Közélet

„Így ünnepeltek ti” – karácsonyi körkép

„Így ünnepeltek ti” – karácsonyi körkép

2009. december 23., szerda
„Így ünnepeltek ti” – karácsonyi körkép
A szeretet ünnepe előtt mindenki lázasan keresgél, járja a boltokat, hogy a legmegfelelőbb ajándékkal kedveskedhessen szeretteinek. Nagy gondossággal választja ki mindenki a számára legszebb fenyőfát, és a konyhában is nagy a sürgölődés, hogy az ünnepi asztalra igazán ízletes étkek kerüljenek. Szeged kulturális, sport- és közéletének ismert személyiségeit arról kérdeztük, hol és hogyan töltik a karácsonyi ünnepeket. Mi kerül az asztalra, kik jönnek össze ünnepelni? – kiderül karácsonyi összeállításunkból.

Bevásárolt és takarított a klasszis pólós

„Mivel idén leköltöztünk Szegedre, nem mi megyünk a szülőkhöz, hanem vendégül látjuk őket. Lehet, hogy kicsit nagy fába vágtuk a fejszénket, de igyekszem menedzselni az ügyet. A bevásárlásban, takarításban volt a feladatom, és majd a terítésben is segédkezem, illetve a gyerekekre vigyázok, hogy bizonyos időpontokban ne legyenek otthon. Minden más a feleségem reszortja, a menüről mindössze annyit tudok, hogy liba lesz” – beszélt a karácsonyi programról Molnár Tamás, a Szeged Beton vízilabdacsapatának háromszoros olimpiai bajnok centere.

Ötkilós bébipulyka szentestére

„Három gimnazista, illetve egyetemista korú gyermekem van, és nálunk inkább a feleségem az, aki az ajándékokat beszerzi, persze bizonyos dolgokat megbeszélünk” – meséli Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. „Szenteste az öttagú család és a feleségem édesanyja és édesapja szokott összejönni, és így együtt töltjük a karácsonyestét. Azután a család egyik fele részt vesz az éjféli misén, majd másnap délelőtt mindannyian elmegyünk a templomba.” Másnap délben családi ebédre is sor kerül, amelyen már kilencen gyűlnek össze, karácsony másnapján pedig együtt a nagycsalád. „Ez egyik évben nálunk zajlik, a másik évben feleségem testvérééknél. Így 25-28-an vagyunk akkor együtt, ami tulajdonképpen csak a testvérek és a testvérek gyerekei.” És persze ne feledjük a karácsonyi menüt: szentestén ötkilós bébipulyka kerül a Zombori család asztalára mindenféle salátákkal, körítéssel. „Feleségem és két lányom néhány nappal előre már finomabbnál finomabb süteményekkel, illetve a másnapi ünnepi ebédre tortával készülnek. Ott pulykanyakleves, halászlé, harcsapörkölt, sült csirke vagy pulyka lesz a menü. Érdekes módon nálunk mákos guba és bejgli nemigen szokott lenni. A harcsapörköltet és a halászlét magam készítem, a pulyka a feleségem asztala” – árulja el Zombori István.

Sült kacsacombot készít a frakcióvezető

Családi körben tölti a karácsonyt a MSZP szegedi frakcióvezetője. Révész Mihály a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy ő maga is kiveszi a részét az előkészületekből, szeret főzőcskézni, így a hagyományos ünnepi menüt ő is ki szokta egészíteni, mint megtudtuk, specialitása a sült kacsacomb. Természetesen hagyományos étkek is kerülnek az asztalra, halat minden karácsonykor fogyasztanak. „Nálunk igen mozgalmas, többnapos, nagy családi összejövetel a karácsony. Három gyermekem van, egyikük Brüsszelből, a másik pedig Pestről érkezik hozzánk, hogy együtt töltsük a szentestét” – mondta el Révész Mihály. Régi hagyomány az is, hogy az egész Révész család összejön karácsony másnapján. Az MSZP szegedi frakcióvezetőjének két testévre van, a kilenc unokával együtt a több mint húszfős rokonság idén Révész Mihályéknál fog összegyűlni. „A karácsony arról szól, hogy együtt legyen a család, játsszanak egymással az unokák, mi pedig beszélgessünk” – foglalta össze Révész Mihály, aki portálunkon keresztül kíván mindenkinek áldott, békés ünnepeket.

Ki sem mozdulnak a Szentháromság utcából

Az egész nagycsalád együtt tölti a karácsonyi ünnepeket Hüvöséknél. A Fidesz szegedi frakcióvezetője egy portán él szüleivel, valamint öccse és húga famíliájával. „A karácsony így nálunk leginkább otthon telik, nem utazgatunk sehová. A szentestét a szüleimnél töltjük, a felnőttek beszélgetnek, a gyerekek közösen játszanak. A vacsorát édesanyám készíti, hagyományosan halászlé és rántott hal kerül az ünnepi asztalra. 25-én ebédre a feleségem családjához látogatunk el, de nem kell messzire mennünk, ugyanis ők is a Szentháromság utcában laknak” – árulta el Hüvös László. A frakcióvezető korábban mindig gyökeres fenyőfát vásárolt és díszített föl karácsonyra, idén azonban szakít ezzel a szokásával, hiszen a kertben elültetett növények sajnos nem fogták meg. Ott áll azonban a családi ház udvarán az a fenyő, amit még az édesapja ültetett el Hüvös László első karácsonya után. Ami az ajándékvásárlást illeti, a politikus elismerte: az utolsó napra is maradt még pótolnivalója. Portálunkon keresztül ő is áldott ünnepeket kíván mindenkinek!

Kemencés töltött káposzta

„Kifejezetten vásárlásellenes vagyok, nem tetszik ez a vásárlásőrület, nem vagyok hajlandó részt venni benne. Nálunk az jelenti az ünnepet, ha együtt vagyunk, főzünk és eszünk. A könyv, CD, DVD az az érték, ameddig elmegyünk ajándékozás tekintetében. A családban nagy a jelentősége az otthon főzött ételnek. Bár a férjemmel, Németh Györggyel elfoglaltak vagyunk, de így is igényes háztartást vezetünk” – nyilatkozta Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. „A nyáron épített Gyuri egy kemencét. Most cserépköcsögben fogunk főzni benne töltött káposztát. Ezenkívül lesz még a karácsonyi asztalon zöldséges barnarizs, sült csirke, máj és sertéssült. Bevallom, hallét nem tudok készíteni, azt kedvenc éttermünkben vásároljuk meg, de a töltött káposztámnak mindig nagy sikere van, négyféle húst teszek bele a tölteléken kívül: füstölt kolbászt, füstölt körmöt, füstölt csülköt, nyers oldalast. A nagyobbik fiam Dániában, Aalborgban tanul és dolgozik barátnőjével, sajnos az ünnepekre idén nem tud hazajönni, de januárban meglátogat minket. A kisebbik fiammal közösen díszítjük a lakást, saját készítésű adventi koszorúval és karácsonyi ágakkal varázsoljuk ünnepibbé. Fenyőfát azonban nem állítunk, a kertünkben lévőt díszítjük csak fel" - tette hozzá.

Együtt az egész család

„A karácsony nálunk is a családé. Szerencsésnek mondhatom magam, mert egyszerre vagyok gyermek, anya és nagymama: édesanyám velünk él és ünnepel, és a gyerekeim és unokáim is ellátogatnak hozzánk az év végén. A halászlét mindig a férjem főzi. Élmény, ahogyan a kisunokák akkora igyekezettel és jó étvággyal kanalazzák, hogy minden csupa piros a halászlétől. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a mákos kalács: nálunk nem a bejgli, hanem az édesanyám régi receptje szerinti kalács a kedvenc. Persze az együttes éneklés nem maradhat el ilyenkor sem: a Mennyből az angyal, a Kiskarácsony, nagykarácsony is hozzájárul a karácsonyi hangulathoz” – árulja el Magyar Anna megyei elnök. „A szociális otthonainkban lakó idősek vagy a lakóotthonban élő gyermekek számára ilyenkor különösen fontos a szeretet, és munkatársaink minden évben szép karácsonyról gondoskodnak. Köszönet nekik! Minden kedves olvasónak kegyelemteljes, békés karácsonyt kívánok, s mellé még azt, hogy az ünnepek elmúltával is maradjon meg mindannyiunkban a nyitottság a jóra. A közelgő új esztendőre pedig azt kívánom, hogy sorsunk jobbra és igazságosabbra forduljon, hogy végre a becsületes munka és a tisztesség legyen a boldogulás alapja.”

A direktor karácsonya

„Nagycsaládom van, négy gyerekem, akik most már relatíve mind nagyok, a legkisebb is 15 éves, a legidősebb 27 elmúlt, így ma már nem az a szokás, hogy nagy, titokzatos készülődés előzi meg a karácsonyfa megpillantását, hanem együtt díszítjük a fát” – avat be ünnepi szokásaiba Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. „Feleségem vezetésével nagyon beletanultak a gyerekek a rengeteg apró dísz készítésébe, mind az adventi koszorúra, mind a karácsonyfára ilyenek kerülnek” – teszi hozzá. A fa alatt mindenkire személyre szabott ajándék vár. Természetesen a menü tekintetében is különleges a karácsony este: kétféle leves, borleves és gesztenyekrémleves, illetve azonkívül hal kerülhet még az ünnepi asztalra. A művészember, a karmester karácsonyából nyilvánvalóan nem hiányozhat a zene: a főigazgató előre kiválasztja, milyen karácsonyi zenék szóljanak CD-ről az ünnepen, majd az ajándékosztáskor egyházi karácsonyi énekeket zeng a család, mivel mindenki muzikális.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.