvízelvezetés stb. – is társult. Ugyanis ezeken a helyeken nincsenek megfelelő védművek, és a hirtelen áradattal szembeni védekezés is elsősorban az önkormányzatok feladata. A helyi vízkárokkal most küzdő közel 300 (!!) település ár- és belvízvédelmi helyzete, tekintettel a klímaváltozásra is, de főként a biztonságos település-fejlődés érdekében rendezésre vár. Ki kell építeni azokat a létesítményeket, amelyek a XXI. század ökológia és természetvédelmi követelményeit is tiszteletben tartva megvédik a lakókat és vagyonukat a víz károkozásaitól. Megelőző jellegű lehetőség kínálkozik például a hirtelen lezúduló vizek csillapításával, visszatartásával. A települések feletti árvízi tározók komplex kialakítással egyben szolgálhatnak hasznosítási célokat is. Például az öntözés, az üdülés és a horgászat is hozzájárulhat a kistérségek gazdasági fellendüléséhez, feltéve, hogy biztosított a szakszerű működésük. De lehet nyitni árapasztó csatornát, hagyományos töltésezést, vagy mobil gátat építeni, ideiglenes művekkel védelmi terveket készíteni, melyek mind mérnöki feladatok. A Magyar Mérnöki Kamara, illetve a megyei Kamarák mérnökei mindehhez szaktudásukat és közreműködésüket ajánlják fel" - eddig a felhívás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.